Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

13 tipů na výlety, které vyrazí dech nejen vašim dětem, ale i vám!

  • To nejlepší, co můžete pro své děti udělat, je vzít je na výlet do přírody
    25. července 2014 | 06:00

    Léto je pro spoustu rodičů doslova rébusem. Co s dětmi podnikat, aby se nenudily a současně si užily dostatek čerstvého vzduchu? Pokud už vás přestaly bavit výlety na koupaliště a ZOO jste prošli křížem krážem, máme pro vás tipy na výlety, které si užijí nejen vaše děti, ale i vy. Jsou totiž dokonale nevšední a dech beroucí!

  • Česká pevnost Boyard

    Jste příznivci pevnosti Boyard? Jedna taková už stojí i v české republice, konkrétně v Chotilsku na Příbramsku. Jmenuje se TEPfaktor a vy tady zažijete spoustu dobrodružství, zábavy a přitom si dáte pěkně do těla a zabrat dostane i váš mozek! Celkem 21 úkolů plných zdolávání překážek a luštění šifer budete zdolávat v týmu dvou až pěti osob - takže je to ideální víkendový tip pro celé rodiny s dětmi. Hezké odpoledne prověří vaši vytrvalost, souhru, odvahu, odhodlání a hlavně zápal pro hru.
    TEPfaktor
    Autor: www.tepfaktor.cz
    Více na www.tepfaktor.cz
  • Dejte děti k Hafíkovi

    Chcete si s manželem udělat třeba i po letech hezký večer bez dětí? Co byste řekli na to, svěřit své ratolesti zkušeným animátorům, se kterými se skvěle pobaví, bez problémů usnou a vy si je vyzvednete až druhý den dopoledne? Pražské centrum Hafíkof nabízí každý druhý a čtvrtý pátek v měsíci unikátní možnost přenocování pro děti ve věku 3 až 12 let.

     

    A jak to probíhá? Děti sem přivedete na 18 hodinu, ze je pro ně připraven večerní tematický program, pak jsou uloženy ke spánky a vy si pro ně přijdete v sobotu do 11 hodin. Nemusíte se starat ani o jídlo - večerní svačinka, snídaně i pitný režim jsou zajištěny. Dětem ovšem nezapomeňte přibalit oblečení na ven i dovnitř, spací pytel, karimatku, polštářek a rozhodně také jejich oblíbeného plyšáčka!

    Hafíkov
    Autor: www.hafikov.cz
    Více na www.hafikov.cz
  • Svět kouzelníka Merlina

    Tohle je náš tajný tip pro všechny, kdo chtějí poznat něco netradičního i s dětmi. Ve Znojmě vyrostl Merlinův dětský svět a vy tady zažijete spoustu legrace - na zemi, ve vodě, ve vzduchu i pod střechou. O zábavu je tady ovšem postaráno rozhodně i rodičům, protože na vás čekají autodráhy, skoky lodičkou do vody, ruské kolo, pirátská loď, balónková nebo pirátská střílna, kolotoče, skluzavky...

     

    Nejrůznější atrakce najdete venku i v zastřešené části, kde je také třeba dětská pláž. Můžete tady bojovat se zákeřnými piráty, kteří vás oloupili o poklad a obsadili váš ostrov, vydat se do Avatarovy džungle na kosmické lodi a hodně se tady naučíte - na vlastní kůži poznáte třeba principy jednoho z nejstarších čerpadel, malí stavitelé si mohou vyzkoušet své bagrovací schopnosti a malí řidiči si zase mohou vyzkoušet pocity závodníka formule 1.

    Merlinův dětský svět ve Znojmě
    Autor: www.merlinskinderwelt.com
    Více na www.merlinskinderwelt.com
  • Po cyklostezce do dětského parku

    Cyklistický výlet, při kterém můžete dětem slíbit, že nebudou jen „šlapat do pedálů“, nabízejí Velké Karlovice v Beskydech. Po pohodové cyklostezce Bečva, která protíná největší města na Valašsku, dojedete k  dětskému zábavnímu parku Razulák.

