Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

6 překvapivých způsobů, jak využít sodovku v domácnosti

  • Sodovka dokáže mnohem víc, než jen zahnat žízeň. Je skvělým pomocníkem při vaření, úklidu i péči o vlasy.
    10. března 2014 | 16:00

    Neochucená neslazená sodovka se stává stále oblíbenějším nápojem. Ale i když je to jen čistá voda s oxidem uhličitým, dokáže mnohem víc, než jen zahnat žízeň. Je skvělým pomocníkem při vaření, úklidu i péči o vlasy.

  • Nablýská koupelnu

    Víte, že můžete ročně za vodu ušetřit desítky tisíc korun?
    Autor: Profimedia.cz
    Je skvělou náhradou za agresivní chemické čistící prostředky. Báječně totiž dokáže odstranit nečistoty a vyleštit povrchy. Použít jí můžete na výrobky z nerezu, chromu, dlažbu, obklady i vanu a umyvadlo z keramiky. Jen s ní povrch polijte, nechte pár minut bublinky působit a pak použijte měkký hadřík (nejlepší je ten z mikrovlákna) nebo měkkou houbičku a utřete do sucha.
  • Provzdušní těsto

    palačinky
    Autor: Shutterstock.com
    Nahraďte vodu nebo část mléka v receptu na těsto sodovkou. Bublinky dodají vašim palačinkám, vaflím, koláčům i dortům lehčí a vzdušnější strukturu.
  • Zbaví vlasy chloru a soli

    Pohoda v bazénu
    Autor: profimedia.cz
    Po osvěžení v bazénu nebo koupeli v moři na dovolené si sodovkou opláchněte vlasy. Bublinky dokonale odstraní chlór i sůl, které vaše vlasy ničí. Odbarvené blondýnky navíc ocení, že se zbaví zeleného nádechu, který chlór na jejich vlasech obvykle vykouzlí.
  • Odmastí a vyčistí špinavé nádobí

    Při mytí nádobí si vždy napusťte plný dřez a nádobí poté krátce opláchněte ve studené vodě. Snížíte tak spotřebu o desítky litrů vody denně.
    Autor: Profimedia.cz
    Nalijte sodovku na ještě teplou pánev nebo pekáč a sledujte jak bublinky rozpouští tuk a uvolňují připečené jídlo. Pak nádobí umyjte obvyklým způsobem.
  • Vyčistí okna

    I okna se dají mýt s úsměvem. Hlavně, že jde práce pěkně od ruky. S mastnotou na skle zatočí citron.
    Autor: scom
    Nalijte sodovku do rozprašovače a nastříkejte ji na okna stejně, jako byste to udělali s jakýmkoliv čistícím prostředkem. Okna pak do sucha vyleštěte papírovou utěrkou.
  • Umyje auto

    Mytí auta tlakovou myčkou
    Autor: Mountfield
    Zaparkovali jste pod stromem a vaše auto teď zdobí pár bílých "pleskanců" od zlomyslných ptáků? Pokud se je budete snažit něčím otřít, může písek v ptačím trusu poškrábat povrch vašeho vozu. Místo toho vezměte láhev se sodovkou, odšroubujte víčko, otvor zacpěte palcem, dobře protřepejte a pak proud zamiřte přímo na inkriminované místo.

Klíčová slova:  praktická žena, sodovka, domácnost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...