5 chyb při používání mrazáku. Špatná teplota, nevhodné obaly i dlouhá doba skladování | Pro ženy | Blesk.cz

5 chyb při používání mrazáku. Špatná teplota, nevhodné obaly i dlouhá doba skladování

  • Ani správná teplota vám nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené.
    6. května 2015 | 06:00

    Víte, co mám ráda stejně jako dobře zásobenou spíž? Dobře zásobenou mrazničku! Tenhle malý prostor je tajným zlatým dolem ve vaší kuchyni. Díky němu můžete kdykoliv vytvořit rychlé, jednoduché jídlo. Ušetří vám čas, peníze a další cestu do obchodu s potravinami. Navíc je to snadný způsob, jak zabránit plýtvání potravinami. Jenže tohle všechno platí jen za předpokladu, že mrazák používáte správně!

  • Špatně nastavená teplota


    Už jste někdy zkontrolovali, jakou teplotu vlastně v mrazničce máte? Je snadné otevřít dveře, ucítit závan ledového vzduchu, vidět zmrzlé potraviny uvnitř a předpokládat, že je vše v pořádku. Pokud ale občas teplotu nepřekontrolujete, jak si můžete být jisti? Pokud je totiž ve vaší mrazničce velké teplo, i když je jídlo naoko zmrzlé, mnohem rychleji se zkazí. A když je teplota příliš nízká, mráz potraviny rychle vysušuje.


    Náš tip: Pořiďte si do mrazáku teploměr a teplotu čas od času zkontrolujte. Nikdy by neměla být vyšší než -18 °C, pokud ale chcete potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měli byste v něm udržovat teplotu mezi -20 až -22 °C. A pamatujte si, že vše, co vkládáte do mrazáku, by mělo mít maximálně pokojovou teplotu.

  • Nevhodné obaly

    Ani správná teplota vám ale nebude moc platná, pokud potraviny v mrazničce nebudete mít správně a dostatečně zabalené. Špatně uložené potraviny totiž mohou ztratit barvu i chuť. Od těch aromatických vám také může načichnout všechno, co v mrazáku máte. A věřte mi, jahody vonící po česneku nikomu chutnat nebudou.

    Náš tip: Před vložením potravin do mrazáku se ujistěte, že je vše zabalené správným způsobem. Použít můžete sáčky, alobal, umělohmotné dózy, mrazuvzdorné sklo. Mleté maso zamrazujte po porcích – například jednotlivých karbanátcích – proložte fólií nebo dejte jednotlivě do sáčků. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé. Potraviny s výraznou vůní pak zabalte do několika vrstev igelitu nebo vzduchotěsného boxu, aby od nich nenačichly ostatní.

  • Nepopsané potraviny

    Pokud do mrazáku vkládáte nepopsané balíčky, sáčky a boxy, můžete si být jisti, že se ztratí někde v hlubinách.


    Náš tip: Před uložením do mrazáku sáček nebo krabičku nikdy nezapomeňte označit. Ideální je opatřit je datem zmrazení, jménem potraviny a dobré je uvést i množství. Jméno potraviny je důležité, protože po zmrazení nemusí být vždy jednoduché poznat, co to vlastně držíte v ruce.

  • Dlouhá doba skladování


    Pro zmrazení se hodí švestky, ostružiny, maliny i jahody. Jablka a hrušky musíte před uložením tepelně upravit.
    Zmrazování je opravdu skvělý a snadný způsob konzervace potravin. Ale to neznamená, že takto uchované potraviny budou chutnat dobře navždy. I když je jídlo řádně zabalené, je důležité dodržet doporučenou dobu skladování.


    Náš tip: Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců. Vepřové maso nejdéle 8 měsíců, telecí a hovězí 12 měsíců. Tučnější kusy masa je vhodné spotřebovat dříve než méně tučná masa.

  • Zapomenuté potraviny


    Mraznička je opravdu užitečný spotřebič, díky kterému mnohem méně plýtváme potravinami. Je však zapotřebí mít přehled o tom, co v ní máme uložené, jinak nakonec stejně naše zásoby skončí v odpadkovém koši. Nedovolte proto, aby se vám jídlo v mrazáku hromadilo a nakonec se na dlouhé měsíce "ztratilo" někde v jeho hlubinách.

    Náš tip: Abyste při příštím generálním úklidu mrazáku nemuseli zase vyhazovat potraviny, a tím pádem i peníze, do koše, veďte si soupis toho, co tam máte uložené. Zabere to jen minutu a vše, co k tomu potřebujete, je pero a papír.

Klíčová slova: bydlení, domácnost, mrazák
Diskuse ke článku
.