Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Celebrity, které jen o vlásek unikly smrti. Kdo už nemusel být mezi námi?

27. ledna 2022 | 06:00

Smrt nás děsí, hrozíme se i pouhých myšlenek na vlastní zánik. Mnozí z nás ale během života tváří v tvář smrti stáli. Díky šťastným okolnostem přežili. Je mezi nimi i řada slavných.

Nikdo z nás není imunní vůči extrémně nebezpečným nehodám, neštěstím nebo nemocem, které nás vystaví v nějaký okamžik života téměř jisté smrti. Většina lidí, kterým se to stalo, považuje takovou zkušenost za zlomový okamžik. Zejména ti, kteří smrti unikli opravdu o vlásek nebo si prošli stále diskutovanou klinickou smrtí.

Druhý břeh

Právě zážitky popisované během klinické smrti jsou předmětem největších sporů. Podle psychiatra Cyrila Höschla je věda považuje za změněné stavy vědomí, které se dají připodobnit k stavům při nedostatku kyslíku, užití drog a při radikálním snížení cukru v krvi. Lidé, kteří si cestu „na druhý břeh“ prožili, ale nesouhlasí. „Vím, co jsem zažila, viděla a cítila,“ komentuje slavná Sharon Stone, která jakoby zázrakem přežila záchvat mozkové mrtvice. Kdo další ze slavných unikl jen o vlásek smrti?

Video se připravuje ...
Celebrity, které přiznaly, že jsou HIV pozitivní • VIDEO: Videohub

Jan Potměšil (55)

Doslova hrobařovi z lopaty se dostal v zimě roku 1989 po autohavárii herec Jan Potměšil. Lékaři mu dávali jen sedmiprocentní šanci na přežití. Měl těžce poraněnou hlavu a otok u páteře. Upadl do kómatu, ze kterého se probral až v únoru příštího roku. Půl roku strávil na neurologii, devět měsíců na rehabilitaci, pak v lázních... Dodnes je na vozíku. Ale nevzdal to. „Jsem tady a jsem rád za každý den,“ říká nezdolný herec. Hraje divadlo, lyžuje, plave, má rodinu, jezdí k moři. Jak sám říká: „Prostě žiju novou etapu.“

Jožo Ráž (67)

Jožo byl jedním z nejfešnějších slovenských zpěváků a frontman skupiny Elán. Miloval motorky a málem na to doplatil životem. Měl totiž v roce 1999 těžkou nehodu, kterou nezavinil. Dva měsíce ležel v kómatu a nikdo nevěděl, jestli se z něj probere. Když se jeho stav nakonec zlepšil, učil se znovu chodit. Po strašlivé havárii mu zůstala velká jizva na obličeji. Předtím na dva měsíce upadl do kómatu. Když se zpěvák probral, další měsíce se učil chodit. Na motorce prý pořád jezdí a stále je jeho velkou vášní.

Leonardo DiCaprio (47)

Božský Leo si často hraje s osudem. Při potápění na Galapágách se mu porouchal kyslíkový přístroj. DiCaprio plaval hluboko a moc šancí na dobrý konec nehody neměl. Život mu zachránila duchapřítomnost přítele – dalšího slavného herce Edwarda Nortona. Ed si kritické potíže všiml a pomohl Leovi dýchat ze svého přístroje. „Pokud má kočka devět životů, myslím, že jsem jich pár využil,“ řekl DiCaprio pro Wired. Už na něj totiž zaútočil žralok, měl nehodu s padákem a také přežil leteckou havárii.

Sharon Stone (63)

Hollywoodská hvězda málem zemřela v roce 2003 na mrtvici. Krvácení do mozku bylo tak zlé, že prožila klinickou smrt. „Když jsem ležela na zemi a vlastně umírala, viděla jsem skutečně lidi, o nichž jsem věděla, že jsou mrtví, byli tak blízko a tak živí jako všechny živé věci.“ Lékaři jí dávali pětiprocentní šanci na přežití. Herečka částečně ochrnula. Když se vrátila domů, skoro nechodila. „Neviděla jsem na levé oko, neslyšela na levé ucho. Téměř tři roky jsem neuměla napsat své jméno. Další roky trvalo, než se vše dalo do pořádku.“

Video se připravuje ...
Nejslavnější hollywoodské páry: Brad a Jennifer vs. Brad a Angelina • VIDEO: Videohub

Orlando Bloom (44)

Fešák Orlando, známý zejména z Pirátů z Karibiku, unikl smrti jen o vlásek. Co se stalo? Když mu bylo 21 let, spadl z výšky třetího patra a těžce si zranil páteř. S kamarády šplhali po okapech. Dlouho rehabilitoval a nosil řadu měsíců ochranný krunýř na páteř. Přežil a dodnes je podle svých slov vděčný za každý den. Také prozřel a chová se prý odpovědně.

Kateřina Brožová (53)

Na jaře 2003 měla krásná herečka těžkou autonehodu. Bourala sama na cestě mezi Prahou a Jevany, kde bydlela se svým bývalým mužem Zdeňkem Tomanem a jednoroční dcerkou Kačenkou. V lese bylo náledí, auto dostalo smyk a sjelo do příkopu. Z něj vyletělo a narazilo postupně do tří stromů a betonového můstku. Brožová měla rozdrcené první dva krční obratle, ohroženou míchu a zlomený nos. Z místa nehody si ale zvládla zavolat sanitku. Z následků nehody se beze zbytku vyléčila, zlé vzpomínky má ale před očima dodnes. „Okamžik, kdy letím do stromů, a pak už nevím nic. Dlouho jsem se kvůli tomu po nocích budila,“ přiznala.

Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví! Můžete si ho pořídit i v našem iKiosku.cz

Autor: sia