Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Helena Vondráčková 60 let na scéně: Uspořádala výstavu a prozradila, do kdy plánuje zpívat!

31. května 2024 | 04:45

Helena – 60 let na scéně, to je název nové výstavy v pražském Tančícím domě, kterou otevřela se ve středu 29. května. Výstava zachycuje několik předmětů zpěvaččiny kariéry. Najdete v ní například jak její slavné kostýmy, ceny, tak i osobní věci. Více než 300 exponátů popisuje výjimečnou tvorbu a fascinující život královny české populární hudby, jak jej veřejnost nezná.

Návštěvníci si v expozici můžou prohlédnou přes sto originálních kostýmů, fotografie z osobního archivu, zlaté a diamantové desky za miliony prodaných nahrávek, ikonická hudební alba na kazetách i CD nosičích, plakáty, trofeje Českého slavíka, raritní dárky od fanoušků, osobní věci i vzácné vzpomínky. „Mám pocit, že mi autoři expozice trošku vystěhovali dům,“ pousmála se zpěvačka při zahájení výstavy.

VIP: Tvoje tvář: Albert Černý jako Vondráčková! Co na to sama Helena?

Video se připravuje ...
Tvoje tvář: Albert Černý jako Vondráčková! Co na to sama Helena? • VIDEO: TV Nova

Obraz od Gotta

Na výstavě nechybí ani vůbec první důležitá cena, – broušená skleněná váza, kterou Helena získala v roce 1964 v soutěži Hledáme nové talenty. Anebo také dva obrazy, jež pro ni namaloval Karel Gott. „Vážím si každého předmětu, který tady je,“ uvedla Helena. „Nemůžu říct, která věc má pro mě největší hodnotu, protože by to nebylo fér. Ke všem chovám vzpomínku, je to kus mého života,“ dodala.

O konci kariéry nikdy neuvažovala!

"Dokud budu zdravá a bude mi to zpívat a než mě budou lidé přijímat tak, jak mě přijímají, že máme plné sály, není důvod, abych měnila profesi," řekla s úsměvem. Svěřila se také, že má stále plný diář a nehodlá s kariérou končit: „Ještě chci zůstat, pokud mi to zdraví dovolí, a dokud mám i stále co fanouškům nabídnout.“

Z více než 1700 písní, které během své kariéry nazpívala, jsou jejími oblíbenými například "Můžeš zůstat, můžeš jít, Dvě malá křídla tu nejsou, či Samba. A samozřejmě Dlouhá noc, ta mě baví ještě pořád, a Malovaný džbánku – tu musím zpívat všude, jak na Slovensku, tak v Polsku, bez ní to nejde," řekla.

Připravuje nový hudební projekt!

Prozradila také, že na Slovensku nedávno přezpívala své známé hity do moderního stylu elektronické taneční hudby. "Nazpívala jsem to Všechno znovu. Je tam Dlouhá noc, Vzhůru k výškám, Sladké mámení, Malovaný džbánku, Chytila jsem na pasece motýlka, Ještě světu šanci dej...," svěřila se Vondráčková a dodala, že k písni Dlouhá noc v Bratislavě i natočila videoklip.

Věděli jste, že…

Helena Vondráčková si za svůj život prošla několika soudními spory. První soudní spor započal v roce 2001, kdy žalovala hudebního kritika Jana Rejžka za tvrzení, „že za svůj polistopadový comeback zřejmě vděčí tomu, že neztratila kontakt na mafiány, kteří ji v sedmdesátých a osmdesátých letech tlačili do médií.“ Od sňatku s Martinem Michalem v roce 2003 vedla agentura Martina Michala, která zastupuje Vondráčkovou, řadu sporů, z nichž většina se týkala pomluvy. Soudila se například s Martou Kubišovou za ušlý zisk z neuskutečněného společného turné, televizí Prima, i televizí Nova.

Výstava k šedesátiletému výročí kariéry Heleny bude k vidění do 23. února 2025. Základní vstupné na ni činí 198 korun, student/senior zaplatí 155 Kč a rodinný lístek vyjde na 520 Kč. V rámci akce můžete zavítat i na komentované prohlídky s vizážistou Heleny Vondráčkové, se Zdeňkem Fenclem.

Autor: Monika Vráblíková
Diskuse ke článku
.
Související články