Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Desatero, jak přežít velikonoce

Fotografie
12. dubna 2009 | 06:55

Jejich symbolem jsou mláďátka, vajíčka, opentlené pomlázky, řehtačky a zvony, které uletěly do Říma. A samozřejmě nejslavnější mučedník. Velikonoční svátky jsou tu. Jak vlastně vznikly?

Velikonoční neděle je pro církev symbolem zmrtvýchvstání Ježíše Krista – v bibli se dočteme, že Marie Magdaléna šla ráno k jeho hrobu a našla tam odvalený kámen a svinutá plátna, do nichž byl Ježíš zahalen. Později se jí zjevil živý, stejně jako svým učedníkům.

Zvyky se liší jako vajíčka
Pro lid nevěřící jsou ovšem Velikonoce spíš příležitostí, jak přivítat jaro. V Čechách se odnepaměti o Velikonocích v pondělí hoduje a koleduje, k čemuž patří takové rekvizity, jako je pomlázka z vrbového proutí a obarvená vajíčka. Někteří cizinci, speciálně Američané, prý omdlévají, když vidí tolik domácího násilí pohromadě.

České ženy ovšem tuto každoroční hru berou jako vítané zlo. Kdyby totiž nebyly vyšlehány, neměly by zaručenu celoroční svěžest a omládnutí. Samotná pomlázka je totiž odvozena od slova pomlazení neboli omlazení. Proto se na ni používá mladé proutí, které ženám předává svou životní sílu.

Vajíčka, která odevzdávají mužům, jsou pak vlastně symbolem díků za to, že zůstanou zdravé a plodné. Zvyky v českých krajích se od sebe liší jako malovaná vajíčka. Někde si dokonce ženy vymínily, že v pondělní odpoledne se mohou svým protějškům pomstít vodou vylitou z kýblu na hlavu. Ono je to už také zapotřebí po všech těch pijatykách, které za celý den chlapi absolvují.

Pro ženy

1. Vstaňte brzy ráno. Někteří koledníci přicházejí opravdu časně a není příjemné nechat se vymrskat v pyžamu.
2. Neoblékejte si těsné kalhoty nebo sukně. V nich je každá rána cítit mnohem více. Citlivé ženy si mohou pozadí vypolstrovat.
3. Minimálně do pravého poledne nevycházejte na ulici. Spousta kolemjdoucích mužů vám ráda přidá pár štiplavých ran.
4. Alespoň den předem rozhlaste po všech nevítaných kolednících, jejichž návštěva vám hrozí, že se v pondělí nebudete doma nacházet.
5. Pokud se chcete velikonočnímu šílenství vyhnout úplně, zvolte výlet do přírody. Vhodná jsou místa daleko od civilizace – především mužské.
6. Chybí vám fantazie na malování vajíček? Naloupejte suché cibulové slupky a vyvařte je společně s vajíčky. Ta získají příjemnou červenohnědou barvu.
7. Nenalévejte koledníkům alkohol, a už vůbec ne drahý. Hrozí, že se u vás usadí na tak dlouhou dobu, dokud neuvidí dno lahve.
8. Vajíčka, která vykoledují vaši partneři nebo děti, co nejrychleji zpracujte. Nemusíte vymýšlet, co připravit k večeři.
9. Pokud chcete vynaložit na výslužku co nejméně peněz, nastříhejte stuhu na kousky. Každému koledníkovi ji přivažte na pomlázku.
10. Neoblékejte se za sexy dračici, raději zvolte podobu usedlé hospodyňky. K té se totiž budou koledníci chovat s větší úctou.

Pro muže

1. Den před Velikonocemi se nesmíte »ožrat«. A také zkuste jít brzo spát. Budete totiž potřebovat hodně energie.
2. Před spaním si ještě s partnerkou užijte. Až na vás druhý den vyšpulí zadeček krásná žena a vy budete mít upito, nebude vás to svádět k hulvátským průpovídkám.
3. Smiřte se s tím, že budete muset chodit pěšky. Rozhodně zapomeňte na jízdu v autě nebo na kole.
4. Ráno si dejte vydatnou, ale lehkou snídani. Vynechte salámy a uzeniny. S těžkým žaludkem byste mohli zničit známým koberec.
5. Vezměte si kšiltovku nebo jinou pokrývku hlavy. Meteorologové totiž předpovídají sluníčko, které v kombinaci s alkoholem není příliš kamarádské.
6. Ráno se pořádně umyjte, navoňte a upravte. Pokud nakonec skončíte někde v příkopě, možná vás kolemjdoucí nebudou považovat za bezdomovce a pomůžou vám.
7. Peněženku a další cennosti nechte doma. O Velikonocích se to totiž všude hemží podivnými živly, a ty koukají kdekoho okrást.
8. Pokud jste z Prahy nebo jiného velkoměsta s vysokým počtem turistů, naučte se anglickou větu: „Chill out. This is our tradition.“ Znamená to něco jako: „Hoďte se do klidu. Tohle je naše tradice.“
9. Po pár panácích si dejte pozor na to, jak silně mlátíte pomlázkou. Že jste pořádný muž, můžete dokázat i jiným způsobem.
10. Nepijte alkohol až do večerních hodin. Raději skončete s oslavami krátce po poledni a jděte se prospat. Ušetříte si druhý den pořádnou kocovinu.

Autor: zp, luc, jho