Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam do lázní? Poradíme vám!

13. listopadu 2009 | 05:00

Měkká lůžka, vonné páry, zdravá strava, relaxace a nekonečný klid. Sbalte si svou oblíbenou knihu a vyrazte. Můžete si vybrat, zda k nám, nebo do zahraničí.

ČESKÁ REPUBLIKA
Pokud se rozhodnete vyjet do lázní doma, vsadíte na jistotu za přijatelnou cenu. Služby, zázemí, vybavení, strava – všechny složky českého lázeňství se postupně lepší. Vybraly jsme pro vás tři tipy, ale stejně tak můžete vsadit na Třeboň, Mariánské Lázně nebo Teplice nad Bečvou.

Velichovky

Hned na kraji podkrkonošské obce Velichovky jsou ve velkém parkovém areálu rozesety skoro pohádkové lázeňské budovy. V této oáze klidu vás nebude rušit vůbec nic, zajděte si do zdejší nově rekonstruované kavárny v Masarykově domě nebo se jen tak procházejte po parku. Pokud zatoužíte po rozptýlení, vyjeďte si do blízkého golfového areálu. Management lázní téměř denně pořádá výlety do okolí, například na noční safari do Hradce Králové nebo na koncerty do Hrádku u Nechanic. Spousta akcí se děje i přímo v lázních.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Síla přírody
Věhlas si získala zdejší slatina – jedná se o křídovou slatinnou zeminu, napájenou prameny vody s obsahem uhličitanu vápenatého a železa. Lázně slouží k rehabilitaci pacientů s onemocněním pohybového ústrojí.

Vybíráme z nabídky
Prodloužený víkend Relax pro rok 2009
Balíček zahrnuje: 3 noci (čt–ne); 3x zvolené stravování; masáž klasickou celkovou, thajskou, slatinný zábal, koupel perličkovou a bylinnou
Cena: od 5718 Kč

Novinka
Jednodenní pobyty – naprosté rozmazlování, které jinde nezažijete, cena od 2000 Kč.

Lázně Jáchymov
Nedejte na první dojem krušnohorského městečka. Hlavní silnicí k lázeňskému areálu budete míjet mnoho opuštěných nebo vybydlených domů, ale jen pár metrů za nimi začíná v kopcích horská příroda. Lázeňský komplex je na rozdíl od města jiným světem. Půvabné staré budovy areálu jsou obklopené parkem. Ve městě nečekejte turistický ruch, raději vyrazte na procházky do přírody.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Jáchymovské lázně nabízejí unikátní léčbu pohybového aparátu pomocí radonové vody.

Vybíráme z nabídky
Něco pouze pro dámy
Balíček zahrnuje: 3 noci, aromamasáž, perličkovou koupel s přísadou, suchou uhličitou koupel, komplexní kosmetické ošetření podle typu pleti, anticelulitidní masáž, posezení v solné jeskyni, reflexní masáž plosky nohou, večerní posezení v kavárně při hudbě s nápojem.

Cena: od 5260 Kč

Novinky
Ještě jste nevyzkoušela kryoterapii? Jedná se o unikátní celotělovou chladovou terapii. V Jáchymově máte šanci. Pokud se vám do zimy nechce, dejte své tělo do rukou masérek z Thajska.

Lázně Poděbrady
Z Prahy co by kamenem dohodil. Všechny ženy, které chtějí utéct od ruchu velkoměsta, uvítají Poděbrady klidem, krásným lázeňským parkem a kvalitními službami. Hned za areálem vás čeká město s kavárnami, restauracemi, kinem a další zábavou, například tanečními večery. Kompletní kulturní programy na aktuální měsíc dostane každý host. Deset minut lázeňskou chůzí od areálu teče řeka Labe, ideální prostředí pro delší procházku nebo výjezd na kole.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Lázně Poděbrady se specializují na péči o dospělé převážně s chorobami srdce a cév.

Vybíráme z nabídky
Lázeňský pobyt pro seniory 55+
Balíček: 6 nocí, (po–ne); polopenze; 6x balneoprocedura

Cena: od 4240 Kč

Novinka
Znovuotevřený hotel Zámeček nabízí relaxační a wellness pobyty za zvýhodněné ceny. Romatický víkend (čt–ne) za 4400 Kč na osobu.



