Nejlepší tipy, jak správně naostřit kuchyňské nože. Zvládnete to i vy!
Ostré nože jsou základ. Bez nich bychom se v kuchyni neobešli. Každodenně je používáme na krájení, řezání, čištění. Proto je důležité o tyhle nástroje dobře pečovat. Udržovat je čisté a suché. A především dobře nabroušené. Věděli jste, že tupý nůž je mnohem více nebezpečný, než ten ostrý?
Mechanické brousky nezatracujte
Ostrý nůž je základem každé kuchyně.Autor: Shutterstock.comElektrické kuchyňské brousky
Aby nůž dobře sloužil, musíme o něj pečovat.Autor: profimedia.czBrusné kameny
Ostrý nůž je základem každé kuchyně.Autor: Shutterstock.comJak použít brusný kámen
Na některé činnosti je třeba použít speciální nůž.Autor: profimedia.czDruhou fází je jemné broušení. V této chvíli má totiž nahrubo broušený nůž nepravidelné ostří (zoubky), které je třeba vymodelovat rovnoměrně. Je dobré brousek navlhčit (vodou, tekutým mýdlem, kuchyňským olejem...), lépe se s ním pak pracuje. Pod stejným úhlem, ovšem pod nižším tlakem, teď provádějte spíše krouživé pohyby na brousku s jemnými zrny.
Nabruste jednu stranu, poté druhou. Když je vše hotové, tak musíte ještě takzvaně srazit hranu. Stačí například projet ostří měkkým dřevem, raději několikrát. Zbavíte se tím i kovových pilin. Poté stačí nůž umýt a používat dál.
Pořiďte si ocílku
Na to nejlepší z nožířského umění se můžete podívat v Novoměstské radnici v Praze 2Autor: profimedia.cz