Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dopřejte si chládek! Balkón, terasu i zahradu zastíní markýza

Markýzu lze využít k zastínění teras, balkónů a velkých venkovních ploch o rozměru až 16 m2.
18. června 2013 | 12:30

Sluneční paprsky, které všichni vítáme s velkou radostí, nabývají na své intenzitě. Hřejou a pálí tak, že nám často znemožňují pobyt venku na čerstvém vzduchu. Neschovávejte se ale zbytečně uvnitř nezdravě klimatizovaných budov, vždyť existuje snadné řešení.

V takových případech často volíme variantu ne zcela ekonomickou, ale především nezdravou – klimatizaci a před teplem se schováváme do interiéru. Potřebného stínu a ochrany před UV zářením však můžeme dosáhnout mimo dům i jinak, a to instalací venkovní markýzy.

Na terasu, balkón i zahradu

Jedná se o kovovou konstrukci s výsuvnými rameny a látkovým potahem, který je pro zvýšení odolnosti proti ušpinění a vodě impregnován. Na povrchu tkaniny je vytvořena neviditelná vrstva, která chrání látku před proniknutím nečistot a vody do vláken. Speciální úprava látky zabraňuje také proniknutí škodlivého UV záření skrz, tím chrání své uživatele a umožňuje jim prodloužit dobu pobytu na slunci.

Markýzy se stávají součástí luxusních bytů.
Autor: Profimedia.cz
Markýzu lze využít k zastínění teras, balkónů a velkých venkovních ploch o rozměru až 16 m2. Díky ní lze snadno vytvořit další obytný prostor na zahradě či balkónu, který je možno využívat podstatnou část roku. Při použití markýzy současně dochází k zabránění proniknutí slunečních paprsků prostřednictvím oken, prosklených dveří či výloh, do budovy. Můžeme tak nejen regulovat množství světla uvnitř domu, ale především i snížit teplotu v interiéru bez použití klimatizace, a to vše při zachování kontaktu s venkovním okolím.

Montáž nechte odborníkům

Montáž markýzy je velmi jednoduchá, ale je vhodné, aby ji provedla specializovaná firma. Lze ji instalovat na stěnu či strop stavby. Ovládání je ruční, pomocí kliky, nebo motorické, prostřednictvím spínače nebo dálkového ovladače. Pro větší komfort a především zvýšení bezpečnosti je možno použít automatiku – „slunce – vítr – déšť“, která na základě navolených parametrů ovládá markýzu při zvýšené intenzitě slunečních paprsků nebo při nečekaném zhoršenípočasí.

Výsuvné markýzy, díky pevným ramenům různé délky, zastíní i velkou plochu.
Autor: Univers Tech spol. s r. o., www.univers.cz, Alulux spol. s r. o., www.alulux.cz, www.dako.cz, IKEA,
Konstrukce markýzy je vyrobena z pozinkované oceli a hliníku, čímž je zaručena pevnost a odolnost materiálu při snížené váze markýzy. Potah i konstrukce nevyžadují speciální údržbu. Důležité je dodržet doporučení výrobce a markýzu používat v jejich souladu.

Na trhu se stínicí technikou existuje mnoho firem, které vám markýzy jak prodají, tak i nainstalují, například Climax ze Vsetína, Dopos z Přelouče nebo dánská firma se zastoupením v ČR Velux. Nabízí se několik typů markýz a nejpoužívanějšími jsou ty, které mají potah chráněn v boxu. Jedná se o kazetu, do které se látka markýzy při stažení uloží. Potah markýzy je tak chráněn před deštěm a hrubými nečistotami.

Zastínění terasy vám zpříjemní pobyt venku.
Autor: Profimedia.cz
Nezapomeňte na doplňky

Vhodným doplňkem, který uživatel markýzy ocenění především při vycházejícím nebo zapadajícím slunci, je volán. V nabídce výrobců jsou dva druhy – fixní, který má pevně danou délku, a výsuvný, jež lze ovládat a operativně si jeho výšku nastavovat podle potřeby.

Markýzy jsou ideálním doplňkem každého domu, terasy či balkónu. Díky široké nabídce konstrukcí a látek je lze sladit s každou fasádou i typem domu. Svým uživatelům vytvoří prostředí, ve kterém mohou strávit celý den, a přitom jsou po celou dobu chráněni před přímým slunečním zářením.

Autor: ema, lena
Video se připravuje ...