Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jižní Tyrolsko: ještě si zalyžujete, ale už ochutnáte i chřest

Na ledovci v Tyrolsku můžete jezdit až do května
17. dubna 2014 | 14:04

Tady je několik tipů, co lze na jaře podniknout v severoitalské provincii Jižní Tyrolsko/Südtirol. Na ledovcích se lyžuje až do začátku května, chřestové týdny se odehrávají v Terlanu. Anebo se lze vydat na pěkné jarní túry.

Chřestové týdny v Jižním Tyrolsku
Milovníci chřestu se mohou vydat na Týdny chřestu do Terlana/Terlano. Chřest se v úrodném údolí Adige/Etschtal pěstuje již od 19. století. A daří se mu tu výborně. Zdejší odrůda se jmenuje Margarete a je možné ji tu i koupit.
Týdny chřestu se konají od 3. dubna do 31. května v sedmi místních restauracích. Ochutnat zde můžete například „místní klasiku“ - chřest s jihotyrolským špekem, vařenými bramborami a bolzánskou omáčkou. K tomu se hodí místní víno Sauvignon.
www.spargelwirte.it

Chřestová sezóna začíná
Autor: archiv

Zakončete lyžařskou sezonu v Jižním Tyrolsku
V Jižním Tyrolsku se lyžuje až do 4. května. Tak dlouho sezona potrvá na obou jihotyrolských ledovcích – v Suldenu/Soldě ležící v magické kulise pod Ortlerem, nejvyšším jihotyrolským vrcholem, a na Schnalstalu/Val Senales, kde našli slavnou mumii Ötziho a mají tu také vyhlášený snowboardový areál.
www.ortlergebiet.it
www.schnalstal.com

Na procházku za uměním
Dvouhodinovou nenáročnou procházku nádhernou krajinou okořeněnou uměním můžete vyzkoušet v jihotyrolském městečku Lana. Na osm kilometrů dlouhé túře je možné obdivovat umělecká díla výtvarníků z celého světa znázorňující krajinu. U každého z nich je místo k odpočinku. Cesta navíc vede podél starého vodního kanálu, kterému zde říkají Waalweg.
www.lana.info

Med
Autor: Frieder Blickle


Medové stezky v Eisacktalu
V údolí Eisacktal/Valle Isarco je možné putovat za včelkami. A to na jedné ze dvou naučných stezek. První z nich začíná ve vesnici Vill/Villa nedaleko lyžařského střediska Gitschberg-Jochtal a dává nahlédnout do rušného života včel, výroby medu a dalších produktů. Jedná se o 6,3 km dlouhou stezku, na které se zdolává 320metrové převýšení a zabere dvě hodiny.
Spoustu zajímavých informací o včelách se dozvíte i na další stezce začínající v Freienfeldu/Campo di Trens nedaleko Sterzingu/Vipitena. Tuto trasu lze zvládnout za hodinu, je dlouhá 1,7 km.
http://www.valleisarco.info/en/valley-of-trails/adventure-trails/honey/

Honey Trail_Rodeneck Rodengo
Autor: archiv

Na statek do Jižního Tyrolska
Hledáte zajímavý tip na letní dovolenou? Vyzkoušejte pobyt na statcích v Jižním Tyrolsku - samotném srdci Dolomit na severu Itálie. Pod značkou organizace Roter Hahn se spojilo na 1600 statků, kde se budete cítit jako u babičky na prázdninách. Vybírat můžete ze specializovaných farem, například pro alergiky, rodiny s dětmi, cyklisty, vinaře. Zvláštní skupinou jsou wellness či vysokohorské statky, anebo ty, které nabízejí jízdu na koni.
Itálie, provincie Jižní Tyrolsko, cena od 50 eur za pokoj či apartmán, www.roterhahn.it

Ušetřete na lanovkách v Dolomitech
Chystáte se na dovolenou do jihotyrolských Dolomit? Pak vás bude zajímat letní jízdenka na lanovky – Hiking up. Ta platí na 100 lanovek po celých Dolomitech, na jízdném můžete ušetřit až dvacet procent. Karta je přenosná, může na ni cestovat celá rodina nebo i skupina přátel.
Karta je dobíjecí. 800 bodů stojí 80 eur. 1400 bodů je za 140 eur. http://www.dolomitisupersummer.com

Video se připravuje ...