MAĎARSKO

Vyhlášenou maďarskou termální oblastí je Panonie. Stejně jako jinde, i ve zdejších lázeňských městech narazíte po letní sezoně na starší klientelu, větší klid a nižší ceny. Volno budete sdílet hlavně s rakouskými hosty, tomu odpovídají i služby, naštěstí ne ceny. Lehce se domluvíte německy, nápisy jsou obvykle ve třech jazycích (maďarština, němčina, angličtina).

Určitě vás potěší, že drtivá většina zdejších areálů byla v posledních deseti letech rekonstruovaná, všude je čisto a moderní zázemí. Ceny v Maďarsku vás mile překvapí, v restauracích nebo ochodech jsou téměř stejné jako u nás, stejně tak lázeňské služby, a pokud netoužíte po tříhvězdičkovém hotelu, i ubytování je levné.

Bükfürdö
Lázně Bük leží nedaleko hranic s Rakouskem, potkáte tady dost českých a slovenských hostů. Areál zahrnuje celkem 27 bazénů, z nichž některé jsou naplněné ohřívanou vodou, další vodou termální. Část se nachází venku včetně vyhřívaných bazénů.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Léčiva voda se zde používá ke zmírnění obtíží pohybového aparátu, pitná kúra pomáhá trávicímu systému.
Celodenní vstup do lázní stojí: v přepočtu 160 Kč (cca 6 eur) vstup do léčebných i zážitkových lázní stojí v přepočtu 180 Kč (cca 7 eur)

Balíčky najdete na: http://bukfurdo.hu/cz/terapie/terapien/

Ubytování
V okolí lázní jsou možnosti ubytování v malých penzionech, pokud budete skromná, můžete sehnat pobyt za stejnou cenu jako u nás (asi 400 Kč na osobu za noc, cca 16 eur), i levněji.
Webové stránky termálních lázní v češtině http://bukfurdo.hu/cz/novinky/

Hévíz
Lázně vznikly kolem jezera s léčivou radioaktivní vodou. Hezký rekonstruovaný komplex je zasazen do krásné přírody. Centrem je čtyři a půl hektaru velké jezero uprostřed lesů, tím se celý areál tak trochu vymyká obvyklému standardu.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Léčba i prevence spočívá v sérii krátkodobých pobytů v radioaktivní vodě, v chladnějších dnech zůstanete pod střechou.
Voda léčí zejména potíže pohybového ústrojí. Pozor: těhotenství, astma nebo potíže kardiovaskulárního systému vás z řad hostů vylučují.

Ceny
Celodenní pobyt v lázních stojí kolem 370 Kč (cca 15 eur) (tři hodiny kolem 210 Kč, cca 9 eur), ubytování v soukromí seženete od 450 Kč (cca 18 eur).

Sárvár
Léčebné lázně a wellness centrum Sárvár se nacházejí v západní části země, 193 km od Budapešti. Nabízejí světovou úroveň služeb i zázemí, například i dobrodružný bazén pro děti.

Léčivý termální pramen prýští z hloubky 2000 m a poskytuje léčivou vodu o teplotě 83 °C. Odpařený solný roztok se používá pro léčení astmatu a chorob horních cest dýchacích. Jako koupelová kúra se používá pro léčení poruch pohybového ústrojí.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Nebojte se vyrazit z areálu do stejnojmenného městečka a pokochejte se jeho historickým centrem.

Ceny
Jsou o něco vyšší než jinde. Denní vstup stojí v přepočtu asi 230 Kč (cca 8,5 eura). V nabídce jsou balíčky masáží, možnost vstupu do saunového světa atd.

Webové stránky v češtině: http://www.sarvarfurdo.hu



RAKOUSKO

Rakouské lázně leží poměrně blízko, můžete tam zajet i na jednodenní výlet – ušetříte za ubytování a můžete si pořídit jednorázovou vstupenku většinou kolem 20 eur (cca 500 Kč)). Zdejší lázeňské a wellness komplexy jsou moderní, rozsáhlé, s vynikajícím službami. A za to se platí. Některá střediska s českými hosty počítají a informace nabízejí také v češtině, u jiných budete potřebovat němčinu.

Baby friendly
Wellness centra nabízejí zázemí pro rodiny, na což v Česku zatím nejsme moc zvyklí. Pokud ohlásíte, že přijedete s dítětem, můžete počítat, že na pokoji budete mít postýlku a v restauraci v nabídce dětská jídla. S kočárkem se dostanete všude i ve městě. To samé platí i o invalidním vozíku.
Bonbonek navíc? Rakousko je navíc pastva pro oči – upravené louky a parky, udržované domy i zahrady, i to patří ke zdejším pobytům.

