6 triků, jak upéct šťavnaté kuře s božsky křupavou kůžičkou
Dozlatova upečené kuřátko milujeme snad všichni. Alespoň jednou měsíčně se o víkendu objevuje na našich stolech. Jak ale docílit toho, že maso nebude vysušené, ale šťavnaté a kůžička bude nádherně křupat? Stačí jen znát pár jednoduchých fíglů kuchyňských mágů.
Vykoupejte ho a osušte
KuřeAutor: Shutterstock.comZasypejte ho solí
Pečené kuře na soliAutor: Shutterstock.comJak na to:
Vezměte kilo soli, vysypejte ji do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Vrstva soli v něm byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.Pomažte ho sádlem a máslem
Martha Stewart:Pečené kuže na česneku pomerančích a červené cibuliAutor: marthastewart.comNemusíte se vůbec bát, že by se sádlo ke kuřecí pečínce nehodilo. Poznáte, že na výslednou chuť nebude mít žádný vliv.
Jak na to:
Připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho potřete dvěma lžícemi sádla. Nejlépe vám to půjde rukou. Lžíci sádla pak vložte i do břišní dutiny. Kuře na povrchu i uvnitř osolte a lehce posypte kmínem. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte obvyklým způsobem. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem nebo ho nechte jednoduše na kuřeti rozpustit, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.Nespěchejte na něj
KuřeAutor: Shutterstock.comMáte rádi šťavnaté masíčko? Pak si pamatujte, že čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle ho budete muset péct, aby mělo správnou vnitřní teplotu. Což v překladu znamená, že než ho propečete i uvnitř, budou už prsíčka vysušená na troud. Co tedy s tím? Je to snadné. Vyndejte kuře z lednice alespoň dvě hodiny před pečením.
Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat kuřátko odpočinout ještě po dopečení. V kuřeti, kterému dopřejete alespoň 15 minut klidu, totiž dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.
Svažte ho
KuřeAutor: Shutterstock.comTen druhý spočívá v tom, že motouzem stáhnutá stehýnka nepustí do dutiny kuřete tolik horkého vzduchu. Zpomalí tak ve výsledku tepelnou úpravu prsíček, která by se jinak dělala rychle z obou stran a byla by po upečení úplně suchá.
Nacpěte ho
Zdeňka Pohlereich: Kuře pečené s jemnou nádivkouAutor: zdenekpohlreich.czVysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne, a můžete ho péct potřebnou delší dobu. Chuť nádivky můžete obměňovat bylinkami, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a podobně. Nádivka bude jemnější, když z bílků vyšleháte tuhý sníh a opatrně ho do ní vmícháte.
A pokud se vám nechce připravovat nádivku, můžete dutinu kuřete vyplnit třeba bylinkami, celým jablkem nebo citronem.
chuť bylinek je celá prostoupí! Bylinky můžete spolu s celým jablkem nebo citronem naládovat i dovnitř - See more at: http://nutricniordinace.cz/novinka/1-dil-serialu-kulinarni-upravy-peceni#sthash.L9sTKFhg.dpuf