Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Barvy v bytě: Co vyjadřují a jak je vhodně zkombinovat

31. července 2012 | 15:21

Jak zvolit správnou barvu interiéru? Rozhodně nestačí jen vaše náklonnost k určitému odstínu. Barvy totiž ovlivňují vaši psychiku, proto byste je měli volit s rozmyslem.

Pokud plánujete barevnou proměnu interiéru, neřiďte se jen módními výstřelky. Nemáte-li v plánu měnit svou domácnost každý půlrok, rozhodujte se spíše podle toho, bude-li vám barevná kompozice místnosti příjemná. A pamatujte, že vliv na vaši náladu nemá jen určitý odstín barvy, ale i její sytost.

Co barvy vyjadřují:

Žlutá
Autor: profimedia.cz
ŽLUTÁ je barva intelektu a optimismu. Odstíny této barvy se dobře hodí do dětského pokoje nebo do pracovny, protože pozitivně stimulují myšlení a schopnost soustředit se. Ale pozor! Tato barva není vhodná pro hyperaktivní děti, které by ještě více "zaktivizovala".

MODRÁ je nositelkou ideálů, čestnosti a inspirace. Tato chladnější barva se skvěle hodí do ložnice, protože má uklidňující účinek. Modré tóny se nehodí do kuchyně nebo do jídelny, jelikož potlačují chuť k jídlu.

Zelená
Autor: profimedia.cz
ZELENÁ je barvou přírody a uzdravování. Tato svěží barva má uklidňující účinek, proto se dobře hodí do ložnice, ale i do hlučnější místnosti, protože subjektivně snižuje vnímání hluku.

ČERVENÁ je barvou života a fyzické aktivity. Představuje sílu, energii a vášeň. Je vhodné ji použít tam, kde chcete zvýšit pozornost a aktivitu. Ale pozor! Ve větším rozsahu může tato barva naopak unavovat. Kombinujte ji proto s klidnějšími odstíny.

Oranžová
Autor: profimedia.cz

ORANŽOVÁ je spojována s energií a se zdravím. Pokud ji použijete na větší plochy, vyvolává pocit pozornosti a prozáření prostoru. Dobře se proto hodí do dětských a obývacích pokojů.

BÍLÁ představuje dokonalost, ideál a pravdu. Působí klidně a vyváženě. Je to neutrální barva, kterou můžete použít kdekoliv.

ČERNÁ je negativní barvou. Vypovídá o narušené osobnosti, o negativním myšlení a stresu. Pokud ji přesto chcete zakomponovat do svého bytu, kombinujte ji se živými a s čistými barevnými odstíny, jako jsou oranžová a žlutá.

JAK BARVY KOMBINOVAT

Jak na barvy v bytě
Autor: PROFIMEDIA.CZ

* Zvolte dominantní barvu, která by měla odpovídat zamýšlenému vyznění v prostoru.

* Světlá barva na stropě místnost opticky zvyšuje. Ale platí to jen tehdy, když jsou stěny vymalované tmavší a teplejší barvou.

* Barvy ovlivňují to, jestli místnost působí teple nebo studeně, hlučně nebo klidně. Stěny natřené teplými barvami se zdají být bližší, studené naopak vzdálenější. V jedné místnosti nepoužívejte společně více než tři barvy.

* Pozor na extravagance - k očekávanému dojmu patří i to, že podlaha by měla být spíš tmavá a strop naopak světlý.

* Pozor si dávejte na výrazné a nápadité vzory. V divokém prostoru byste se nemusela cítit příjemně. Ideální je spíše jistá neutrálnost.

Video se připravuje ...