Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Robotický vysavač - váš nový nejlepší přítel. Jak vybrat ten pravý?

5. listopadu 2011 | 00:00

Robotické vysavače zažívají neuvěřitelný úspěch – a není divu. Mít bezpracně uklizeno je snem každé hospodyně. Úspora času a námahy představují jen zlomek výhod, které robotický vysavač nabízí

Proč si pořídit robotický vysavač?

V dnešní uspěchané době plné pracovního vypětí oceníme každou volnou chvíli, kterou můžeme věnovat svým nejbližším či oblíbeným koníčkům. Tyto chvíle velice neradi krátíme o určité denní rutiny, které přitom lze již dnes poddat technologiím, které nám moderní elektronika nabízí.

V kuchyni již dnes většina z nás má spoustu pomocníků jako jsou kuchyňské roboty, mikrovlnné trouby či myčky nádobí. Díky moderním přístrojům můžeme ušetřit spoustu času a námahy a věnovat se užitečnějším věcem. V tom všem Vám pomůže i robotický vysavač.

Klíčové vlastnosti robotického vysavače

Hlavní devízou je maximální samostatnost. Robota zapnete, on se okamžitě aktivuje a začne s vysáváním, při kterém si mapuje „terén“ a kvalitně a precizně vysaje rozdílné typy povrchů koberce, dlažbu, plovoucí podlahy, linolea, parkety atd.

Dostane se a vysaje hůře dostupná místa jako je prostor pod postelí, sedačkou či stolem. Dostane se všude, i do rohů. Rotační kartáče, kterými robotické vysavače disponují, vyčistí i hloubkové nečistoty např. v kobercích.

Specifikace jednotlivých robotických vysavačů se liší, některé nabízejí i mokré vysávaní, speciální PET sadu určenou pro domácí mazlíčky, programování – naprogramujete na určitý čas, kdy má robot začít vysávat atd.

Podstatné jsou především senzory, díky kterým robotický vysavač mapuje místnost a vyvaruje se například i pádu ze schodů díky senzorům nacházejícím se na spodní části robota. Díky infračerveným senzorům nehrozí samozřejmě ani to, že by robot narážel do nábytku, díky citlivými dotykovým senzorům se nábytku maximálně zlehka dotkne.

Robotický vysavač disponuje funkcí automatického dobíjení, jakmile se blíží vybití, robot zaparkuje do nabíjecí stanice a začne se sám dobíjet, tuto funkci dokončí i v případě dokončení určitého programu ( závisí na daném modelu ) Nemusíte se tedy opravdu o nic starat.

Je důležitý sací výkon?

Sací výkon – u robotického vysavače není sací výkon natolik důležitý jako u klasického podlahového vysavače. Robot vede nečistoty přímo do své sběrné nádoby a z tohoto důvodu nepotřebuje disponovat tak vysokým sacím výkonem pro vedení nečistot dlouhou hadicí k sáčku jako klasický vysavač.

Nemusíte se tedy znepokojovat menším sacím výkonem, robotický vysavač se na místa vrací i 3-4x, čímž zvyšuje kvalitu úklidu a nepotřebuje tak napoprvé takový „zátah“, jako klasický vysavač.

Jak probíhá údržba robotického vysavače

Je třeba dodržovat základní pravidla – čistit kartáče a vysypávat sběrný koš. Údržba je velice jednoduchá, ale nesmí se na ni zapomínat, neboť jen pravidelnou údržbou zvyšujete životnost přístroje.

A který je ten pravý? Vyzkoušejte tyto:

Samsung SR 8855 L3B – rolls royce mezi robotickými vysavači

Samsung SR 8855
Autor: Hobbyman.cz
Nabízí navigační systém Visionary Mapping, které vytvoří mapu Vašeho obytného prostoru a navrhne nejlepší možnou trasu pro vysávání. Na vysavači je přehledný LED displej. Infračervené dálkové ovládání a dotykové ovládání na těle vysavače dodá maximální komfort v ovládání  vysavače. Objem prachové nádoby: 0,5 l + HEPA filtr 1 l. 2 speciální kartáčky pro vysávání rohů efektivně „zametou“ s každým koutem. Měkký ochranný pás okolo vysavače (gumový nárazník okolo vysavače pro ochranu nábytku)

Cena 11 990,- s DPH

Sencor SVC 9020 – vynikající poměr cena / výkon 

Sencor SVC 9020
Autor: Hobbyman.cz
Výkonný a velmi dobře vybavený robotický vysvavač se systémem 3 rotačních kartáčů. Štětinový kartáč dokonale vyklepe koberce, gumový rotační kartáč pro dokonalý stěr prachu na plovoucích podlahách a postranní rotační kartáček pro dokonalý úklid v rozích.

Funkce "mopu" se speciální antistatickou prachovkou (součást dodávky). Nechybí ani vymezovač prostoru zabraňující vysavači pohyb mimo vymezený prostor (např. do jiných místností nebo na terasu, pád ze schodů atp.) 3 úrovně nastavení dosahu vymezovače prostoru (4m / 6 m / 8 m) , 2 rychlosti pohybu (pro rychlý nebo pečlivý úklid) , kombinuje 4 programy pro úklid maxima plochy.

Cena 3990,- s DPH

Sencor SVC 8000 – levný, ale pracovitý

Sencor SVC 8000
Autor: Hobbyman.cz
Levné neznamená nekvalitní, a u tohoto robotického vysavače to platí dvojnásob. Sencor SVC 8000 nabízí 4 programy pro úklid maxima plochy , dálkové ovládání pro pohodlné ovládání robota, automatický návrat do nabíjecí stanice po ukončení programu či slabé baterie, 3 časové programy (20, 40 nebo 60 minut), 2 postranní kartáčky pro dokonalý úklid v rozích a především také funkci "mopu" se speciální antistatickou prachovkou (součást dodávky).

cena 2603,- s DPH

Samsung SR 8845 – špičkově vybavený, moderní funkce

Samsung SR 8845
Autor: Hobbyman.cz
Robotický vysavač SR 8845 je vybaven zabudovanou kamerou, která pomocí systému Visionary Mapping. vytvoří mapu vašeho obytného prostoru a navrhne nejlepší možnou trasu pro vysávání. Vaše cennosti jsou na této trase chráněny díky chytrým bezpečnostním čidlům a také pomocí zařízení
Virtual Guard, což je neviditelná zábrana, kterou můžete aktivovat podle potřeby.

Vysavač je dokonce tak inteligentní, že kdyby se musel vrátit do nabíjecí stanice, bude po krátkém nabíjení pokračovat z místa, kde skončil. Zachytí také až 0,6 l prachu, přičemž pomocí omyvatelného filtru HEPA odfiltruje jemné částečky, které mohou vyvolávat příznaky alergie a astmatu. NaviBot bez potíží sbírá chlupy a vlákna a zároveň zabraňuje jejich namotání na kartáče, čímž zajišťuje svou užitečnost po mnoho dalších let

Cena 9000,- s DPH

Autor: Mirek Kopecký
Video se připravuje ...