Therma Laa Spa
Když překročíte práh lázeňského komplexu Therme Laa spojeného s hotelem, ocitnete se rázem v ráji, kde se můžete nechat hýčkat od rána do večera. Když si obléknete hebký hotelový župan, získáte pocit, že vás žádné starosti nedoženou. Ke snídani si můžete si vybrat cokoliv, od uzeného lososa přes závin jako od babičky až po moderní fitness snídani s cereáliemi a ovocem. Všude je perfektně čisto a nikde ani stopa po zápachu chloru, jak jsme zvyklí z veřejných bazénů.

Lázně
Autor: archiv zmíněných lázní

Hostům jsou k dispozici bazény, zimní zahrada, hotelové fitness, odpočívárny, venkovní whirlpool. Teplo a vůni si můžete dopřát v exkluzivním saunovém světě, kde najdete saunu aromatickou, finskou nebo solné a královské parní lázně. Do lázeňského městečka se dostanete z Brna za hodinu autem. Je na vás, zda se rozhodnete pobýt jen pár hodin ve veřejné části areálu, nebo zda si dopřejete relaxační víkend v hotelové části.
V bazénu, kde voda dosahuje příjemných 34 °C, si připadáte jako v obrovské vaně.

Ceny
Noc s polopenzí za osobu: 143 euro (cca 3575 Kč)
Relaxační den pro kamarádky: 92 eur za osobu (cca 2300 Kč)
Cena zahrnuje pobyt v lázních Laa, v saunovém světě, možnost účastnit se cvičení ve fitness- a kardiozóně, parkování v hotelových garážích a malé překvapení.

Lutzmannsburg

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Lázně se nacházejí se v blízkosti rakousko-maďarských hranic a jsou třetími nejslunečnějšími lázněmi na světě. Léčivá síla dvou zdejších minerálních pramenů pomáhá při onemocnění pohybového aparátu, kardiovaskulárního a nervového systému. Ve zdejším kraji mají výborná vína. Udělejte si i výlet k hradu Landsee.

Vše pro děti
Zdejší lázeňský komplex Sonnentherme se prezentuje jako evropské rodinné středisko volného času. Na pokojích hotelu Sonnen Park najdete dětské postýlky, v jídelně dětské židličky, spoustu místa na hraní i hračky. Součástí hotelu jsou i kuchyňky na ohřívání jídel pro děti. Zdarma si můžete půjčit kočárky dovnitř i ven. Termální bazénky jsou pro dospělé, najdete tu ale i spoustu vnitřních i venkovních bazénů pro nejmenší. Zajistit si můžete i plavání pro novorozence, dětské programy nebo pro vás vodní cvičení. Z pokoje můžete vyjít rovnou v županu.

Ceny
Jedna noc v hotelovém rodinném apartmá stojí od 115 eur za dospělou (cca 2875 Kč) osobu a noc, a od 24 eur za dítě (cca 600 Kč). Vždy s plnou penzí.
Jednodenní vstup na rodinnou vstupenku (familienkarte) s jedním dítětem nad šest let stojí 47,80 eur (cca 1200 Kč).

Termální wellness hotel A*V*I*T*A Superior Thermen

Hotel AVITA leží přímo u lázní Burgenland Therme, které se nacházejí v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi.

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Hned u hotelu je také jeden z nejkrásnějších saunových komplexů v Rakousku s názvem Spannonia. Hotel disponuje řadou zařízení k příjemnému trávení času, jako jsou fitness- a kardiozóna, nabízí aromatické parní lázně, solární jeskyně, finskou saunu, kosmetické procedury, masáže a další. V hotelové restauraci vás očekávají vydatné místní pochoutky a mezinárodní pokrmy.

Ceny
Asi 108 eur (cca 2700 Kč) za osobu a noc, bydlet ovšem můžete i v levnějších hotelech v okolí. Většina ubytovacích zařízení poskytuje balíčky ubytování s pobytem v lázních.

SLOVENSKO

Máte na výběr:
Na Slovensku je na rozdíl od Česka mnohem větší výběr lázeňských center. Můžete dokonce spojit i lyžovačku a wellness. Pokud budete na Slovensku hodnotit kvalitu a cenu, budete velmi spokojená.

