Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak se nejlépe postarat o orchidej, aby vám vydržela roky

  • Při správné péči vám orchidej pokvete po celý rok.
    18. února 2015 | 06:00

    Nejedna z nás určitě dostala k Valentýnu nádherně kvetoucí orchidej. Ty v tomhle období patří k nejoblíbenějším pokojovým květinám. Aristokratické krásky pořídíte v každém supermarketu doslova za pár korun. Jenže jak o ně správně pečovat, aby vám vydržely?

  • Umístění je důležité

    Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
    Autor: Holandská květinová kancelář

     

    Vzhledem k tomu, odkud tyhle květiny pocházejí, potřebují hodně rozptýleného světla. Pozor ale na přímé sluneční paprsky! Ty jim nesvědčí. Ideální je umístit je na východní či západní okno. Pokud máte okno orientované na jih, je třeba je přistínit. Ostré polední slunce by jim spálilo listy. Na rozdíl od většiny ostatních pokojových rostlin s nimi ale neotáčejte.

    Nejlépe je orchidejím při stálé teplotě, která by se měla pohybovat okolo 20 °C. Ani na noc by neměla příliš klesat. Nikdy ne pod 17 °C. Pečlivě je chraňte před průvanem a v zimě dávejte pozor na studený vzduch při větrání.

  • Neobvyklá zálivka

    Orchidej
    Autor: Shutterstock.com

     

    Orchideje nemají v lásce příliš častou zálivku. Ideální je, když je jednou za deset dní postavíte i s květináčem do nádoby s vodou a přibližně za hodinu vyndáte, přebytečnou vodu slijete a necháte dalších deset dní bez zalévání, aby substrát téměř úplně proschl. V žádném případě květinu nenechávejte stát ve vodě třeba přes noc.

    Pokud chcete orchidej zalévat konvičkou, dělejte to zhruba jedenkrát týdně. Nejlepší je voda dešťová, ale samozřejmě můžete použít i měkkou odstátou vodu z kohoutku. Tvrdou vodu můžete "změkčit" převařením nebo použít vodu destilovanou. Substrát by měl být po zálivce dostatečně provlhčený, ale ne mokrý. Nikdy také nenechávejte žádnou vodu v misce pod květináčem, rostlině by totiž začaly uhnívat kořeny. Před další zálivkou pak vždy nejdřív pohmatem zkontrolujte, zda je substrát už vyschlý.

  • Pořiďte jí samozavlažovací květináč

    Orchidej
    Autor: plastia.cz

     

    Nejlepší volbou, která vám ušetří práci i čas, je samozavlažovací květináč. Vybírejte ale takové, které jsou určené právě pro orchideje.

    "Samozavlažovací květináč zaručí dostatečný příjem vody, který si rostlina může sama korigovat. Zavlažování pomocí knotů zároveň zaručí vzdušnost substrátu, z kterého se zbytečně nevyplavují potřebné živiny," radí Lenka Novotná ze společnosti Plastia vyrábějící různé druhy samozavlažovacích květináčů.

  • Hnojte s rozumem

    Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
    Autor: Holandská květinová kancelář

     

    Ve vegetačním období, tedy od března do září, přihnojujte rostliny každý týden. Buď můžete aplikovat hnojicí roztok v příslušném poměru přímo se zálivkou do substrátu, nebo použijte hnojicí tyčinky. Během podzimu a zimy je pak vhodné přihnojování upravit. V té době si vystačíte s nižší dávkou hnojiva. Ideální je jednou za tři až čtyři týdny použít listovou výživu určenou pro orchideje. Jednoduchá aplikace přímo na listy a vzdušné kořeny zajistí rostlině okamžitý příjem živin.

    V době vegetace rostliny hnojte jednou týdně, v zimním období stačí jednou měsíčně. "Pořiďte si kvalitní zeminu přímo pro orchideje a speciální hnojivo s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Květina se vám za správnou výživu odmění krásnými květy," radí David Kolář ze společnosti Hornbach.

  • Zaštipujte

    Orchideje
    Autor: Shutterstock.com
    Ze všech běžně prodávaných orchidejí má jedině Phalaenopsis schopnost opakovaně vykvést na stejném květním stvolu. Když rostlině odkvete poslední květ, zaměřte se na malé dužinaté hrbolky, budoucí pupeny. V místě, kde je třetí pupen od základny klasu, proveďte přesně nad ním zaštípnutí. Zdravé rostliny pak znovu během několika týdnů obrostou čerstvými květy. Díky správnému zaštipování tak docílíte, že vám bude kvést vlastně pořád.

    U většiny ostatních orchidejí stvol po odkvětu zaschne. Ustřihněte ho pak těsně nad substrátem a počkejte si na úplně nové kvetení. Může to sice trvat delší dobu, ale vzhledem k tomu, že rostlina má šanci si odpočinout, květy bývají hojnější a větší. Kvetení také podpoříte snížením teploty o 5 °C na jeden měsíc během zimy, což můžete vyzkoušet třeba příští rok.

  • Přesazujte

    Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
    Autor: Holandská květinová kancelář

     

    Jednou za rok orchidej přesaďte. Použijte kořenáč z průhledného plastu, který bude velký tak, aby se do něj přesně vešel kořenový bal. Rostlinu do něj usaďte a zasypte ji novou zeminou, která je určená přesně pro tento druh rostlin. Zemina musí být vzdušná, aby kořeny měly dostatek prostoru se okysličovat a čerpat vlhkost ze vzduchu.

    V žádném případě nepoužívejte zeminu pro pokojové květiny a podobné půdní substráty. Jsou pro orchideje naprosto nevhodné.

  • Pozor na škůdce

    Je až s podivem, jak krásky z pralesů dobře prospívají v našich bytech. Pokud znáte základní nároky orchidejí, není péče o ně nikterak složitá.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Vzhledem k tomu, že orchideje mají velmi tuhé listy, obvykle škůdcům moc nechutnají, přesto byste na ně neměli zapomínat. Postup likvidace je obvykle rozdělen do tří fází: 1. mechanická – stačí prosté otření měkkým vlhkým hadříkem nebo setření vatovou tyčinkou namočenou v lihu, 2. biologická – omyjte listy mýdlovou vodou a postříkejte Biooilem, 3. chemická – pořiďte si některý z volně prodávaných přípravků. S jejich výběrem vám poradí v každé prodejně.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...