Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Držitelky titulu Miss Earth: Jak zachraňují planetu a proč se bojí o své děti?

8. února 2022 | 06:00

Titul Miss Earth slouží k propagaci ekologických témat a jeho dvě držitelky to naplňují bezezbytku. Svou krásu i vliv na sociálních sítích hodlají využít právě k propagaci záchrany planety. Nejen ony se shodují na tom, že jde o velké téma. Které krásné držitelky tohoto titulu rovněž bojují o záchranu planety?

Tereza Fajksová se stala vítězkou tuzemské i světové soutěže Miss Earth před deseti lety, dnes je mámou tříleté dcery Lilien a ročního syna Sebastiena. Přestože k modelingu se zatím vrátit nehodlá, téma ekologie je jí víc než blízké.

Tereza Fajksová
Autor: Instagram

"Za deset let se některé věci, co se ekologie týká, zhoršily i trošku zlepšily. Svět se stává pokrokově zelenější, ale pořád to nestačí. Upřímně, mám velké obavy o to, v čem budou naše děti a děti jejich dětí vyrůstat. Globální oteplování, odlesňování, smogy, vysychání jezer, problémy životního prostoru, migrace za potravou... Je tolik témat k řešení!" myslí si Tereza.

Podle jejích slov to lidem dojde, až bude pozdě a z kohoutku jim nepoteče voda, maso budou jíst jen jednou měsíčně a v létě nebudou moct vyjít ven, protože bude 50 stupňů ve stínu. 

Video se připravuje ...
Zatmění Slunce a Měsíce v roce 2022 • VIDEO: Videohub

Monika Leová získala titul Miss Earth rok po Tereze a i pro ni je záchrana planety velké téma. Současný postoj světových vlád podle ní skvěle vystihuje nový film Don't Look Up – mrazivě satirická komedie s Leonardem diCapriem, která přesně odhaluje současnou situaci ve světě i stav naší civilizace a Země. 

Monika Leová
Autor: FTV Prima

"Uvědomuji si, že na sociálních sítích mám určitou sílu šířit informace, proto k tomuto tématu přistupuji zodpovědně, a pokud se jedná o sdílení informací třeba na téma globální oteplování, ráda se zapojím," nechala se slyšet maminka desetiměsíční dcery Miy.

Další kráskou z řad Miss Earth je držitelka tohoto titulu z roku 2017 Karen Ibasco. Ta zastává názor, že největší hrozbou pro planetu je naše nulové povědomí.

Miss Earth 2017 Karen Ibasco
Autor: Zdroj: Profimedia

"Věřím, že skutečným problémem v tomto světě není změna klimatu. Skutečným problémem jsme my kvůli naší nevědomosti a apatii. To, co musíme udělat, je začít měnit naše způsoby, začít rekalibrovat naši mysl a přesměrovávat naše kroky, protože společně, coby globální komunita, můžeme zachránit náš domov – naši planetu."

Současná Miss Earth Naelah Alshorbaji pochází taktéž z Filipín a zasazuje se o snížení množství plastového odpadu tím, že se z něj mají stát použitelné výrobky. "Vybrala jsem si toto téma, protože věřím, že plasty jsou vážným problémem, který je třeba nahradit lepším řešením. Možná budeme muset zastavit plasty na jedno použití, ale musíme přijít také na to, jak se vypořádat se současným přetížením plastovým odpadem," vysvětlila Filipínka.

Miss Earth 2021 Naelah Alshorbaji
Autor: Instagram/nanayowbusiness

V jednom ze svých příspěvků na Instagramu Naelah představila stroj, který přeměňuje tvrdý plast na kvalitní výrobky. "Když jsem o tom slyšela poprvé, věděla jsem, že to musím vynést na světlo. Věřím, že je to jeden ze způsobů, jak se posunout vpřed k jasnějším zítřkům. Myslím, že největší hrozbou pro naši planetu je víra, že ji zachrání někdo jiný. Změna začíná od nás samých, dáváme světu příklad," napsala Naelah v komentáři.

Autor: Dita Mrázková