Za kolik?
- Protože Slováci již platí eurem, je cenová hladina maličko vyšší, než na kterou jste byla zvyklá, je ale stále srovnatelná s českou.
- Stejně jako v ČR narazíte na placené parkování, které je často poměrně drahé. V menších městech leckdy nebudete moct najít otevřenou restauraci.
- Wellness víkendové balíčky na Slovensku zpravidla začínají na 2500 až 3000 Kč (od 100 eur).

Smrdáky
Jen 80 kilometrů od Brna leží na úpatí Bílých Karpat slovenské Smrdáky – lázně usazené do krásného, 16 hektarů velkého parku, založeného před dvěma sty lety. Je to malebné místo uprostřed vlídné přírody a vinic, které po staletí ulehčuje lidem s kožními nemocemi život.

Lázně
Autor: archiv zmíněných lázní

Proč Smrdáky?
Zdejší léčba kůže vysoce sirnatými minerálními vodami a bahnem je srovnatelná s terapií vodou z Mrtvého moře. Prameny mají nejvyšší obsah sirovodíku (600 mg/l vody) v Evropě a spolu se sirným bahnem se využívají pro léčení lupénky, kožních nemocí a poruch pohybového aparátu.

Máte lupénku?
Požádejte svého dermatologa, aby vám dal žádost o lázeňský léčebný pobyt ve Smrdákách. Velké české zdravotní pojišťovny mají se těmito lázněmi smlouvu. Je pak už na pojišťovně, zda vám žádost schválí.
Vybíráme z nabídky
Zlatý podzim v lázních Smrdáky

Balíček: 6 nocí, plná penze; vstupní lékařská prohlídka, 12 léčebných procedur, hodina aerobiku, volný vstup do fitness + dva volné vstupy na taneční večírek a poznávací výlet.

Cena: od 210 do 297 eur za osobu (cca 5250 Kč)
Novinkou jsou medové masáže.

Lázně Sliač

Lázně.
Autor: archiv zmíněných lázní

Lázně Sliač leží v nádherném prostředí západní části Zvolenské kotliny v nadmořské výšce 373 m n. m. mezi městy Banská Bystrica a Zvolen. Mírné podnebí, rozsáhlé lesy a nekonečné výhledy na Kremnické vrchy a Nízké Tatry vás přesvědčí o tom, že jste si pro odpočinek zvolila skvělé místo. Základem lázeňské léčby jsou koupele, které vhodně doplňuje fyzioterapie, hydroterapie, elektroterapie, masáže a také dietní stravovací systém. Lázně Sliač se zaměřují zejména na léčbu ženských nemocí, ale také na léčbu srdečně-cévních onemocnění nebo civilizačních chorob.

Wellness balíček v hotelu Palace
Zahrnuje: 2 noci, plnou penzi, 2x klasickou masáž, Boovak (suchá uhličitá masáž), minerální bazén, 1x vstup do sauny, 1x vstup do Solné jeskyně, 1x plynovou injekci + volný vstup do fitness a rehabilitačního bazénu
Cena: 123 eur (cca 3090 Kč)

Vysoké Tatry
Láká vás pobyt v nejstarším národním parku na Slovensku? Není se co divit, Vysoké Tatry patří k jedné z nejnavštěvovanějších turistických lokalit ve střední Evropě. Návštěvníky láká nejen krása nejmenších velehor světa, ale také ubytovací a rekreační služby, jejichž kvalita a spolehlivost se stále častěji vyslouží pochvalu návštěvníků z celého světa.

Zkuste hotel Nezábudka
Hotel je situovaný v tichém prostředí, uprostřed přírody, přímo na úpatí Vysokých Tater. Poskytuje kompletní ubytování, stravování a doplňkové služby. Těšte se na relaxační procedury, saunový svět a výběr procedur podle vašich požadavků. Vaše chutě i oko potěší stylově zařízená restaurace a slovenská koliba vytvářející příjemnou komorní atmosféru. Na pobyt tady jen tak nezapomenete.

Vybíráme z nabídky - Wellness balíček
Balíček zahrnuje: 2x nocleh, polopenzi, vstupní diagnostiku, vstup do wellness centra se saunovým světem a bazénem s protiproudem, 2x relax proceduru podle vlastního výběru, taneční večer v baru.
Cena: 107 eur (cca 2690 Kč)

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...