     

    Děti tu za sportovní výkon odměníte řáděním na atrakcích, jako jsou lanáček, tubing, aquazorbing, kuličkodráha, trampolína, šlapací autíčka, nafukovací hrad a pískoviště, pro rodiče jsou připravena lehátka pod slunečníky a posilnění v gril srubu Razula. Pokud si s sebou vezmete plavky, můžete se na závěr ještě vykoupat v termálních bazénech Horal.

    Valachy
    Autor: www.valachy.cz
    Více na www.valachy.cz
  • Autobusem do brněnské Zoo

    Chcete se s dětmi vydat za poznáním a nechcete cestovat autem, či neřídíte rádi? Autobusový dopravce Eurolines své linky vybavil speciálními dětskými autosedačkami a vy se s ním můžete nyní vydat třeba do brněnské ZOO.

     

    Stojí na Mniší hoře, kde na 65 hektarech žije na 300 druhů živočichů! Zdejší chloubou jsou Tygří skály: expozice s vodopádem, potokem a jezírkem, v níž můžete tygry sumaterské pozorovat z altánu a levharty cejlonské z jeskyně vybudované z umělých skal.

    Brněnská ZOO
    Autor: Blesk – Ondřej Požár
    Více na www.eurolines.cz
  • Nelahozeves zve do doby šlechticů

    Originální svatby, ale taky unikátní dětské prohlídky pořádají na zámku Nelahozeves. Akce nazvané „Život šlechtice od dětských střevíčků“ jsou určené rodinám s dětmi od 4 do 12 let a vy tu prožijte atmosféru dávných časů, projdete zámeckou expozicí jako šlechtic v plášti a klobouku či jako princezna v renesanční čelence, a dozvíte se, jakými radostmi a strastmi mladí kdysi procházeli.

     

    Na prohlídku navazuje kreativní dílna v zámeckém sále, kde si děti ověří, co si zapamatovaly. Délka programu je 90 minut a dětské prohlídky se tu konají každý víkend, vždy v 11:00 a 14:00 hodin. Vstupné: 80 Kč/děti i dospělí.

    Zámek Nelahozeves
    Autor: profimedia.cz
    Více informací: www.zameknelahozeves.cz
  • Do Berouna za medvědy z večerníčků

    Jmenují se Vojta, Kuba a Matěj a troufám si tvrdit, že je s největší pravděpodobností znáte! Jak to? Jedná se totiž o tři medvědí bratry (dnes už se pravda nejedná o žádná mláďátka, je jim 12 let), kteří měli hlavní roli ve Večerníčku filmaře Václava Chaloupky. Vydejte se za nimi a jejich příběhem do Berouna, kde dnes mají domov!

     

    Slavné filmové hvězdy dnes žijí ve speciálním výběhu o rozloze 25 arů v lesoparku Městská hora v Berouně. A pozor: toto město má dokonce symbol medvěda na svém znaku i praporu! V Berouně ostatně bude dobře celé rodině, nejen medvědům. Kromě již zmíněného medvědária tady na malé výletníky čeká dětské hřiště, rozhledna a zajímavá přírodopisná stezka (je dlouhá 1,5 kilometru, takže žádná náročná túra).

    Medvědi z večerníčků v Berouně
    Autor: profimedie.cz
  • Pohlédněte rybám do očí

    Viděli jste už někdy, co se odehrává v českých rybnících? Tento neobvyklý zážitek si můžete dopřát v Modré u Uherského Hradiště. Nedávno tam otevřeli expozici Živá voda s proskleným tunelem 6,5 metrů pod vodní hladinou, při jehož návštěvě se můžete rybám podívat přímo do očí!
    Živá voda v Modré u Uherského Hradiště
    Autor: www.zivavodamodra.cz
    Více na www.zivavodamodra.cz
  • Jak si žili kováři?

    Vydejte se s dětmi za historií starých řemesel a navštivte v Holešově Malé muzeum Kovářství. Město jej vybudovalo na místě staré kovárny ze 17. století, stavba je z hlíny a na konci třicetileté války ji postavil zdejší bohatý kovář, který si pod dílnou vybudoval i tajnou únikovou cestu. Navazovala na zámecké podzemí, o kterém se tradují legendy.

