Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřela Ivana Trump: Lyžařka z Moravy s ostrými lokty, matka "disciplinářka" a milovnice růžové

15. července 2022 | 10:00

Zpráva, že ve věku 73 let zemřela podnikatelka a bývalá manželka amerického exprezidenta, zaskočila celý svět. Život rodačky ze Zlína, která okouzlila amerického miliardáře, připomínal tak trochu osud pohádkové Popelky. Jaká byla Ivana manželka, máma a babička? A proč nenávist k Donaldovi nakonec s grácií přetavila v náklonnost?

Coby profesionální lyžařka oslnila byznysmena Donalda Trumpa natolik, že ji známý milovník žen požádal o ruku. Měla za sebou nevydařené manželství s rakouským lyžařem Alfredem Winkelmeierem, to jí ale nebránilo říct vlivnému miliardáři znovu své "ano". V průběhu manželství, které trvalo patnáct let, se jim narodily tři děti: Donald Junior, Ivanka a Eric.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Ivana měla ostré lokty a brzo se chopila vedení manželova impéria. Působila jako generální ředitelka v Trump's Castle, jednom z jeho hotelových kasin v Atlantic City, řídila design hotelu Grand Hyatt, který Trump v té době vlastnil, i zařizování a provoz Trump Tower. Navrhovala šperky a oděvy, do toho napsala několik knih, včetně autobiografie z roku 2017 s názvem Raising Trump o svém vlastním dětství a zkušenostech s výchovou dětí a o životě s Donaldem. Pojilo ji letité přátelství s návrhářem Osmany Laffitou, ten pro ni navrhl několik rób. V roce 2017 přijala pozvání do České republiky – zúčastnila se prestižní akce na Pražském hradě CZECH TOP 100.

"Moje matka byla mnohem přísnější než můj otec. Na prvním místě byla u nás disciplína," zavzpomínala už dříve na adresu své maminky dcera Ivanka. Nepůsobila ani jako typická hlídací babička, fotografií se svými vnoučaty má jako šafránu.

Ivanino manželství s Donaldem Trumpem a jejich rozvod na počátku roku 1990 se staly terčem bulvárních novinářů, na přetřes se Donald dostal především kvůli aféře s Marlou Maples. Ivana si nevěru nenechala líbit a během vleklého rozvodového řízení svého muže obvinila ze znásilnění a napadení. Později, když Trump kandidoval na prezidenta, toto obvinění stáhla se slovy: "Nedávno jsem četla některé komentáře, které mi byly připisovány před téměř 30 lety v době velmi vysokého vypětí během mého rozvodu s Donaldem," řekla CNN v prohlášení v roce 2015. "Příběh je naprosto neopodstatněný. Donald a já jsme nejlepší přátelé a společně jsme vychovali tři děti, které milujeme, jsme na ně velmi hrdí. K Donaldovi necítím nic jiného než náklonnost a přeji mu hodně štěstí v jeho kampani. Mimochodem, myslím, že by z něj byl neuvěřitelný prezident," nechala se slyšet Ivana.

Jak vidno, válečná sekera byla zakopána, Ivana si užívala života obklopena luxusem, pejsky a mladými milenci a k minulosti už se vracet nechtěla. V roce 2008 se provdala za Rossanda Rubicondiho, o jednadvacet let mladšího herce, manželství ale vydrželo pouhý rok. Když Rossando loni v létě ve svých nedožitých padesáti letech zemřel, nabídla jeho rodičům, že se postará o poslední rozloučení. Svou bývalou (a prý největší) lásku tak přežila o pouhý rok.

Příčinou Ivaniny smrti byla zástava srdce. Podle  ABC News reagovali manhattanští záchranáři na výzvu k zástavě srdce v Ivanině bytě v Upper East Side ve čtvrtek krátce po poledni.

 

 

Autor: Dita Mrázková