Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, déšť 19°C

Kupujete byt? Ušetříte statisíce!

Nábytek z umělé hmoty se v posledních letech opět šplhá na pomyslném žebříčku popularity.
13. května 2009 | 05:00

Pokud jste s koupí bytu 3+1 váhali a místo loňského podzimu se rozhlížíte až teď, zřejmě ušetříte až statisíce. O tolik totiž klesly průměrné ceny větších bytů. Realitní kanceláře ale hlásí pokles cen všech bytů, bez ohledu na velikost.

Realitní makléři ale nemluví o propadu cen, považují současnou situaci za návrat k reálu. V minulých letech stoupaly ceny nemovitostí až extrémně. Současný cenový propad způsobilo vedle finanční krize také zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěru u bank – součástí schvalovacího procesu je odhad ceny bytu soudním znalcem.

Ten určí, zda má hodnotu, za jakou je nabízen. Pokud se odhad s požadavkem prodávajícího zásadně liší, nezbývá kupujícímu nic jiného než se pokusit cenu snížit – od banky totiž nemusí dostat celou požadovanou částku. „Snižují se ceny zejména panelových bytů v družstevním vlastnictví.

Už to není ale rychlý pokles,“ podotýká Petr Vosmík z Českomoravské realitní, a. s. v Praze. „I když v souvislosti s finanční krizí došlo v minulých měsících ke krátkodobému ochromení prodeje nemovitostí, začínáme pociťovat návrat kupujících. Zájem je zejména o ty nemovitosti, kde došlo k poklesu ceny,“ říká Libor Janíček z brněnské agentury Acco.

tabulka
Autor: red

Přehled cen bytů


„Stejným tempem, jako klesají prodeje, roste zájem o pronájmy,“ upozorňuje Kateřina Zvonková z Reality Trend v Přerově. „Za poslední měsíc došlo k oživení realitního trhu, počet podepsaných předkupních smluv se oproti lednu až březnu zvedl o 60 %,“ tvrdí Radek Zahradník z Okna realit ve Zlíně.


PRODEJE BEZ REALITKY JSOU HITEM

Majitelé realit projevují stále menší zájem o služby realitních kanceláří. Zjistili totiž, že tím ušetří až stovky tisíc korun. Počet lidí nabízejících nemovitost bez realitní kanceláře se oproti loňsku zvýšil o celých 249 %. Vzhledem k finanční krizi jsou kupující citlivější na cenu nemovitostí – tu provize realitních kanceláří navyšuje. V případě nemovitosti za tři miliony jde o částku kolem sta tisíc korun.

Argumentem ale není jen cena – prodávající zjistili, že asistence realitky není zárukou úspěchu. Důvodem je prý i to, že podle české legislativy nepatří realitní činnost mezi takzvané vázané činnosti, tudíž může v tomto oboru podnikat vlastně kdokoli.

Autor: em
Video se připravuje ...