Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyrobte si s dětmi tak trochu jiné kraslice

10. dubna 2009 | 08:19

Už pomalu přemýšlíte, jak vyzdobíte kraslice pro vaše koledníky? Nabízíme vám několik moderních technik, které mají dvě velká plus – jsou rychlé a zvládne je opravdu každý.

Vejce bylo odpradávna symbolem plodnosti a bohatství, malérečky ho vždy zdobily podle vlastní fantazie a svému milému ho pomalovaly tak, aby vyjadřovalo, co k němu dotyčná cítí. Dnes už se zdobí vejce z jiných důvodů, ovšem stále platí, že s láskou to jde mnohem snadněji.

A takhle krásně budou vyrobené kraslice vypadat
Autor: Radka Buriánková

Chcete si vajíčka zkrášlit letos trochu jinak? Každá správná hospodyňka má doma krabičku drobných knoflíků, korálků a flitrů – a pokud ne, budete mile překvapení, jak velký výběr nabízejí galanterie. My jsme si pro ozdobení vybrali právě flitry.

V jednoduchosti je krása - barevné flitry vypadají pěkně na bílých a jemně béžových vajíčkách, kdežto bílé flitry promění hnědé vajíčko v malý šperk. Flitry se hodí na zdobení vajíček i proto, že téměř nic neváží a dekoraci zbytečně nezatíží.

Co budete potřebovat:

* natvrdo uvařená vejce nebo vejce vyfouknutá
* tuhé lepidlo
* flitry
* nůžky
* stuhy
* lihový fix na předkreslení
* ocet na odmaštění vajec
* hadřík na otření přebytečného lepidla

Jak na to:

1. Než začnete pracovat, musíte omýt a dobře vysušit všechna vajíčka. Vařená vejce odmastíte nejlépe v octové vodě, a navíc je nezávadná. Můžete však použít i vejce vyfouknutá – pokud vám vadí nehezké otvory, lze je zatavit rozehřátým voskem. A přestože lepidel existuje spousta, nejlépe se vám bude tvořit s pomocí tuhého, zdravotně nezávadného výrobku (tento údaj si ověřte na obalu nebo etiketě lepidla).

2. Pokud chcete, můžete si obrysy motivu načrtnout lihovým fixem, pracujte však velmi jemně a pouze tak, aby se kresba dala překrýt flitry. Lihový fix odstraníte snadno, samozřejmě lihem – to však jde udělat pouze na vejcích vyfouknutých. Na vejce vařená si raději motiv předkreslete obyčejnou tužkou nebo ho jemně vyryjte špendlíkem, pak naneste lepidlo a postupně přilepujte jeden flitr za druhým. Do tvaru kytiček, obrazců nebo je jen tak po skořápce „poházejte“.

3. Můžete však nalepovat i celé řady flitrů; stačí si koupit už navléknuté a odstřihnout potřebnou délku.

DALŠÍ TECHNIKY

Bordury, krajky a stuhy

Můžete si koupit bordury už s vyšitým nebo natištěným vzorem nebo si velikonoční motiv vyrobte sami. Sázkou na jistotu je opět křížkový steh, ale klidně zvolte i jiný, například řetízkový. Až budete mít borduru ozdobenou, vložte do ní uvařené vejce (případně ho předem obarvěte) a svažte do mašličky tak, aby pěkně drželo a nemohlo vypadnout.
Neméně půvabně bude však vypadat i v „obalu“ z krajky nebo stuhy. Ostatně vajíčka se často balí právě do tenkých stuh – opět je stačí přetřít tuhým lepidlem a do úzké stuhy zamotat. Nebojte se stuhu nalepovat nepravidelně, naopak, o to více bude působit zajímavěji. Střídejte i různé druhy barev na jedno vejce, nakonec na něj nalepte uvázanou mašličku.

 

I vajíčka v borduře s mašlí vypadají pěkně.
Autor: Radka Buriánková

 

Mozaiky a voskovky
Pokud se vám při vaření vajíčko rozbilo, nezoufejte! Oloupejte ho a skořápky rozbijte na drobné kousky. Obarvěte jiné vejce, a až barva uschne, postupně na něj tuhým lepidlem nanášejte střípky skořápek. Krásnou barvu získají vajíčka po uvaření v cibulových slupkách, když je pak polepíte bílými kousky skořápky, barva ještě více vynikne. Nebo si venku natrhejte lístky, opatrně je přiložte na vajíčko, dejte do staré punčochy, uvažte tak, aby se lístky nehýbaly, a uvařte ve zmiňovaných slupkách.

Skořápkovou mozaikou vytvoříte nádherné vzory
Autor: Radka Buriánková

Kdo však raději maluje, může zdobit voskovkou - ulomte si kousek, na lžičce nad ohněm ho nechte rozpustit a špendlíkovou hlavičkou nanášejte motiv na skořápku. Pokud budete kreslit na vejce obarvená, lze použít i bílou svíčku nebo voskovku.

Kraslice můžete ozdobit i rozpuštěnou voskovkou, musí být však vyrobena z pravého všelího vosku.
Autor: Radka Buriánková

Krakelování
Patinu většinou obdivujeme na předmětech, které mají úctyhodné stáří. U vajec je sice patina umělá, ovšem pozornost přitahuje také. Speciální krakelovací lak koupíte v prodejnách s výtvarnými potřebami a nanáší se na už obarvená vejce. Lak nechte dobře zaschnout a pak vajíčko znovu přetře barvou – tentokrát však světlejším, nebo naopak tmavším odstínem, než je první barevná vrstva. Důležitý je velký kontrast mezi barvami, jen tak popraskání (patina) lépe vynikne. Velmi hezky působí i s technikou ubrouskovou: malé motivy s jarní tématikou nanášejte až na vejce s patinou, přetřete lepidlem a nechte zaschnout. Lepidlo pro ubrouskovou techniku navíc celé vejce rozzáří, a to se bude pěkně lesknout.

 

Krakelované kraslice působí dojmem starého obrazu.
Autor: Radka Buriánková

 

Zdravé zdobení
Ovesné vločky nepatří mezi typické dekorační materiály, ale práce s nimi je velmi snadná a výsledek vás jistě příjemně překvapí. Nalepujte je na skořápku uvařeného vajíčka tuhým lepidlem a nechte dobře zaschnout. Pokud byste vločky aplikovali na vyfouknuté vajíčko, můžete po zaschnutí lepidla celé vejce přelakovat – vločky budou lesklejší. Zdobit se dá ovšem i jinými přírodními produkty, stačí se rozhlédnout ve spíži a pustit se do práce. Pokud vám dojde fantazie, sáhněte po písmenkách do polévky, máku, čočce, kuskusu... Drobné suroviny ale musíte zafixovat, aby lépe držely na skořápce – k tomu použijte lak ve spreji, ovšem to je možné pouze na vejce vyfouknutá!

Ovesné vločky jsou nejen zdravé, ale i dekorativní.
Autor: Radka Buriánková

Autor: Radka Buriánková
Video se připravuje ...