Pondělí 17. června 2024
Svátek slaví Adolf, zítra Milan
Oblačno 25°C

Regina Rázlová (76): Správná babička musí umět mlčet!

27. května 2024 | 06:00

Herečka s nezaměnitelným hlasem a pořád půvabnou tváří. Ale taky několikanásobná babička, která ctí zásadu, že mladým se v ničem neradí.

Charismatická hvězda divadelních prken i momentálně populárních televizních seriálů zažívá další vrchol kariéry. Její diář je nabitý k prasknutí. I proto se potkáváme v sobotu odpoledne, v kadeřnickém salonu, kde se jí starají o údržbu, jak říká. Ač je unavená a v hlavě se jí honí scénář na nedělní natáčení seriálu Jedna rodina, trpělivě odpovídá. Je upřímná, sarkastická, vtipná. Na setkání jsem herečce musela donést kytici tulipánů za výkon ve filmu Tancuj, Matyldo. Tak mě vzal za srdce.

Momentálně žijete v šíleném pracovním tempu, dny máte rozplánované takřka na minuty, a přitom ještě pořád nemáte doléčenou natřikrát zlomenou ruku… Není toho na vás už moc?

Myslím, že nejsem žádná výjimka, žije tak spousta žen. Jen na ně není tak vidět… I jejich životní a pracovní tempo je mnohdy stejně sebevražedné. Taky je vyčerpává a unavuje ta spousta věcí, kterými žijí.

VIDEO: Dramatický život mimořádné herečky Reginy Rázlové

Video se připravuje ...
Dramatický život mimořádné herečky Reginy Rázlové • VIDEO: Videohub

Na sebepéči a rozmazlování si čas umíte udělat vždycky, nebo je dnešek spíš výjimkou?

To, že jsem dnes na kosmetice a u kadeřníka, není tak úplně moje zásluha, z největší části je to tlak mých přátel, kteří na mě nezapomínají, protože já bych na sebe klidně zapomněla. To oni mi napíšou, že ty odrosty už musím mít naprosto příšerný… Oni mě bombardují. Ale na druhou stranu je to samozřejmě nutnost v mojí profesi.

Existují dny, kdy vůbec nic nemusíte? A co v takových případech máte na programu?

Právě teď na jaře žiji zahradnickými pracemi. Jenže při nich se už bohužel ukazuje ten věk. Už to není na klečení v záhonu, radost ze sázení je tím hodně zkalená. Bohužel si ještě pořád doléčuji také úraz na páteři a sžívám se s vyměněnou kyčlí. Ale těším se, že mě dají brzy ve špičkových Janských Lázních zase dohromady, abych si mohla vyjít na túru v milovaných Krkonoších.

Na děti a vnoučata vám nějaký čas zbývá, nebo je spíš dost šidíte?

Tímhle se vůbec netrápím. Jsem ve věku, kdy už mám vnoučata dospělá. Když chtějí vidět babičku, tak si ji najdou. A pokud je chci vidět já, platí totéž. S tím nemáme problém. Dokážeme se jeden druhému přizpůsobit. I když samozřejmě udržovat v chodu rodinu dlouhodobě není tak úplně jednoduché. Naopak s přibývajícími desetiletími se to komplikuje. Rodina se rozvětvuje. Přicházejí noví lidé a vy se musíte trochu změnit, a pokud ne, myslím, že právě tohle je příčinou mnoha rodinných trablů. Musíte zapřemýšlet hlavně sami o sobě. Mí blízcí si mě v tomhle ohledu dost vycvičili.

Tmelení rodiny ve vašem podání vypadá konkrétně jak?

Posíláme si mezi sebou spoustu fotografií svých šťastných okamžiků. A musíme o všem diskutovat. Víme o sobě všechno. Že by někdo jel pryč na tři dny na kolo a nedal o sobě vědět? Neexistuje. Je pro mě důležité vědět, kde rodina je a co dělá.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Autor: Kateřina Pokorná