Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zimní Evropa pro gurmány: Vánoční opojení v Kodani, divoké chutě v Budapešti

Stále více Čechů cestuje za gurmánskými zážitky, proto i cestovní kanceláře či dopravci pro své klienty zjišťují ty nejlepší akce tohoto druhu v Evropě.
6. prosince 2013 | 07:00

Vydejte se v zimě na punčem vonící vánoční trhy, do netradičních restaurací v tramvaji nebo v divadle a v únoru nezapomeňte, že pořekadlo "Láska prochází žaludkem", platí na svatého Valentýna dvojnásob!

Stále více Čechů cestuje za gurmánskými zážitky, proto i cestovní kanceláře či dopravci pro své klienty zjišťují ty nejlepší akce tohoto druhu v Evropě. „Na našich internetových stránkách jsme zřídili novou sekci nazvanou Evropa na talíři, kde lidé najdou spoustu gurmánských akcí, festivalů ale také nových netradičních restaurací, kam je pak rádi zavezeme,“ říká Pavla Lauremannová zastupující autobusového dopravce Eurolines.

PROSINEC

Do Bratislavy bysme se měli vydat za pořádným bramborákem.
Autor: archiv Blesku
Bratislava: Vánoční trhy pro gurmány
22. 11. do 23. 12. 2013
Vánoční trhy v Bratislavě, to je něco pro gurmány! Především na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky, jakými jsou tradiční lokše s oříšky, se zelím či se škvarky, výborný punč a jablka v karamelu.
Více na www.slovakia.travel.
Oboustrannou jízdenku do Bratislavy pořídíte za 640 Kč.

Drážďany: Tradice na talíři
22. 11. do 23. 12. 2013
Vánoční trhy v Drážďanech jsou vůbec ty nejstarší v celém Německu a vy tady ochutnáte nejstarší tradiční pokrmy této země, například drážďanskou štolu. Neodjíždějte bez malých figurek kominíků Pflaumentoffel ze sušených švestek.
Více na www.germany.travel.
Oboustranná jízdenka vás do Drážďan vyjde na 840 Kč.

...
Autor: austria.info, Eurolines.cz, Wiener Christkindlmarkt, wien.info, nuernberg.de, chriskindlesmarkt.de, wien-bild.at, PROFIMEDIA.CZ
Mnichov: Vánoční tramvaj plná dobrot
1.12.-31.12.2013
Kolem centra projíždí v tuto domu vánoční tramvaj, ve které si můžete dát svařené víno, perníček a další vánoční pochutiny.
Více na www.germany.travel.
Autobus vás do Mnichova zaveze za 1.400 Kč za obousměrnou jízdenku.

Kodaň: Vánoční opojení v zábavním parku
1. 12. do 31. 12. 2013
Své chuti můžete na Vánoce podráždit v zábavním parku Tivoli, kde se vaří tradiční nápoj „gløgg“ (svařené víno smíchané s likérem a kořením), smaží se tady „æbleskiver“ (jablkové koblihy) nebo pražené mandle s nejrůznějšími příchutěmi.
Více na www.visitcopenhagen.com.
Za obousměrnou jízdenku do Kodaně dáte 2.630 Kč.

V Budapešti nám nabídnou langoše.
Autor: archiv Blesku
Budapešť: Divoké město i chutě

22. 11. do 23. 12. 2013
Na budapešťském náměstí Vörösmarty nabízejí ve více než stovce dřevěných stánků maďarské vánoční, ale také hutné zimní speciality. Neodjíždějte bez ochutnání tradičního maďarského pečiva Kürtös kalács.
Více na www.budapestinfo.hu.
Obousměrná jízdenka do Budapešti vás bude stát 950 Kč.

LEDEN

Brusel: Špičková restaurace v tramvaji
1. 12. 2013 až 19. 1. 2014
Nestíháte ráno snídat a musíte si tak jídlo dopřát až cestou do práce v tramvaji? Že je to nepohodlné a nevhodné? S tím by zřejmě nesouhlasili v Bruselu, kde se již druhým rokem koná Tram Experience. Za jízdy je pasažérům servírováno tříchodové menu od tří michelinských kuchařů. Gurmánskou jízdu Bruselem by si neměli nechat ujít milovníci jídla, kteří chtějí ochutnat něco netradičního. Zážitkem bude pouhá snaha, aby vám nějaká ta dobrota za jízdy nepřistála na košili. Pokud se toužíte projektu Tram Experience zúčastnit, pak byste si měli jistě pospíšit, protože zájemců je mnoho a počet míst je omezený. Heslo akce zní: „Všichni gurmáni se sejdou v tramvaji.“
Více na http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/content/6631/tram-experience.do#PRACTICAL
Oboustrannou jízdenku do Bruselu pořídíte od 3.100 Kč.

Vídeň: Skuteční gurmáni chodí do divadla!
1.1.- 31. 12. 2014
V rakouské metropoli bude otevřeno hodně unikátní divadlo: Reinhard Gerers teatro je totiž určeno všem milovníkům jídla! Gerer, který předtím vedl mimo jiné restauraci Korso v hotelu Bristol, Magadalenenhof a divadlo pro gurmány Palazzo, kombinuje ve svém vlastním projektu vídeňskou pohostinnost s šarmem mezinárodního varieté a s exkluzivním menu o čtyřech chodech. K revue složené z magie, komedie a akrobatických čísel v zrcadlovém paláci s elegantním secesním interiérem se servírují šťouchané brambory se slaninou z vepřů uherského plemene Mangalica a se svatojakubskými mušlemi, srnčí na bílé polentě a trio ušlechtilých čokolád.
Více na www.eurolines.cz a www.wien.info.
Do Vídně se můžete vypravit za 990 Kč za obousměrnou jízdenku.

ÚNOR

Londýn: Mlsný svatý Valentýn
14. února 2014
Pokud chcete svému protějšku dopřát skutečně krásná svátek zamilovaných, vezměte ho do Londýna. V tento den tady totiž velká většina zajímavých restaurací a hospůdek nabízí nejen chutná menu, ale především unikátní zážitky. Co byste řekli na výhled na celé město z výšky třeba ve vyhlášené Oxo Tower restauraci na břehu Temže. Levnější, ale o nic horší, je romantický oběd o čtyř chodech s šampaňským na výletní lodi Bataeux. Neopakovatelným zážitkem pak jistě bude přípitek v oblacích ve slavném London Eye.
Více na www.visitlondon.com.
Obousměrná jízdenka do Londýna vás bude stát 3.100 Kč.

Brusel: Zářící město s vůní pralinek
1.1.- 31. 12. 2014
Pokud se chystáte do Bruselu, nechejte se na chvíli unést vůní kakaa. Města znalí průvodci vás doprovodí do těch nejlepších obchodů s čokoládovými pochutinami, cestou se dozvíte, jak se taková pravá belgická pralinka vyrábí a možná se vám podaří si jednu pralinku vlastníma rukama vytvořit. Při vzpomínkách na dvouhodinovou cestu s nádechem čokolády se vám ještě po návratu domů budou sbíhat sliny.
Více na http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/guided_tour/2947/walk-tasting-belgian-chocolate-s-brussels-city-center.d
Oboustrannou jízdenku do Bruselu pořídíte od 3.100 Kč.

Zdroj: https://www.elines.cz/cz/evropa-na-taliri

Video se připravuje ...