Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ženy, kterých se návrháři děsí

Fotografie
18. března 2010 | 11:52

Týdny módy v New Yorku, Londýně a Paříži představily kolekce věhlasných tvůrců pro podzim - zimu 2010/2011. Dámy, které o trendech odívání píší, měly žně. Teď je na nich, aby nové tendence posoudily, napsaly na přehlídky recenze. To ony ovlivňují úspěch návrhářů a vkus ulice.

Je to tak - renomované módní redaktorky patří k šedým eminencím módního byznysu. Na světových přehlídkách sedí v prvních řadách. Nic jim neunikne, včetně detailu. Mají cvičené oko a nervózní návrháři zpoza zákulisí sledují jejich reakce. Tyto ženy totiž do značné míry rozhodují, jak bude jejich kolekce přijata.

Na nich je, kterak představí vizi tvůrce. Jaký prostor dají v časopise jeho modelům. Návrháři si tedy módní redaktorky předcházejí. Stejně tak fotografové, vizážisté a ostatní lidé z týmu, kterým v magazínu zadávají módní pictorialy.

Na Týdnech módy jsou tedy zmíněné dámy stejnou samozřejmostí jako modelky. Jen nejsou veřejnosti tolik na očích. Žehrají tedy na svou částečnou anonymitu nebo ne? Jak se vlastně tyto ženy oblékají? Odpovídá jejich šatník tomu, co proklamují?

523390:gallery:true:true

Taylor Tomasi Hill
Stylistka Marie Claire pro USA

Na ní značně záleží jaké značky zvolí pro focení. O její nápaditosti, schopnosti proměn svědčí i nedávné snímky z Paříže. Kožená bunda se skládanou sukní a módními kozačkami nad kolena. Chanel kabelka. Nebo velkorysý army kabát a úžasné brýle s želvovinovým dezénem od Lindy Farrow pro Alexander Wang.

523389:gallery:true:true

Giovanna Battaglia
Módní ředitelka v italském Vogue a Vogue Pelle

Útlý kašmírový kabát a rudá taška, která je k hnědavým barvám výborným kontrastem. Punčochy s leopardím potiskem v kombinaci se stejně vzorovanými střevíci jsou odvážnou volbou, ale Giovanna ji unese. Efektně žebrované šaty s vlněnou pashminou a zlatými náramky umocní italský šmrnc.

523391:gallery:true:true

Kate Lanphear
Hlavní stylistická ředitelka pro americký časopis Elle


Kate evidentně miluje tzv. grundge look, jehož ikonou byl v devadesátých letech zpěvák a frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain. Styl grundge se vyznačuje ležérností a vrstvením, což je patrné na obou outfitech. Nepromokavý kabát je poslední slupkou, pod níž je kožená plus džínová bunda. Boty na vysoké platformě mají otevřenou špičku...

523392:gallery:true:true

Emmanuelle Alt
Módní ředitelka a zástupkyně šéfredaktorky francouzského časopisu Vogue


Z kreativity Alt čerpají i mnohé jiné zahraniční mutace stejnojmenného magazínu. Emmanuelle staví šatník na klasice, kterou ozvláštňuje jedinečným stylingem a efektními doplňky. K jejím zamilovaným kouskům patří sako s výrazně vystouplými rameny z Balmain kolekce. Nenucená elegance je pro Alt typická.

523393:gallery:true:true

Christine Centenera
Módní kritička. Píše sloupky pro Harper‘s bazaar v Australii


Christine má za úkol komentovat nové trendy, přinášet zprávy z přehlídek. Její největší vášní jsou boty a kabáty. Což potvrdila i na pařížských bulvárech. Převlečník inspirovaný vojenským kabátcem a kotníčkové boty na neuvěřitelném jehlovém podpatku. Retro na téma světlý denim v kombinaci s karamelovou bundičkou...

523388:gallery:true:true

Anna Dello Russo
Módní ředitelka u Large. Kreativní konzultant pro Vogue Nippon


Nedotknutelná ikona, múza návrhářů. Hvězda přehlídek. Téměř padesátiletá Anna je svou kreativitou pověstná. Vždy oblékne nečekané, spojí nespojitelné.
Bez této dámy by pařížský Fashion Week nebyl úplný. Tentokrát byly pro Annu hlavním doplňkem opasky. Předvedla také několik úžasných párů bot a zrcadlové brýle typu aviator. Největší úspěch sklidila ve vrstvené sukni, do níž neotřele zastrčila sako.

Autor: Františka Čížková, Adéla Pěničková