Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 zlozvyků, kterými ničíte své ručníky a osušky. Hodně prášku, aviváž a žehlička

  • Chcete mít měkké a voňavé ručníky? Pak zapomeňte na aviváž.
    11. března 2015 | 06:00

    Také milujete ten pocit, když se po koupeli můžete zachumlat do měkoučké, hebké a voňavé osušky, jenže ty vaše připomínají spíš vybledlou, nelibě vonící onuci plnou vytahaných nitek a nevzhledných žmolků? Je na čase to změnit!

  • Nové hned začnete používat

    Praní, pračka
    Autor: Shutterstock
    Nový ručník do koupelny nepatří! Důležité je, abyste ho před použitím důkladně vyprali. A to alespoň dvakrát nebo třikrát. Nové froté ručníky totiž pocházejí přímo z tkalcovských stavů, proto mohou obsahovat nežádoucí aromatické molekuly či mikroskopické prachové částice, které do nich vnikly během výrobního procesu. Froté je navíc náchylné k poškození (párání, zatrhnutí), protože obsahuje volnější oka, která se srazí a utáhnou teprve až při styku s vodou. Ručníky a osušky vám pak vydrží mnohem déle.
  • Věšíte je na háčky

    Ručníky
    Autor: Shutterstock.com
    Většina z nás věší použité ručníky a osušky v koupelně na háčky. Pokud jsou suché, je to v pořádku. Pokud je tam ale věšíte i po použití, zůstávají vlastně permanentně vlhké, a v jejich záhybech se tak vesele množí bakterie a rostou plísně. Pověste je spíše na žebříček nebo na šňůru.
  • Neměníte je

    Ručníky
    Autor: Shutterstock.com
    Věděli jste, že osušky a ručníky byste měli měnit každé tři až čtyři dny? Možná si říkáte proč, když do nich utíráte vymydlené čisté tělo, jenže po každém použití zůstávají ve vlhkém ručníku vaše odumřelé kožní buňky, a ty se tak stávají doslova inkubátorem pro bakterie, které se zde vesele množí. Výsledkem mohou být infekce a kožní nemoci přenášející se na celé tělo.
  • Používáte příliš pracího prostředku

    Pračka
    Autor: archiv firem

     

    Velkorysé dávkování pracího prostředku je častou chybou. Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Větším množstvím pracího prostředku prádlo nejen lépe nevyperete, ale i vás to stojí více peněz. Pokud nemáte pračku se speciálním programem, který vyhodnocuje kvalitu vypouštěné vody, a pokud v ní objeví špínu nebo prací prostředek, přidává další máchání, prací prášek nebo gel ulpívají na ručnících. Na látce pak zbydou usazeniny a froté zůstane tuhé. A navíc má  příliš velké množství prášku negativní vliv na barevnou stálost ručníku.

  • Přidáváte aviváž

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
    Aviváž při máchání sice prádlo změkčí, provoní a látku často i ochrání, ale neplatí to při praní ručníků. V tomto případě ji nepoužívejte! Váže se totiž na vlákna bavlny, slepí je k sobě a snižuje jejich absorpční schopnosti. Ručník pak nebude sát vodu. Aviváž může také zapříčinit tvorbu žmolků. U bílých a světlých ručníků může navíc barevná aviváž způsobit i jejich zešednutí či zaprání.
  • Žehlíte je

    Neničte si zbytečně své oblíbené kousky ani samotnou žehličku.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná je práce s žehličkou vaším koníčkem, ale froté nikdy nežehlete! Žehlením se totiž jednotlivá očka přitlačují, zploští se a polámou a materiál ztrácí původní sametový vzhled i schopnost absorbovat vodu. A to je u osušky nepříjemná vlastnost.
  • Perete na špatnou teplotu

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
    Žijete v domnění, že je ručníky nutné vyvářet? Pak si zapamatujte, že tenhle mýtus už dávno padl. Vysokou teplotou je zbytečně ničíte. Veškeré prádlo, a to i pro miminka, astmatiky a alergiky, stačí prát na 60 stupňů. Například tolik obávaní roztoči se zahubí už při 57 stupních. Froté ručníky perte při teplotě 40 až 60 °C, důkladně vymáchejte a – pokud možno – vysušte v sušičce na nízký, až střední teplotní stupeň.
  • Přeplňujete pračku

    Víme, jak zachránit vaše svetry od žmolků!
    Autor: Shutterstock
    Máte pocit, že je v rámci úspor potřeba pračku nacpat téměř k prasknutí, nebo naopak perete třeba jen jednu osušku? Obojí je špatně! Při přeplnění, nebo naopak nedostatečném naplnění totiž třením o buben dochází k tvorbě žmolků. Dodržujte proto předepsané plnění. Obecně platí, že v optimálně naplněné pračce by měl zůstat mezi prádlem a bubnem takový prostor, že do něj vložíte na výšku svou dlaň.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...