Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezapomenutelné hity Ladislava Štaidla. Tyhle znáte nazpaměť!

  • Karel Gott a Jiří Štaidl
    31. ledna 2021 | 17:00

    Český hudební svět zasáhla další velká rána. V noci ze soboty na neděli totiž opustil tento svět významný hudebník Ladislav Štaidl. Prohrál svůj boj s onemocněním, jež připravilo o život miliony lidí po celém světě. Koronavirová infekce byla silnější než on, přestože byl okamžitě umístěn na jednotku intenzivní péče, kam ho ve čtvrtek přivezl syn Artur.

    Nesmazatelná stopa, kterou zanechal v české populární hudbě, po něm zůstává. Na svém kontě má více než tisícovku songů, ze kterých jsme vybraly desítku těch nejpopulárnějších. Vsadíme se, že s každým z nich si budete pobrukovat. Ladislavovy písně zpívali mimo jiné Iveta Bartošová nebo Karel Gott, se kterými už shlíží na zem z hudebního nebe.

  • Trezor – Karel Gott a Olympic

     

    Karel Gott nazpíval tuto píseň s kapelou Olympic, pro kterou byla společně se skladbou Hvězda na vrbě startovacím hitem. Přestože vznikla už v roce 1965, do dnešního dne si ji zpívají všechny generace. Text k písni složil Rostislav Černý, který už také není mezi námi.

  • Oheň, voda, vítr – Dalibor Janda

     

    Tato píseň vznikla v roce 1986 a stala se titulní písní k seriálu Bylo nás šest. Seriál, jak název napovídá, vypráví příběhy šestice hrdinů, kteří po odmaturování odjíždějí na studie do hlavního města. Seriál byl divácky úspěšný a i díky tomu se skladba vžila.

  • Kávu si osladím – Karel Gott

     

    Tenhle song si s chutí zazpívají i ti, již kávě neholdují, protože je opravdu chytlavá. Ovšem Karel Gott má repertoár plný písní, které ve vás vzbudí chuť si zatancovat. Vždyť tam, kde je jukebox, je i Karel, a pokud ne s tímto songem, najdete tam určitě i jiné od něj.

  • Mží ti do vlasů – Ladislav Štaidl

     

    Ladislav Štaidl byl všestranným umělcem, hrál na několik nástrojů, skládal hudbu i slova, měl svůj vlastní orchestr, a dokonce zpíval. Tuto píseň nazpíval sám a světlo světa spatřila v roce 1977, slova mu složil Zdeněk Borovec.

  • Málo mě znáš – Iveta Bartošová

     

    Ladislav Štaidl byl nejen skladatel, který napsal pro zpěvačku Ivetu Bartošovou velké množství písní, ale zpěvačka byla i jednou z jeho životních partnerek. Pro Ivetu byl zásadním mužem v životě, opustil s ní svou ženu a děti, ale mnoho lidí je přesvědčeno, že její životní láskou byl Petr Sepéši.

  • Čo o mne vieš – Darinka Rolincová

     

    Také Dara Rolins patřila do hudební stáje Ladislava Štaidla a v jejím repertoáru je několik jeho písní. Již v šestnácti letech se Dara rozhodla odejít a najít si svou vlastní cestu. Tato píseň vznikla v roce 1987 a text napsala Darina sestra Jana.

  • Když zabloudíš, tak zavolej – Helena Vondráčková

     

    Helena Vondráčková byla jednou z nejzářivějších hvězd, a proto nemohla nemít ve svém repertoáru píseň od Ladislava Štaidla. S touto písní se v roce 1979 Helena Vondráčková účastnila soutěže v Tokiu a vyhrála. Text skládal Miroslav Černý.

Autor: red
Diskuse ke článku
.