Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pohádkově bohatá Vojtová: O modelingu, drogách a hladu

11. června 2010 | 11:26

Ve čtrnácti letech chodila přehlídky v Miláně, o rok později vyhrála světové finále prestižní modelingové soutěže Elite Model Look. V dvaceti si koupila přepychový byt na Manhattanu, poté další rezidenci v N.Y. Ve světě je pojem a u nás ji zná málokdo. Jmenuje se Linda Vojtová.

Příběh čtyřiadvacetileté Lindy musí spoustu naivních dívek ubezpečit v představě, že modeling představuje krátkou cestu ke slávě, platinové kreditce, velkému světu. Příběh Lindy zkrátka dokazuje, že americký sen přece jen funguje.

Jak už bylo řečeno, široká česká veřejnost čtyřiadvacetiletou Lindu nezná. Stejně jako její neméně úspěšné, ve vrcholném modelingu velmi žádané nástupnice jakými např. je Hana Soukupová nebo sedmnáctiletá Denisa Dvořáková, které si slavné módní značky objednávají dlouho dopředu. Tyhle holky zkrátka ve své branži mají světovou, honoráři podloženou prestiž, o níž se českým glorifikovaným stars může jen zdát. Včetně opěvovaných hokejistů, kanonýrů fotbalu.

Říkají jí Baby Gisele

Mohla bych psát o stejně neznámé Denise Dvořákové - sedmnáctileté, z anorexie podezřívané hvězdě mol, kterou si předchází i Dior, Chanel, Gucci. Mohla bych se zamyslet nad osudem Petry Němcové, která si linii udržuje zelenými lupeny a liposukcemi. Jenže Linda fascinuje tím, že vybočuje z řady. Modeling ji v postatě nesemlel. Je zkrátka výjimkou potvrzující pravidlo.
Ve světě Lindu Vojtovou nazývají Baby Gisele, neboť je podobná jedné z nejdražších topmodelek světa, Gisele Bündchen. Ona ani Bündchen nejsou klasické krasavice. Ale mají charisma, půvab ledové královny. Ostatně krása není v modelingu prioritou. Podstatný je typ. Podstatné je nebýt tuctová a mít šmrnc.

„Nejsem krásná a ani mi to nikdo neřekl. Mám velký nos a spoustu jiných nedokonalostí. Nejsem perfektní jako jiné modelky. Ani za hadříky neutrácím. Některé kolegyně za ně dají majlant. Já ne. Navíc jsem dost konzervativní. Kreace z mola bych si na sebe normálně nevzala. Nechci vyčnívat. Stačí mi super boty, kabelky, pár skvělých topů,“ konstatuje Linda. Čtyřiadvacetiletá holka, která kupuje luxusní rezidence jako investici. A stres modelky na světovém vrcholu si hlídá. Ví na vlastní kůži, jak je vyčerpávající kolotoč focení, přehlídek, neustálého cestování.

Životní matematika

„Je to úžasný pocit, vidět se na titulu Vogue, ale když tam nebudu, nic se nestane. Vůbec jsem nechtěla být modelka. To chtěla moje maminka a já jsem jí teď za to vděčná. Ve třinácti mě přihlásila do školy modelek, kde nás učila chodit Šeredová. Rok nato se mnou odjela do Milána a v patnácti jsem vyhrála Elite Model Look. V modelingu chci zůstat co nejdéle. Dobře mě živí. Je o mě zájem a nemusím se štvát jako dřív“, říká Linda.

Na svůj věk to má v hlavě srovnané. Jistě i proto, že v modelingu rychle dospěla: „V téhle branži brzy zestárnete, Vezme vám bezstarostnost teenagera. Naučí vás samostatnosti, dravosti, disciplíně. Nic vám nedaruje, musíte se o sebe postarat.“

Linda Vojtová správně konstatuje, že úspěch se neodvíjí od krásy, ale od osobnosti, povahy, kontaktů. Nejdůležitějším faktorem v supermodelingu je podle ní slavný fotograf, který s modelkou nafotí obálku prestižního magazínu. U Vojtové to byl Steven Maisel, který s ní udělal obálku amerického magazínu Vogue. S požehnáním jeho šéfredaktorky, legendární Anny Wintour, která v podstatě byznys s módou řídí. Rozhoduje co se bude nosit a dít. „Anna Wintour mi tehdy řekla: Jsi moc mladá, mohla si počkat.“

Upřímnost na dřeň

Od modelek se žádá, aby byly milé, bezkonfliktní, in. Na veřejnosti neřešily žádné problémy. Ty k iluzi o modelingu nepatří. Žádné řeči o krutém hladovění, nevyspání, vyčerpání, drogách. Výstřednicemi může být jen pár vyvolených, jejich excesy se berou jako součást image. Naomi Campbell bije své asistentky, Kate Moss pije a fetuje...

Linda přiznává, že hubne, když má víc než pětapadesát kilo při výšce sto sedmdesát osm centimetrů. A nezastírá, že se špičkový modeling na duši i těle podepisuje. Na adresu drogové aféry Kate Moss poznamenává, že ji nepřekvapilo, když se Moss stala po skandálu oblíbenější a vyhledávanější než dřív. „Já si od začátku myslela, že Kate skandál pomůže. Má výborné vztahy s návrháři, nejlepšími fotografy. Lidé ji neberou jako modelku, ale ikonu.“

Vojtová si nebere servítky, ani v případě tuzemského modelingu: „Od světového se ve všem liší. V zahraničí je modeling vyčerpávající dřina. Když máte jít přehlídku, mnohdy ani nespíte. Popularita v českém modelingu není o profesionalitě, ale bulváru a řádění na party.“

Linda má bohužel pravdu. Důkazem je popularita pseudomodelek jakými jsou Hanychová, Mesárošová, Mašlíková, Kadlčková a jim podobné. O těch ví celý národ. Na rozdíl od holek, které si ve dvaceti kupují byty na Manhattanu.