Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Objevte májovou krásu Mariánských Lázní

Mariánské Lázně
12. května 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Zbavte se pocitu, že se za odpočinkem a toliko potřebným vyčištěním hlavy musíte vydat do zahraničí. Krásu skýtá i mnoho míst v České republice! Relax, romantiku a zdravotní osvěžení vám zajistí i lokalita, která se na konci 18. století proměnila v město parků, kolonád, půvabných pavilonů a vycházkových cest. Mariánské Lázně představují opravdový architektonický skvost, protože ho minuly pozdější přestavby.

 

Uchvátí vás typické lázeňské domy, špičkové hotely, ale také muzeum, sochy či upravené vycházkové trasy. Nejznámější a také hlavní kolonádou je ta bohatě dekorovaná novobarokně secesní litinová, postavena v roce 1889. Se svými několika prameny dominuje celému centru lázeňského života. Zastavit se však nezapomeňte také u jedinečné zpívající fontány, kterou řídí počítač a každý večer ji tak doprovází nejen zajímavé vodní efekty, ale i nádherné osvětlení.  

OREA Hotel Monty
Autor: OREA HOTELS

 

V okolí najdeme více než 160 kyselek, z toho přes 50 na území Mariánských Lázní. Všechny tyto prameny jsou si v mnohém podobné. Jsou studené o průměrné teplotě 7-10°C, většinou málo mineralizované a vznikají v malých hloubkách. Velké rozdíly ale panují v jejich chemickém složení. Kyselky jsou složeny ze tří základních složek, vody, oxidu uhličitého a rozpuštěných pevných látek. Vývěry se vyskytují vždy jen v určitých místech, kde jsou podmínky pro získáni všech tří složek.

Už známý německý básník J. W. Goethe navštěvoval jedno z nejkrásnějších zahradních měst v Evropě. Staré listy praví, že tu byl celkem třikrát, a byly to hlavně jeho pobyty v Mariánských lázních, které k nim připoutaly pozornost dalších zemí. Vodu z Křížového pramene si Goethe nechal dokonce posílat ve džbánu až do Výmaru.

Mariánské Lázně
Autor: OREA HOTELS

Nejznámější léčebné prameny

Křížový pramen patří k těm nejstarším v Mariánských Lázních. Využívá se hlavně u onemocnění zažívacího ústrojí a látkové výměny. Nedoporučuje se vypít více než 3 litru denně, jelikož pramen může vyvolat projímavý účinek. Ferdinandův pramen patří do stejné kategorie, jen je o něco více mineralizován. Rudolfův pramen zdědil své jméno po princi Rudolfovi – synovi Františka Josefa I. Přírodní pramen obsahuje větší množství vápníku a je vhodný pro léčbu osteoporózy, chorob ledvin a močových cest.

Stáčen se také vyváží do zahraničí. Lesní pramen je díky svému unikátnímu složení využíván k léčbě trávicího ústrojí. Abrožův pramen tvoří 3 prameny velmi podobného složení. Voda je slabě železitá. Pramen slouží k léčbě močových cest a pomáhá také v některých případech chudokrevnosti. A nakonec Karolinin pramen, který obsahuje vyšší poměr hořčíku než ostatní prameny, a využívá se proto k léčbě ledvinových kamenů.

OREA Hotel Excelsior
Autor: OREA HOTELS

Nejsou to jen procedury!

Mariánské lázně jsou nejen skvělým místem pro odpočinek, ale jejich kouzelné okolí potěší také všechny dobrodružné cestovatelské duše. Objevujete rádi nová zákoutí? Rádi se učíte něco nového o naší krásné zemi? Velmi příjemné prostředí v dosahu lázní nabízí Park Boheminium, kde můžete vidět miniaturní modely významných staveb z celého Česka, jako například Kokořín nebo Karlštějn. Zajímavá je také Naučná stezka Geologický park, jež nabízí přehled o geologické stavbě a rostlinných společenstvích Slavkovského lesa. Expozice je umístěna ve volné přírodě ve svahu lesoparku a k vidění jsou známé i vzácně se vyskytující horniny, ale také rostliny, byliny a keře, seskupené tak, jak byste je v přírodě mohly přirozeně spatřit.

Naučných stezek je v Mariánských Lázních nespočet a vy si můžete vybrat, které vás zajímají. Máte-li navíc rádi adrenalin, pak by měly vaše stopy vést do Lanového centra. Užijte si dobrodružství pouze 500 metrů od hlavní Kolonády! Dalším zajímavým místem k objevení je Podhorní vrch. Tento kopec je nejvyšším vrcholem v okolí. A hádejte, jaký je jeho původ? Pokud jste si mysleli, že sopky jsou výhradně v jiných zemích, pak jste nyní vyvedeni z omylu. Podhora je vyhaslá sopka, která navíc pro svůj magický vzhled opředena množstvím bájí a tajemných historek.

OREA Hotel Palace Zvon
Autor: OREA HOTELS

Máj, lásky čas!

Mariánské Lázně vždy patřily k vyhledávaným lázeňským městům. Dodnes z nich čiší romantické kouzlo a pocit luxusu tu pocítíte na každém kroku. Představte si, že se zastavil čas a vy s ním. Chcete-li si dopřát opravdové wellness, kde jinde jej pak prožít lépe? K máji patří také romantické pobyty ve dvou.

Využijte v měsíci lásky speciálních balíčků pro dva, které nabízí český řetězec OREA HOTELS, jenž má v Mariánských Lázních hned pět hotelů. Ať už si vyberete exkluzivní hotel Excelsior, rodinný hotel Monty, anebo nejromantičtější Palace Zvon, ve všech se vám dostane prvotřídního servisu a služeb made in Czech Republic.

 


 


 

Video se připravuje ...