Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

BLESKOVÉ CESTOVÁNÍ: Turecko - Země mnoha tváří

21. srpna 2013 | 05:09

Jedna z nejkrásnějších zemí Orientu se rozkládá na pomezí Evropy a Asie. Je to země známá z pohádek Tisíce a jedné noci, kolébka nejstarší civilizace. Co nabízí Turecko návštěvníkům? Nádhernou přírodu, nespočet starobylých památek, skvostnou architekturu i kouzelná letoviska u moře.

Během srpna a září tu teploty šplhají ke 30 °C a voda má příjemných 25 °C. Pro svou dovolenou si můžete vybrat buď Tureckou, nebo Egejskou riviéru. A určitě neopomeňte výlet do hlavního města Istanbulu, jediného města světa, které leží v Evropě a v Asii zároveň. Kromě velkého množství historických památek stojí za návštěvu i pověstné trhy s kořením, rybami, květinami, šátky, šperky a koberci. Dobře nakoupíte také v Antalyi, kde je nespočet bazarů a na každém rohu tu prodávají stříbrné šperky a koberce. Po nákupech si zajděte na hlavní turistickou atrakci, vodopády Düdense. Tvoří je malá říčka, která se přes útesy vlévá do moře z výšky čtyřiceti metrů.

Letovisko Kemer

Jedno z nejnavštěvovanějších středisek se rozkládá na jihu Turecka asi 40 kilometrů od Antalye kolem pobřeží Středozemního moře, které je tu velmi teplé. Jde o klidné, moderní letovisko s výhledem na pohoří Taurus a množstvím tureckých lázní a wellness center. V blízkosti je národní park Olympos, který určitě stojí za návštěvu. Dny tu tráví většina turistů na pláži, večer se procházejí v jachtovém přístavu, na plážové promenádě, nakupují suvenýry nebo si dávají tradiční pokrm v některé z mnoha restaurací a barů.

Tip na výlet: Kemer je skvělým výchozím bodem pro výlet do Phaselisu s rozvalinami starověkého řeckořímského města, vesničky Ulupinar s vodním mlýnem a prameny křišťálové pitné vody a lanovkou na horu Tahtali vysokou 2365 m. Daleko to není ani do delfinária v Antalyi. Mladé páry nebo skupinky mohou navštívit atraktivní hippies městečko, kde je možné přespat ve stromových domcích a houpacích sítích.

Letovisko Kusadasi

když se tohle přístavní město rozprostírá na poloostrově, jeho název znamená Ptačí ostrov. Prý proto, že ze strany od moře připomíná poloostrov ptačí hlavu. Kusadasi leží asi 90 kilometrů od známého střediska Izmir a omývá ho Egejské moře. Po setmění ožívá hudbou a ruchem nočního života. Přístav nabízí čilý lodní ruch včetně trajektů, které plují na řecký ostrov Samos. Pláží je v Kusadasi a jeho okolí hned několik. V blízkosti centra najdou milovníci vodních radovánek tzv. Palm Beach se vstupem zdarma. Další oblíbenou pláží je Ladies Beach, která poskytuje veškeré vybavení – slunečníky, lehátka, převlékací kabinky, WC a občerstvení.

Tip na výlet: Národní park Dilek je vzdálený asi 30 kilometrů, 20 km odtud leží Efez, starověké město světového významu, kde si můžete prohlédnout pozůstatky jednoho ze Sedmi divů světa – chrámu bohyně Artemis. Kusadasi je skvělé výchozí místo pro návštěvu antických oblastí, jako Priene, Miletos, Didyma či třetího největšího tureckého města Izmir.

Letovisko Marmaris

Bývalá rybářská vesnička má překrásné členité pobřeží s odlehlými zátokami a malými plážemi s pozvolným vstupem do vody. Centrum města nabízí bujarý noční život – bary a kluby se táhnou po celém pobřeží od přístavu až k zálivu v 8 km vzdáleném Icmeleru. Ubytovacích míst je v Marmarisu díky živému turistického ruchu dostatek, stačí si jen vybrat mezi levnějšími a dražšími variantami. Hotelové restaurace nabízejí výbornou domácí kuchyni.

Tip na výlet: Děti budou nadšené z vodních atrakcí ve zdejším akvaparku Aqua Dreams, radost jim uděláte i lístky do delfinária. Zážitkem je také projet si místní safari v džípu nebo na čtyřkolce. Z Marmarisu můžete podniknout výlet na Kleopatřin ostrov se zlatavou písčitou pláží, do rybářského města Dalyanu (kde jsou ty nejlepší rybí restaurace) a určitě nevynechejte plavbu lodí podél Egejského pobřeží nebo celodenní výlet na řecký ostrov Rhodos.

Letovisko Alanya

Je to nejvýchodnější z oblíbených jihotureckých letovisek. Mají tu Kleopatřinu pláž, na které prý egyptská císařovna trávila líbánky s Markem Antoniem. Tohle místo také nedávno dostalo Modrou vlajku EU za čistotu a spokojenost návštěvníků. Rodiče malých dětí dají pravděpodobně přednost pláži Keykubad, protože moře tu má jen malou hloubku. Alanya je přístavní městečko s pevností a spoustou obchůdků. Vyplatí se tu nakupovat šperky, oblečení, kožené výrobky a koberce. A protože jde o Turecko, nebojte se smlouvat.

Tip na výlet: Z Alanye můžete podniknout výlet do kaňonu Sapadere nebo se plavit na lodi podél pobřeží s výhledem na místní hrad. Za návštěvu také stojí jeskyně Dim. Jestli vás lákají památky, můžete procházet mešity, kostely, muzea i rozvaliny antických měst, je jich tu požehnaně. Rádi na dovolené ochutnáváte místní speciality přímo na ulici? Tady najdete vše, od jednoduchých jídel ve fast foodech přes tradiční kebaby a další turecké lahůdky až po mezinárodní kuchyni.

Bojíte se do Egypta? V Turecku je bezpečně!

Máte zaplacenou dovolenou v egyptském letovisku, ale kvůli nepokojům v zemi chcete zájezd zrušit? Nemusíte. Cestovní kanceláře vám zájezd ve většině případech vymění za jinou destinaci, třeba právě za Turecko.

Podle Petra Šatného, marketingového ředitele CK Alexandria, volí klienti nejčastěji Bulharsko, Turecko a Řecko. Všechny tyto země jsou z hlediska cestování naprosto bezpečné a kromě dostatku ubytovacích míst v přímořských destinacích nabízejí i kvalitní služby.

„Turecko navštívilo v loňském roce 202 tisíc Čechů, v letošním roce zaznamenávají cestovní kanceláře zvýšený zájem o tuto destinaci,“ říká Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Nejčastěji čeští turisté míří do letovisek na Turecké riviéře, v Antalyi a Alanyi, zájem je také o střediska Side, Belek a Kemer. „Můžeme potvrdit, že českým občanům pobývajícím v tureckých destinacích na jihu země v minulosti nehrozilo bezpečnostní riziko, situace v této části je klidná a stabilní,“ říká Kateřina Petříčková.

Autor: Eva Fraňková
Video se připravuje ...