Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejbizarnější muzea světa: Navštivte expozici zbytků, polévky nebo menstruace

  • Zbytky
    17. dubna 2014 | 15:40

    Dinosauří kosti, výtvarné umění, historické dokumenty... Tohle všechno nás v muzeu nepřekvapí. Napadlo vás ale někdy, že svou expozici mohou mít třeba věci, které můžete běžně najít třeba v popelnici?

  • Toastery

    Orava Pleiades HR-123
    Autor: archivy firem
    Pokud jste si mysleli, že topinkovač je jen obyčejným kuchyňským spotřebičem používaným na rozpékání toustového chleba a baget, pak jste na omylu. Tenhle praktický pomocník má totiž zajímavou historii a spoustu fascinujících modelů z historie. Muzeum toustovačů provozuje malá nezisková organizace oddaná uchování jeho historie. Smutné je, že nemá dostatek financí a tak ho musela mu fyzicky zavřít, stále je tu ale ještě možnost, že ho znovu otevře. Toastermuseum.com je teď prozatím alespoň další on-line knihovnou oddanou uchování historie. Návštěvníci zde mohou vidět více než 600 různých toustovačů, seznámit se s jejich historií i funkčností. K dispozici je také docela zajímavá část týkající se cen některých opékačů topinek. Věřili byste, že tenhle spotřebič může stát až stovky tisíc korun?
  • Zajíci

    Největší Železného kamarád: zajíc Zaza.
    Autor: Blesk - Martin Přibyl, archiv
    Ušatí zajíčci se nám všem zdají roztomilí, ale málokdo z nás je má doma jindy, než na Velikonoce. Jeden manželský pár šel ale do extrému, takže se teď může pochlubit více než 28.000 zajíčky, kteří doslova zaplavují jejich kalifornský dům od sklepa až po střechu. Najdete tam nádobí pomalované zajíčky, plněné zajíčky, sochy, všemožné sběratelské předměty... A dokonce i několik živých zvířat. Jejich soukromé muzeum, které je zároveň jejich domovem, už navšívili tisíce lidí. Stačí se předem domluvit a budete vítání i vy.
  • Vlasy


    Vlasy
    Autor: Shutterstock.com
    Máte-li namířeno do Turecka, navštivte Pottery studio Chez Galip, kde mistr hrnčíř už po celá desetiletí sbírá a ukládá ustřižené pramínky vlasů ženských návštěvníků. Za tu dobu už shromáždil více než 16.000 vzorků. Navštívit také můžete Leilino vlasové muzeum v Independence v Missouri. Toto se může pochlubit tisíci šperků a uměleckých děl vyrobených z lidských vlasů, včetně vlasů lidí jako je královna Viktorie a Michael Jackson. Jsou tam například i věnce vyrobené z vlasů, a obrazy malované barvou vyrobenou z drcených lidských vlasů. A pokud vás zajímá historie, je tu i japonský muzeum účesů, které se pyšní miniaturními replikami japonských účesy dokonce až ze starověku.
  • Polévka RAMEN


    Ramen - japonská kuřecí polévka s nudlemi
    Autor: Shutterstock.com
    Tahle vydatná japonská nudlová polévka, která má svůj původ v Číně, je na celém světě stále oblíbenější. Není proto divu, že v roce 1994 bylo v Jokohamě otevřeno muzeum rámenu. Je to vlastně takový velký zábavní park, který vás vtáhne do minulosti. Historický vývoj téhle lahodné polévky je tady samozřejmě důkladně popsán. Stěny i strop zdobí obaly od instantního rámenu, které pochází z celého světa a televizní monitory svádí návštěvníky neustálými reklamami na rámen všech chutí a barev. Na rozdíl od každého běžného muzea tu ale naštěstí hlady trpět nebudete, v místní restauraci totiž plně uspokojíte své lačné chuťové pohárky.
  • Psí obojky


    Connor s luxusním obojkem od Fabergeho.
    Autor: Profimedia.cz
    Na první pohled se může myšlenka na Muzeum psích obojků zdát trochu hloupá, ale pro ty, kteří jsou posedlí svými čtyřnohými kamarády, to může být třeba tip na netradiční výlet. Jediné takové muzeum na světě se nachází na zbytcích Leeds Castle v anglickém hrabství Kent a každý rok ho v průměru navštíví více než půl miliónu návštěvníků. Některé vystavené kusy pocházejí až ze středověku, kdy obojky měly většinou ryze praktický design, který chránil krk psů, kteří měli úkol lovit zvěř a chránit domácí zvířata před predátory. Jiné zase dokazují, že i obojky podléhaly v minulosti módním trendům. Ty z 18. století stejně jako oblečení jejich majitelů, byly zdobeny spoustů stříbra, sametu a na sobě nesly štítky s vyrytým jménem psa a informace o jejich vlastníkovi. Některé obojky byly dokonce zdobeny rodinnými erby.  muzeum dostane asi půl milionu návštěvníků každý rok.
  • Menstruace

