Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

5 kroků pro zářivě čistou a voňavou ledničku

Možná už si ani nepamatujete, jak je to dávno, co jste tomuto kuchyňskému spotřebiči věnovali trochu pozornosti. A přitom je právě lednice největší líhní nebezpečných bakterií.
6. června 2014 | 06:50

Kdy jste naposledy čistili ledničku? Jen se přiznejte! Možná už si ani nepamatujete, jak je to dávno, co jste tomuto kuchyňskému spotřebiči věnovali trochu pozornosti. A přitom je právě lednice největší líhní nebezpečných bakterií. Takže hadr do ruky a jde se na to!

10 minut jednou měsíčně stačí (první dva kroky ale klidně můžete dělat jednou týdně)

1. Proberte obsah chladničky, zkontrolujte doby expirace. Zeleninu, různé zbytky a další potraviny překontrolujte, zda na nich není hniloba, plíseň nebo nehrají všemi barvami. Takové bez milosti vyhoďte! Stejně tak vše, co už "propadlo" před pár dny.

2. Očistěte všechna místa, na která něco vyteklo. Snadno to bez poškrábání zvládnete houbičkou namočenou v teplé vodě s trochou saponu. Nakonec místo přetřete čistou, dobře vyždímanou houbičkou nebo hadříkem.

Dobře uspořádaná lednice dělá zázraky
Autor: shutterstoclk
3. Aby vaše chladnička stále dobře těsnila a udržovala tak všechny potraviny v chladu, otřete těsnění dveří vlhkou houbičkou s trochou saponu. Nakonec ho otřete vlhkým hadříkem a pak dobře osušte.

4. Rukojeť otřete nějakou dezinfekcí. Skvělé jsou například vlhčené dezinfekční ubrousky. Abyste odstranili nepěkné otisky prstů, které zdobí dveře chladničky, přeleštěte je hadříkem z mikrovlákna. Pokud máte spotřebič s nerezovým povrchem, použijte na to určené prostředky.

5. Prachem obalená vnější části kompresoru a výparníku (najdete je obvykle na zadní straně přístroje) způsobují, že lednice stále spíná a neudrží tu správnou teplotu. Prach totiž funguje jako dokonalý izolant. Zbytečně si tak zvedáte svůj účet za elektřinu a možná se vím i rychleji kazí potraviny. Chladničku odpojte a na očištění zadní strany použijte kartáč nebo vysavač, abyste se prachu zbavili.

Video se připravuje ...