Pondělí 21. října 2024
Svátek slaví Brigita, zítra Sabina
Polojasno 15°C

Jak vybrat koupelnový nábytek

16. října 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Ne všichni lidé jsou toho názoru, že je výběr koupelnového nábytku důležitý. Setkáváme se s případy, že lidé do koupelny umístí starý vyřazený nábytek z obývacího pokoje. Namísto knih do skříněk umístí ručníky a je hotovo. Takový postup nedoporučujeme – koupelnový nábytek je přece jen kategorií samou pro sebe. Musí splňovat jiné vlastnosti než nábytek do jiných místností, už jen proto, že ho chceme postavit do prostředí vyznačujícího se vysokou vlhkostí. Na tento nábytek máme také trochu jiné estetické nároky.

Opravdu stojí za to věnovat volbě koupelnového nábytku určitou péči. Koupelna je místem, kde je organizace prostoru důležitá. Počet věcí, které zde chceme skladovat, je překvapivě velký – osušky, kosmetika, čisticí prostředky i spotřebiče. Zároveň ale vesměs všechny tyto předměty chceme skrýt, aby zbytečně netrčely do prostoru. Aby navenek koupelna vyzařovala uklidňující atmosférou a nic nás zde nerušilo při relaxaci.

Jak tedy zvolit ten pravý koupelnový nábytek, o tom pojednává dnešní článek.

Řiďte se velikostí koupelny

Je to poměrně zřejmý fakt, ale nesmíme jej opomenout. Velký nábytek sice vypadá stylově a taky do něj umístíte hodně věcí, ovšem nesmíte kvůli němu snížit průchodnost místností nebo zasáhnout do důležitých míst, jako je prostor před umyvadlem nebo u sprchového koutu. To jsou ty prostory, které musí zůstat prázdné v zájmu vašeho pohodlí při osobní hygieně.

Pokud koupelnu teprve plánujete, je dobré si dopředu všechno nakreslit. Vycházíte z rozměrů vaší koupelny. Do plánku jako první zakreslete všechny fixní součásti, se kterými rozhodně hýbat nepůjde – tedy okna, dveře a případné výklenky, a kromě toho i vedení elektřiny a přípojky na vodu. Dále dosaďte vanu, sprchový kout a umyvadlo. Pak přichází řada na topné těleso a pak až přichází na řadu nábytek, tedy na ta prázdná místa, která vám na vašem plánku zůstala.

Autor: Shutterstock

Vybírejte nábytek z voděodolných materiálů

Pokud volíte výrobky v kategorii koupelnového nábytku, setkáte se výhradně se skříňkami z materiálů odolných vůči vlhkému prostředí. Asi nejběžnější materiály jsou LDT a MDF. LDT je laminovaná dřevotřísková deska, jejíž povrch je ošetřen speciálním lakem nebo pokryt fólií. MDF je dřevovláknitá deska. Tento materiál více napodobuje vzhled masivního dřeva a má také hustší strukturu. Masivní dřevo také není výjimkou. Aby skříňka z tohoto materiálu ale vydržela ve vlhkém prostředí, musí o ni být patřičným způsobem pečováno. Pokud hledáte něco více bezúdržbového, doporučujeme výrobky z bambusu nebo teaku.

A pokud na dřevu netrváte, můžete si vybrat koupelnové skříňky z kovu.

Jedna skříňka vysoká a jedna nízká? Nikoli, typů nábytku je mnohem více

Nejčastěji se do koupelny poptávají dvě skříňky – nízká umyvadlová a vysoká a štíhlá, ideální pro umístění do rohu místnosti. Svět koupelnového nábytku je ale přece jen rozmanitější. Velmi praktické jsou například zrcadlové skříňky, také nazývané galerky. Je to velmi praktický předmět, protože plní hned tři funkce najednou. Je to skříňka, zrcadlo a také světlo v jednom. Dnešní galerky velmi často disponují LED osvětlením. Výhodné navíc je, že tato skříňka neubírá prostor na podlaze – instalujete ji zpravidla nad umyvadlo.

Dále můžete pořídit skříňky určené k zabudování do stěny anebo police či regály.

Autor: Shutterstock

Věnujte pozornost barvě

Nejvyhledávanější jsou skříňky s dekorem dřeva. Aby to ale nebylo tak jednoduché, můžete si vybrat skříňky s dekorem jasanovým, dubovým, ořechovým i piniovým. Preferujete dřevo tmavší, nebo světlejší? Každé vnese do koupelny trochu jiný dojem. Oblíbené varianty jsou také bílá nebo černá, přičemž se musíte rozhodnout také, zdali preferujete matnou nebo lesklou variantu. Do popředí se poslední dobou dostávají skříňky s lakem v barvě antracitu, někteří výrobci nabízejí také barevná provedení modrá nebo bordó. Všimněte si také barevného provedení madel.

Speciální funkce

Také u koupelnových skříněk si musíme všimnout různých technologických vylepšení. Velmi praktický je například systém pomalého dovírání Soft Close. V koupelně chceme mít klid, a i na takové maličkosti, jako je hlasitost dovírání zásuvek koupelnové skříňky, je třeba myslet. Tichý dojezd také zvyšuje životnost koupelnového nábytku.

Některé koupelnové skříňky neumožní zásuvky otevřít doširoka, jiné mají plnovýsuv. Při prohlídce nabídky umyvadlových skříněk najdete modely dodávané i se sifonem – to se také může hodit. U vysokých skříněk zase výjimkou nejsou modely s košem na prádlo. Už jsme zmínili funkci osvětlení, která je typická pro galerky.

Video se připravuje ...