Droždí a kvasnice jsou nejen balzámem na nervy | Pro ženy | Blesk.cz

Droždí a kvasnice jsou nejen balzámem na nervy

14. listopadu 2014 | 00:00

Droždí ve vašem nákupním košíku končí jen o vánocích, když pečete vánočku? To je velká škoda. S obyčejným droždím i jeho neaktivní variantou – lahůdkovým droždím – se dá v kuchyni kouzlit. Droždí je balzámem na nervy díky obsaženým vitamínům B. 

Droždí, se kterým zaděláváte těsto, určitě dobře znáte. Jsou to vlastně  mikroorganismy, kvasinky. Tyto kvasinky cukr přeměňují na oxid uhličitý, jehož bublinky těsto krásně zkypří a nadýchají, a alkohol, který se odpaří při pečení.

Kromě pečení si z něj můžete připravit pomazánku nebo pečující masku na obličej. Maska nemůže být jednodušší – smícháte droždí s vodou, nanesete na obličej a omyjete, až zaschne.

Droždí by se mělo skladovat při teplotě 1 - 10 stupňů Celsia (při vyšších nebo nižších teplotách se jeho účinnost snižuje). Opakované vystavování droždí vyšším a nižším teplotám jeho účinnost snižuje.

Pomazánka pro lepší náladu

Tato pomazánka je přímo nabitá vitamíny skupiny B. Dejte si ji vždy, když potřebujete získat zpět psychickou rovnováhu!

Pro dvě osoby: Lžíce sádla, 2 kostky droždí, 2 vejce, máslo, cibule nebo česnek, pepř, sůl. Pro dochucení můžeme použít nakrájenou šunku, pažitku, řeřichu nebo hořčici.

Na sádle osmahneme cibulku nebo česnek, promícháme s droždím, kořením a jakmile začne droždí vonět, přidejte vejce a míchejte. Jakmile je pomazánka pevná, můžete podávat – ještě zatepla nebo až vychladne.

Lahůdkové droždí – veganský parmezán

Padesát procent bílkovin a jeden z nejlepších zdrojů vitamínů skupiny B. Téměř bez tuku a navíc s úžasnou chutí. Přesto jej zná málokdo. Nenápadný balíček sušeného neaktivního droždí najdete v prodejnách velkých řetězců, zejména anglických, nebo v prodejnách zdravé výživy. Někdy se můžete setkat i s anglickým názvem „nutritional yeast“. Toto sušené lahůdkové droždí se nedá používat ke kynutí. Slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, a to jak syrové, tak tepelně upravované.

Tip: Pokud chcete extra rychlé a zdravé jídlo, stačí uvařit rýži a mezitím podusit špenát s vařenou cizrnou. Posypte vše vrchovatě droždím, osolte, opepřete a máte naprosto luxusní jídlo – s minimem práce!

Více informací na  http://jakvkuchyni.cz/

Autor: komerční prezentace
1080p 720p 360p
DesktopMobile