Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podraží letos byty?

24. února 2010 | 05:00

Potřebujete poradit vhodnou chvíli na investici do bytu? Tady je každá rada opravdu drahá a ani realitní odborníci nejsou jednotní v prognózách na letošní rok. Hodně totiž záleží právě na tom, kolik lidí bude váhat a kolik se jich do nákupu nemovitostí pustí…

Ceny nových i starých bytů určuje hlavně nabídka a poptávka. V současnosti je kupců méně a bytů víc – takže ceny padají. Jen za loňský rok to bylo až o třetinu v panelácích na okrajích měst a asi o deset procent u nových bytů. Někde spadly ceny víc nebo zájemci k novému bytu dostávali auta, garáže a vybavení zdarma. Průměrný pokles cen nemovitostí za loňský rok byl kolem deseti procent.

Kolik dáte za malý byt? Záleží nejen na městě, ale i místě, kde leží.
Autor: scom

Jak to tedy s cenami bytů letos opravdu bude? „Vše záleží na tom, jak se bude vyvíjet ekonomika, pokud recese odezní, pak je nastartování cenového růstu reálné,“ řekl Jan Štěp, ředitel serveru Realitymix.

Tento názor podporuje i mezinárodní konzultantská společnost King Sturge, jejíž zástupci pro ČTK řekli: „Letos čekáme stabilizaci trhu s realitami a možnost pozvolného růstu. Ale do hodnot z roku 2007, který byl vrcholem, se asi jen tak nevrátíme.“ Veronika Ježková ze společnosti Central Group dokonce předpokládá nárůst cen u novostaveb . „Předpokládáme, že se ceny nových bytů zvýší až o pět procent,“ řekla Ježková.

Kolik dáte za malý byt? Záleží nejen na městě, ale i místě, kde leží - podívejte se zde

Záleží i na tom, kolik lidí bude mít odvahu vzít si hypotéku. Češi už teď dluží za půjčky na bydlení skoro 700 miliard korun a některým ve splácení »došel dech«. V tomto roce by mohla přijít na trh spousta domů či bytů, které od neplatičů přejdou bankám a ty je odprodají. Ekonomové předpokládají, že by se takhle mohlo dostat na trh kolem deseti tisíc bytů a domů. Nesplácení se netýká jen soukromých osob, ale i developerů, kteří nemají takovou poptávku a dluží bankám.

Klienti hledají spíše pronájmy a na koupi čekají až do doby, než pomine krize. Velký rozdíl je i v cenách bytů po republice, tam, kde je vyšší nezaměstnanost, klesají. Nejnižší ceny jsou v Ústí nad Labem a Ostravě. Mzdy v těchto oblastech jsou nízké.

Dostatek pracovních míst bude i do budoucna jedním z faktorů cenového vývoje. „ Právě kvůli nezaměstnanosti a tomu, že nemá šanci se rychle snížit, nečekáme žádný cenový růst ve většině regionů,“ řekl ředitel Realitymixu Jan Štěpa.

Dřevostavby jsou hitem

Chcete si postavit domeček a stále přemýšlíte, jaký typ zvolit? Cihlový, itongový nebo třeba dřevostavbu? V rozhodování vám pomůže veletrh Dřevostavby 2010, který se koná již od zítřka v pražském veletržním areálu Letňany (Praha 9). Můžete se inspirovat dřevostavbou roku, seznámit se s novinkami z oboru a nechat si poradit od odborníků, jaké jsou trendy v moderním bydlení. Inspirovat a radit se můžete až do neděle.

Základní informace o veletrhu v Letňanech:

Termín a místo konání

25. – 28. 2. 2010, PVA Praha-Letňany

Otevírací doba

Čtvrtek 25. 2.      10 – 18 h
Pátek 26. 2.        10 – 18 h
Sobota 27. 2.      10 – 18 h
Neděle 28. 2.      10 – 16 h

Ceny vstupného

Dospělý                                                   150 Kč
Dítě do 15 let                                             10 Kč
Každý den od 14 h zvýhodněné vstupné      120 Kč

Parkovné 100 Kč

Autor: Renata Vyšínová, tav
Video se připravuje ...