Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydejte se po stopách císařovny Sisi

17. května 2011 | 10:15

Navštivte kouzelnou Budapešť. Můžete obdivovat město, kde byla Sissi korunovaná za královnu Uherska. Kromě toho si nezapomeňte vychutnat termální vodu elegantních lázní a obdivovat majestátní budovy starého města nebo zhřešit v restauraci svedená skvělou maďarskou kuchyní.

Paříž východu

Královské lázně, nádherné fasády, majestátné kostely – Budapešť, kterou nazvali díky zvláštní atmosféře i Paříží východu, byla ideálním místem pobytu nejen pro rakouskou císařovnu. Dnes si ji můžete vychutnat při jarním výletu i vy. Zkuste například cestu historickou lanovkou do městské části Budín (Buda). Se středověkými domy, restaurovanými městskými paláci a starými uličkami patří ke světovému kulturnímu dědictví. Vychutnejte si zejména pohled od Rybářské bašty podél Dunaje na protilehlou stranu města, Pešť.

Královské město

I v nedalekém chrámu sv. Matěje pocítíte přítomnost Sissi. Protože právě tady byli František Josef a Sissi 8. června 1867 korunováni za královský pár. Jako za starých knížecích časů se budete cítit v nostalgickém budapešťském metru – Sissi a František byli v roce 1896 jeho prvními cestujícími! Zvláštní obdiv si zaslouží restaurovaná stanice metra Bajzova ulice (Bajza utca).
Pěkný kontrastní program proti přehlcení historií: toulky nádherným Andrássyho bulvárem na pěšťské straně kolem památníku Alžběty a přes Alžbětin most.

Oblíbený zámek Sissi

Gödöllő: tady se cítila volná a osvobozená od strojenosti vídeňského dvorního života a přísné etikety. Sem cestovala vždy, když mohla, aby načerpala nové síly. Více než 2000 nocí strávila v pohádkovém barokním paláci, 28 km severovýchodně od hlavního města země. Prohlédněte si i památnou výstavu královny Alžběty a královských komnat, především její příjemné obývací a pracovní místnosti (vstup přibližně 6 eur). Procházejte se 28hektarovým zámeckým parkem, který Sissi tak milovala a ráda se v něm projížděla na koni.

Náš tip
Dejte si přestávku v kavárně Gerbeaud (náměstí Vörosmarty 7), kterou pravidelně navštěvovali už monarchové.

Královská jezdecká show

Její velkou vášeň, jezdectví připomíná i pět kilometrů vzdálený jezdecký park Lázár v Domonyvölgy. Můžete se zúčastnit celého „balíčkového programu“ za 28 euro (představení, projížďka kočárem, jídlo atd.) nebo si vybrat jen jízdu kočárem a podívanou na jezdeckou show za 12 euro. Je možné, že vám v hlavní sezoně (od března do října) padne do oka jezdkyně oblečená právě jako Sissi.
Po návštěvě parku a jezdecké show vám bude zcela jasné, proč si toto místo tak zamilovala.



Autor: brona, mon, oli, Kbak
Video se připravuje ...