Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Porno, nebo umění? Film Love přichází do kin. Nymfomanka byla jen slabý odvar

Video se připravuje ...
Gaspar Noé, který je autorem snímků Sám proti všem či Zvrácený, patří mezi nejprovokativnější francouzské režiséry současnosti. Jeho poslední snímek s prozaickým názvem Love to jen dokazuje.
VIDEO: Youtube Cinéart Nederland
10. září 2015 | 10:30

Máte rádi sex, vzrušení a jste tak trochu voyeři? Pak je snímek s poetickým názvem Love tím pravým filmem pro vás. "Chtěl jsem natočit zamilovanost v celé její živočišnosti," říká režisér. A jak ukázaly ohlasy ve světě, to se mu skutečně povedlo.

"Film Love ignoruje směšný diktát, podle nějž v žádném normálním filmu nemohou být otevřené erotické scény, i když se všichni milujeme rádi," říká autor Gaspar Noé, který patří mezi nejprovokativnější francouzské režiséry současnosti. Na svém kontě už má snímky Sám proti všem či Zvrácený.

Noé se nikdy nebál otevřeně zachycovat sexualitu nebo násilí. Jeho filmy jsou radikální a sugestivní jak formou, tak obsahem, ale zásadně nesklouzávají k prvoplánovosti. Jeho nejnovější snímek Love má v našich kinech premiéru 17. září, přístupný je od 18 let.

Zobrazuje milostný trojúhelník a hluboce naplňující i zničující funkci lásky. "Kdo čeká drsné scény, bude překvapen mírou něhy, melancholie, sebeironie a humoru. Dlouhé, jasně zobrazené sexuální pasáže boří obvyklé pravidlo, že sex ve filmu buď není pořádně vidět, nebo působí vulgárně. Tady neplatí ani jedno," tvrdí Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms.

Noé se nikdy nebál otevřeně ve svých filmech zachycovat sexualitu nebo násilí. Jeho filmy jsou radikální a sugestivní jak formou, tak obsahem.
Autor: reprofoto INT

Hrdinou filmu je mladý Američan Murphy (Karl Glusman), který se v Paříži bláznivě zamiluje do francouzské herečky Electry (Aomi Muyock). Právě ona si chtěla vyzkoušet "trojku" s blonďatou holkou. Proto si k sexuálním hrátkám přizvali novou sousedku Omi. Jenže Murphy pak po ní začne toužit, přestože v nitru dál miluje Electru.

"Děj vystihuje název. Film není o sexu, stvořil jsem kroniku lásky a vášně dvou lidí, kteří na sobě byli závislí a vytvořili si vlastní svět. Popisuje ztracenou lásku a intimnosti, které přinášela. Lidé se totiž na sobě někdy mohou stát závislými tím, jak se líbají, jak se milují. Můžete milovat svého otce, sestru, kamaráda, ale to je něco jiného. Snímek líčí lásku mezi mužem a ženou. Aspekt sexu je pro jejich vztah esenciální. Smyslem však nebylo nikoho šokovat," prohlásil v jednom z rozhovorů Noé.