Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příroda jako z pohádky: Na těchto místech je podzim nejkrásnější

  • 11. listopadu 2013 | 17:00

    Podzim je nádherné roční období, pokud ho nemusíte celý strávit ve městě. Barevné listí a nesměle pokukující sluneční paprsky dělají z venkova hotový ráj na zemi. Koukněte se na naše tipy a vyrazte o víkendu na romantický výlet, dokud má příroda ještě své podzimní barvy.

  • Šumava, Česká republika

    Šumava, Česká republika
    Autor: flickr.com/OndrejGarfunkel
    Za pohádkovým podzimem nemusíte jezdit daleko. Vlastně není potřeba překročit hranice naší malebné země. Majestát a velebnost podzimní přírody naleznete na jiho-západě Čech v CHKO Národní park Šumava o celkové ploše ploše 680 kilometrů čtverečních.

    Tento unikátní přírodní celek vám nabídne rozmanitou sít turistických stezek, po kterých se můžete toulat na vlastní pěst, ale také speciální trasy s průvodci do míst, kam dosud noha běžného turisty nevkročila. Pokud máte rádi nevšední zážitky, vydejte se po krásách podzimní Šumavy v rámci projektu Průvodci divočinou Šumavy.

  • Forest of Dean, Anglie

    Dean Forest, Anglie
    Autor: flickr.com/BenLocke
    Tento prastaý les naleznete v hrabství Gloucestershire na hranicích Anglie a Walesu a můžete si být jistí, že má za sebou vskutku bohatou historii. Nejenom že byl oblíbený pro četné hony, díky vysoké, která zde kdysi žila, ale jeho stromy také posloužily Tudorovcům ke stavbě válečných lodí.

    Dnes jeho buky, duby a kaštany nabízejí návštěvníkům bohaté scenérie plné žlutých, zlatých a oranžových odstínů. Můžete se zde procházet, nebo si půjčit kolo a vyrazit na projížďku. Jen si dejte pozor na setkání s divokými prasaty.

  • Harmanec, Slovensko

    Harmanec, Slovensko
    Autor: flickr.com/PeterZvonar
    Zdá se vám Anglie příliš daleko? Pak se vydejte k našim nejdražším sousedům - na Slovensko. V samém srdci Slovenské republiky, deset kilometrů od Banské Bystrice, totiž naleznete v malebném údolí obec zvanou Harmanec.

    Harmanec je ze všech stran obklopený listnatými lesy a na podzim tak hraje všemi barvami. Nechte auto zaparkované V Bystrici a vydejte se sem jednokolejkou, která je známá díky největší koncentraci tunelů, kterých je zde neskutečných dvacet dva.

  • Údolí Loiry, Francie

    Loire, Francie
    Autor: flickr.com/natureloving
    Vinařská oblast údolí Loiry, nedaleko francouzského Lyonu, je tím správným tipem na podzimní výlet, pokud vás láká dovolená s příslibem skvělého francouzského vína a místní gastronomie. Můžete se sem vydat na vlastní pěst, nebo využít jednu z mnoha nabídek cestovních kanceláří, které nabízejí zájezdy právě za unikátní francouzskou kuchyní.

    Vydejte se do údolí Loiry ještě než začne zima a nechte se očarovat žloutnoucími listy místních vinic a okázalého renesančního přepychu ve zlatavých barvách podzimu. To vše absolvujte samozřejmě se sklenkou kvalitního francouzského vína v ruce.

  • České Švýcarsko, Česká republika

    České Švýcarsko, Česká Republika
    Autor: flickr.com/StefanMendelsohn
    Vedle Šumavy je Národní park České Švýcarsko dalším místem, které byste při svých toulkách podzimní přírodou rozhodně neměli vynechat. Je specifický svými pískovcovými útvary - mohutnými skalními věžemi a bránami. Na podzim vás přivítají barevné listy místních buků, stejně jako temná zeleň smrkového jehličí.

    Kromě turistických stezek vám České Švýcarsko každoročně nabízí celou řadu akcí pro veřejnost, jako například exkurze v doprovodu odborných pracovníků, večerní výlety za troubícími jeleny nebo Vánoční setkání u Dolského mlýna.

  • Nara, Japonsko

    Užijte si všechny barvy podzimu a vydejte se na výlet do přírody
    Autor: shutterstock.com
    Potrpíte si spíš na exotiku? Pak se rozleťte do Japonska, kde je podzim bezesporu stejně fascinující, jako jarní období kvetoucích sakur. Pestrobarevné listí můžete pozorovat prakticky kdekoliv na území této úchvatné země, ale pokud se vydáte nedaleko Kyota, otevře se vám pohled na nádherné starověké město Nara, oblečené do všech odstínů zlaté, červené a žluté, kterými se pyšní zdejší podzimní listy. V kontrastu s budovami a sochami staré japonské kultury vám tamější scenérie doslova vezmou dech.

     

Autor: brig
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...