Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Podlehněte kouzlo moderního plastového nábytku

3. dubna 2009 | 10:32

Z jakého materiálu je váš nábytek? Masiv, kov, dřevotříska? A už jste vyzkoušeli nábytek z umělé hmoty? Pokud ne, zavítejte s námi do říše plastů, nebudete litovat.

Nábytek z umělé hmoty se v posledních letech opět šplhá na pomyslném žebříčku popularity. Ačkoli se zřejmě nestane králem, je tu, aby do vašich domácností přinesl svěží barvy a netradiční tvary. A mnohdy není sám, velmi efektně vypadají jeho kombinace s kovem nebo textilem.

Zpátky do 50. let
Poprvé se plastový nábytek objevil na světových trzích v 50. letech 20. století. A materiál? Klasický sklolaminát nabízel návrhářům možnosti neobvyklých tvarů, které se nedaly vytvořit z jiných, přírodních materiálů. „Příkladem je série Plastic Armchair švýcarské Vitry,“ uvádí designér Pavel Procházka. „Dnes se legendární židle této světové značky vyrábějí z polypropylenu, který se vstřikuje do formy.“ Židle se rychleji vyrobí a slibují také větší pevnost a odolnost než jejich předchůdkyně ze sklolaminátu.


Materiál a vlastnosti
Základ všech plastů tvoří ropa, ze které se vyrábějí jednotlivé druhy a z nich neuvěřitelné množství nejrůznějších produktů včetně nábytku. „K nejčastěji používaným materiálům patří polypropylen, polykarbonát, SAN a ABS,“ vysvětluje Miloslav Říha, majitel nábytkářských prodejen stejnojmenné značky. První z nich má mnohostranné využití a podle způsobu technologie zpracování může být buď flexibilní, nebo naopak pevný, průhledný i čirý, lesklý stejně jako matný. „Polykarbonát se zase využívá v místech, kde se klade důraz na vysokou odolnost materiálu,“ pokračuje M. Říha, „jde totiž o velmi tvrdý materiál, který je navíc rozměrově stabilní a transparentní.“ Hmota SAN (kopolymer styrén-akrylonitril) je naopak velmi tvrdá, má dobrou tvarovou stálost, vydrží velké teplotní rozdíly, dá se výborně barvit a odolává chemikáliím. A hmota ABS (terpolymer akrylonitril-butadién-styrén) představuje směs pryskyřice a elastometrického materiálu, odolává nízkým teplotám (některé druhy snesou až –40 ºC!), slibuje tvarovou stálost i odolnost vůči mechanickému poškození, nárazům nebo poškrábání. Výrobci uvádějí, že tyto druhy plastů jsou zdravotně nezávadné. Nezapomeňte jen, že plasty patří mezi hořlaviny a při nešetrném zacházení se může nábytek nenávratně poškodit nebo rozlámat.

Plastová legenda

V roce 1960 se zrodila legendární plastová židle Panton Classic. Její autor, Verner Panton, dlouho toužil vyrobit židli z jednoho kusu umělé hmoty a podařilo se mu to až společně se značkou Vitra; v roce 1967 se začala vyrábět sériově z tvrzeného sklolaminátu. Koupíte ji také u nás asi za 24 250 Kč, například v pražské prodejně Vitra. Cenově dostupnější verze Panton Chair z polypropylenu je k dostání například na www.joy.cz za cca 5700 Kč (a letos dokonce i v nových pastelových barvách!).

V roce 1960 se zrodila legendární plastová židle Panton Classic. Její autor, Verner Panton, dlouho toužil vyrobit židli z jednoho kusu umělé hmoty a podařilo se mu to až společně se značkou Vitra; v roce 1967 se začala vyrábět sériově z tvrzeného sklolaminátu.
Autor: Vitra;

Originál je lepší
A co si můžete pořídit? Kromě nepřeberného množství a tvarů židlí, barových sedátek, stolků, stolů a mnoha drobných doplňků (například koše na prádlo), také sedací soupravy, policové systémy nebo dětský nábytek. Barvy a tvary jsou vlastně nekonečné, protože plast lze hravě tónovat, ale prodává se i v průhledné variantě, s leskem nebo v matu. „Zákazníkům bych určitě doporučil produkty renomovaných evropských výrobců,“ dodává Pavel Procházka. „Při nákupu se raději vyhněte čínským plagiátům, které obsahují některá v Evropě zakázaná změkčovadla. Z produktů se pak pomalu odpařují jedovaté složky zvyšující riziko vzniku nádorových onemocnění. Dalším problémem je nízká kvalita takového nábytku a napodobování originálních výrobků, na které mají evropské firmy autorská práva.“
Pokud ještě váháte s pořízením plastového solitéru a připadá vám, že bude vypadat lacině, nedělejte si starosti. Starým plastům nevzhledného vzhledu i vlastností odzvonilo, stačí si jen správně vybrat. A co je in? „Momentálně jsou to průhledné materiály nebo pozlacený, případně pochromovaný plast,“ doplňuje Pavel Procházka.

Odborník radí

Do jakého interiéru se hodí plastový nábytek? „Sluší modernímu stylu, nicméně vhodně zvolenou barevnost (černá, bílá) a design lze sloučit i se stylem klasickým,“ uvádí Miloslav Říha. „Speciálně plastové židle se snadno kombinují se skleněnými stoly a kovovými konstrukcemi. Celému interiéru se tak dodá lehkost, světlo a eventuálně i barevná hravost. Správně zvolený plastový nábytek lze doporučit i do exteriéru – hlavní výhodou je v tomto případě jeho váha, lépe řečeno lehkost, odolnost, ale také cena.“

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...