Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dům, který se vlní ve větru!

3. května 2009 | 06:59

Zní to jako z pohádky o Mrazíkovi, kde se ježibabě otáčela chaloupka postavená na noze. Domy v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru se však budou hýbat trošku jinak. Když na ně zafouká vítr, zavlní se jako koruny stromů!

Netradiční bydlení by mělo vyrůst v přírodní oáze Sentul Park, která se nachází přímo uvnitř malajsijské metropole.

Kuala Lumpur je jedno z nejmodernějších asijských měst, v němž se moc zeleně najít nedá. Jednou z mála přírodních oáz uvnitř betonové džungle je park Sentul. Právě tady má už brzy vyrůst šest domů.

Do Kuala Lumpuru si kvůli tomu pozvali osm předních architektonických fi em, které dostaly šanci domy navrhnout. S nejzajímavějším návrhem přišli architekti z německé firmy Graft. Ti chtějí v parku postavit domy, které se budou ve větru hýbat jako koruny stromů.

Stavby by navíc měly být ekologicky velmi šetrné. Návrh firmy Graft s názvem Bird Island tak má velkou šanci v soutěži vyhrát. Použitou vodu dům zrecykluje Aby se jedinečný dům uměl po kontaktu s větrem hýbat, zamýšlí ho firma Graft vyrobit z lehkých bambusových rámů, které se potáhnou speciálním odolným materiálem z křemíkových vláken. Materiál by navíc měl odrážet sluneční paprsky, takže v interiéru by se udržely příjemné teploty i bez klimatizace.

Elektřinu pak do domu dodají solární panely, které by měly vyrůst nad hladinou jezírka hned vedle domu. Mezi další netradiční »vychytávky « pohyblivého domu bude patřit například i systém na recyklaci odpadní vody z vany, umyvadla, dřezu, pračky a myčky. Jediné, co zrecyklovat nepůjde, je odpadní voda z toalety.

Autor: jho
Video se připravuje ...