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz
    Tohle on-line muzeum vzniklo původně spíše z recese. Není to nic pro přecitlivělé jedince, ale toho, kdo se o zdraví zajímá, možná příjemně překvapí množství informací, které v Muzeu menstruace a zdraví žen mohou najít. Není to jen vědecký pohled na měsíční cyklus, je to také zajímavý pohled na společenské a kulturní důsledky toho, být ženou. Muzeum ukazuje například staré rytiny zobrazující kostýmy, které ve středověku nosily dívky, když dostaly svou první menstruaci, jsou tam fotky z chatrčí, kde ženy některých kmenů musí osamocené trávit několik dní každý měsíc. Muzeum také nabízí zajímavé legendy o menstruaci: Ve starověkém Řecku si třeba mysleli, že se psi v blízkosti menstruující ženy zblázní, zatímco ortodoxní Židé měli tradici rituálního koupání a "propleskávání" dívek matkami během jejich první období. A jsou tam také stovky historických reklam z celého světa.
  • Moč


    Moč
    Autor: Shutterstock.com
    Centrum urologické historie Williama P. Didusche je určeno pro zájemce o urologii, moč, močové kameny a katetry. Bylo založena v roce 1971 a najdete ho v Marylandu. Muzeum má asi úplně vše, co byste mohli vidět, abyste se dozvěděli víc o urologie. Stále rostoucí sbírka zahrnuje lékařské učebnice a ilustrace (moderní i historické), lékařské nástroje jako jsou třeba laparoskopy (používané k provádění drobných zákroků) a katétry. Ty jsou mnohem zajímavější, než si možná myslíte. Ty historické byly vyrobeny z materiálů, jako je dřevo a drahé kovy.
  • Hořčice


    Hořčice
    Autor: Dušan Křístek
    Hořčice patří mezi jednu z nejoblíbenějších pochutin používaných téměř na celém světe. Možná proto má hned několik muzeí. Jedno z nich najdete třeba v sousedním Německu. V Kolínském muzeu hořčice na Holzmarktu na břehu Rýna se o této lahodné delikatese dozvíte vše. A můžete si zde také koupit hořčici podle originálního receptu starého bezmála dvě stě let. Vyrábějí zde také různé ochucené speciály či ovocné džemy šmrncnuté troškou hořčice.

  • Tužka


    Ruční psaní posiluje paměť, zlepšuje motoriku a také podporuje kreativní myšlení
    Autor: Shutterstock.com
    Obyčejná tužka se v posledních letech z našich stolů už téměř vytratila. Přesto byly doby, kdy byla vzácnější než šperky, nejednou se stala dokonce i předmětem diplomatických sporů. Není proto divu, že i ona má své vlastní muzeum. Najdete ho v anglickém Cumberlandu. Pokud chcete vědět, jak vypadal důl v Borrowdale, který byl na celém světě jediným místem, kde se grafit na výrobu tuhy těžil, jak se vlastně tužky vyráběly, nebo kde se vlastně vzala pastelka, víte už, kam se vydat.
  • Zbytky jídla

    Zbytky
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí po večeři obvykle všechny ty zbytky z talířů seškrábne do koše. Pokud toho zbyde víc, schová si je nejpozději na druhý den. Déle si je ale vetšinou neschováváme. V Muzeu VIP zbytků ale nejsou jen odpadky. Jsou připomínkou slavných rtů, které se kdysi dotýkaly stříbrných příborů v této přímořské kavárně. V tomto muzeu najdete několik řad sklenic s všemožnými zbytky. Každá je pečlivě označena jménem celebrity, která se tu na něco zastavila. Můžete vidět malý zbytek ovocného koláče, na kterém si pochutnával admirál sir Jonathon Band, útržek obalu od Cornetta, které si dal herec Eddie Marsan, nebo třeba balíček cukru, který měl herec Mark McGann u své kávy. A co je v té sklenici s korunou? To je kus zbylého chlebového pudinku Prince z Walesu. Celé to začalo, když se majitelé The Old Boatstore Cafe, Michael a Francesca Bennett rozhodli, nechat si nějakou památku na návštěvu slavného fotografa Davida Baileyho.

Klíčová slova:  cestování, muzeum, bizarní
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...