Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Odborníci: Byty příští rok zdraží!

Fotografie
16. září 2009 | 17:30

Trh s byty v Česku klesl na samé dno, ceny za bydlení dále padat nebudou. Na jaře 2010 lze naopak očekávat růst cen v průměru o 5% ročně.

"Vzestup ceny bude ale záviset na konkrétních typech bydlení a lokalitě. Například hodnota některých bytů v panelových domech se může snížit ještě o dalších 20 procent," řekl většinový majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Prodeje bytů Central Group se za oba prázdninové měsíce meziročně zvýšily o polovinu. "Je poctivé přiznat, že nárůst prodejů byl hodně podpořen marketingovými akcemi," poznamenal Kunovský. Stavitelé se od začátku roku snaží oživit skomírající poptávku po bydlení řadou slev a bonusů. Podle šéfa Central Group to ale znamenalo "výrazný zásah" do marží a finančních ukazatelů developerů.

Přes proklamaci o růstu cen v příštím roce Kunovský oznámil, že u části bytů v nabídce Central Group už zachová nižší ceny dlouhodobě, slevy a bonusy se tak ruší. Týká se to také bytů, které firma v létě v rámci akční slevy zlevnila o deset procent. Současně chce novým klientům garantovat, že pokud někde najdou lepší cenu za srovnatelnou nemovitost, tak jim buď cenu sníží nebo vrátí peníze i s úrokovým navýšením. S podobnou akcí již dříve přišla také developerská společnost Ekospol.

Pokles nákupů nových bytů přiměl ve většině případů stavitele odložit nové projekty a dokončit jen ty rozestavěné. "Stejně jako další developeři se zaměřujeme na dokončení stávajících lokalit," uvedl Kunovský. Zatímco v době boomu chtěl Central Group přijít na trh každý měsíc s novou lokalitou, neuvede v letošní druhé polovině ani jednu. "Dokud se trh výrazně neoživí, tak budeme velmi selektivní s další nabídkou," poznamenal šéf firmy.

Další možný růst poptávky si developer slibuje od stavu bytového fondu v Česku. V údajně "dosluhujících" panelových domech se totiž nachází přes 1,2 milionu bytů a žije v nich třetina populace.

Z ve středu zveřejněných výsledků průzkumu agentury Median vyplývá, že téměř třetina lidí si chce v Praze koupit byt, dům nebo parcelu. Median oslovil 800 respondentů ve věku 29 až 45 let z cílové skupiny domácností s minimálním měsíčním příjmem 35.000 korun. Největší počet dotázaných si chce pořídit nové bydlení v cenovém rozmezí od 2,5 milionu do pěti milionů korun. Polovina z oslovených by chtěla při financování bydlení použít hypotéku.

Autor: ČTK
Klíčová slova: bydlení, byt, developer
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...