     

    Návštěvníci do ní mohou nahlédnout, ale kromě toho je v muzeu čeká dobově vybavená dílna včetně kovářovy světnice a expozice o historii kovářství. To vše jen pár kroků od barokní dominanty města, volně přístupného zámeckého parku a nedaleké židovské synagogy.

    Malé muzeum Kovářství
    Autor: www.holesov.info
    Více na www.holesov.info.
  • Hledejte poklad na Galiku

    Taky nemůžete děti vytáhnout do přírody? Tak tenhle tip je bude bavit! Ve Velkých Karlovicích vyrostla šestikilometrová trasa Hledej poklad na Galiku, která je inspirována populárním geocachingem.

     

    Start je v hotelu Galik v údolí Léskové, kde si na recepci vyzvednete písemné instrukce. Podle nich hledáte v terénu místa, na nichž plníte jednoduché úkoly a sbíráte čísla pro kód. S ním po návratu na start otevřete schránku s „pokladem“. Dospělé navíc potěší chutná krajová kuchyně ve zdejší restauraci či bazény se slanou vyhřívanou vodou.

    Galík
    Autor: www.galik.cz
    Více www.galik.cz
  • Tajemné Kounovské řady

    První sluneční paprsky přímo lákají na vycházku. Slabou hodinku autem s Prahy stojí jedno z nejtajemnějších míst u nás: Kounovské kamenné řady. Je to místo, kde děti najednou přestanou zlobit a jen v úžasu běhají kolem stovek zvláštně srovnaných kamenů. Před sebou máte asi pětikilometrovou procházku: nejprve cestičkou mezi poli, pak po romantické pěšině lesem až k nápisu Pegas.

     

    Kousek od cedule ze země malinko vystupuje placatý nijak velký kámen.  Kráčíte podél dlouhé řady kamenů, ukrytých v lese, a vedle je další řada a vedle zase další. Původně se táhly v délce až několik set metrů, na ploše několika hektarů a kamenů bylo podle odhadů několik tisíc. Některé byly prý tak mohutné, že si nikdo ani nedokázal představit sílu, která by s nimi dokázala pohnout. Kdo je takto postavil a proč? To se dodnes neví. A možná i proto bude z tohoto místa nadšena celá rodina!

    Tajemné Kounovské řady
    Autor: www.obec-kounov.cz
    Více na www.obec-kounov.cz
  • Galerie, kde je dotýkati se povoleno!

    Rádi byste vyrazili na výstavu a bojíte se s dětmi? Pak právě pro vás máme skvělý tip – v centru Prahy byla otevřena Galerie umění pro děti. Něco takového u nás dosud chybělo a názor odborníků je takový, že když nejmenší konfrontujete s uměním od útlého věku, budou se o něj zajímat i v dospělosti.

     

    A není nic snazšího než je to do toho zapojit, aby se sami staly umělci. Všechny exponáty tady mohou vnímat všemi smysly a dokonce je dotvářet podle svých představ.

    Galerie umění pro děti
    Autor: www.galeriegud.cz
    Více na www.galeriegud.cz
  • Staňte se staviteli mostů

    Toužili jste si někdy zakusit práci silničáře nebo stavitele mostů? Pak právě pro vás je otevřena výstava v Muzeu silnic ve Vikýřovicích nazvaná „Putování časem aneb Cestáři náš, těžkou práci máš!“, na které uvidíte staré nářadí, fotografie, služební odznaky..., a také nahlédnete do unikátních starých map, naučíte se cestářskou písničku a dozvíte se také, proč jsou tak často mosty na bankovkách, mincích, medailích nebo známkách (jsou symbolem spojení nejen cest ale i lidských osudů).
    Muzeum silnic ve Vikýřovicích
    Autor: www.vikyrovice.cz
    Více na www.vikyrovice.cz

     

     

Autor: brig
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...