Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zásnubní šaty Lady Di: Vydraženy za šest milionů!

Diana v nádherných tafových šatech s nabraným korzetem. V aukci je zájemce koupil za šokujících šest milionů.
10. června 2010 | 15:39

Róba, která vstoupila do historie. Devatenáctiletá Diana v ní přislíbila ruku budoucímu choti princi Charlesovi. Katapultovaly ji do života plného slávy, paparazzi, blahobytu. Do života, pro který krásná dívka nebyla stvořena.

Psal se rok 1981 a Diana zažívala velký moment. Princ Charles ji na večírku v Royal Opera House oficiálně veřejnosti představil jako svou družku. Nádherná Diana v černé taftové róbě způsobila poprask. Hned další den celou Británii zaplavily na titulních stranách všech novin její fotografie. Budoucí princezna byla vyhlášena nejvznešenějším členem královské rodiny. A národ ji začal milovat.

Šaty, které mladé Dianě změnily život, dala do aukce majitelka Elizabeth Emanuel, jež je sama před devětadvaceti lety stvořila. Lady Diana je po velkém večeru návrhářce vrátila, protože nervozitou před svatbou zhubla a chtěla zmenšit velikost. Pro módní salón bylo však mnohem jednodušší ušít šaty nové. A původní zůstaly zapomenuty…

Náhodný objev?

Návrhářka Dianě navrhla ušila i svatební šaty. A jako skoro každý, kdo se dostal do blízkosti princezny, o tom napsala knihu. Pak už stačil jen chytrý marketingový tah. Původní zásnubní šaty dala na aukci. Odhad, za který se šaty měly prodat, byl milion a půl. Dražba se však závratně zvrhla ve prospěch návrhářky. Bohatý kupec za uchvatnou róbu dal závratných šest milionů korun.

„Šaty Dianu velmi změnily,“ vzpomíná Elizabeth. „Když přišla do butiku, vypadala jako obyčejná učitelka ze školky. Ale když se převlékla, byla jako filmová hvězda.“ Návrhářka také uvažuje o tom, že černá zásnubní róba nechtěně symbolizovala celý průběh manželství ostře sledovaného páru.

Autor: amp