Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Elegán Jiří Korn: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

  • 19. září 2019 | 06:00

    Jen málo českých zpěváků se může pochlubit takovou všestranností jako Jiří Korn. Gentleman i módní ikona, tanečník, člen kapely Rebels, baskytarista Olympiku, televizní i muzikálová star, vokalista 4TET a interpret, který se nebojí experimentovat s různými styly a spolupracovat s kolegy z branže.

    Sedmdesátiny oslavil sice v květnu, ale s fanoušky si připije až 25. září ve vysočanské O2 areně. Velkolepou show plnou hitů od 60. let po současnost, tanečníků a kostýmů režírují bratři Michal a Šimon Cabanovi.

  • Bigbítové sedmdesátky

    Na konci šedesátých a v sedmdesátých letech byl rocker
    Autor: Alexandr Janovský

    Počátky kariéry Jiřího Korna byly rockové. Koncem let šedesátých působil v bigbítové kapele Rebels a v sedmdesátkách se připojil k partě Petra Jandy Olympic, kde hrál na baskytaru. V rozhovorech ale zpětně tvrdí, že basa mu tak neseděla a ani on, ani kapela nepovažují společné působení za zásadní. Cítil pnutí stát se sólovým zpěvákem.

  • Yvetta! Prokletí, nebo zásadní hit?

    Gentleman a elegán Jiří Korn v květnu oslavil sedmdesátiny
    Autor: archiv Jiřího Korna

    U zrodu jeho sólové dráhy stála skladba Karla Svobody s textem Zdeňka Rytíře, píseň Yvetta. „Hráli jsme ji tak často, že jsem ji už tenkrát nemusel. Ale uběhla léta a dnes ji akceptuju. Není tak špatná, má výtečně napsané aranžmá a hezký Rytířův text. A otevřela moji sólovou kariéru," uvedl zpěvák v květnu pro ČTK.

    K dalším jeho velkým raným hitům patří například Robinson, Gentleman nebo Windsurfing.

  • Hlavní role Honzy a sekyrková polévka

    V pohádce Pravý rytíř (2016) si zahrál krále
    Autor: ČT

    Dveře do světa filmu se Jiřímu Kornovi otevřely v roce 1977, kdy si zahrál hlavní roli v pohádce Honza málem králem režiséra Bořivoje Zemana. V ní zpíval i legendární píseň Svítí, svítí slunce nad hlavou a vařil sekyrkovou polévku. Herce a zpěváka jen mrzelo, že jeho postavu tvůrci nechali předabovat Michalem Pavlatou.

    Nemohl jsem s tím nic dělat, režisér měl představu jiného hlasu. Ale pohádka se líbila, funguje dodnes a pro moji kariéru to byla příjemná zkušenost,“ vzpomínal Korn na jaře pro ČTK.

    Dále ho mohli filmoví diváci vidět v muzikálovém filmu Trhák (1980), kde si zahrál pilota a nápadníka jedné z hajného dcer, v komedii Brak (2002) hrál vraha, v muzikálu Kvaska (2007) zase Michala, objevil se i v historickém dramatu Bathory, kde ztvárnil kronikáře. Zahrál si také ve snímcích 2Bobule, Hranaři, Anděl s ďáblem v těle nebo Anděl svádí ďábla.

  • Král duetů

    S Helenou Vondráčkovou nazpíval mnoho úspěšných duetů.
    Autor: Pavel Babický

    Řada jeho velkých hitovek vznikla jako spolupráce se zpěvačkou. Nejčastěji pak s Helenou Vondráčkovou, se kterou zpíval řadu let. Ještě dnes hrají rádia jejich kusy jako: Já půjdu tam a ty tam, Každá trampota má svou mez, Slunce nebo To pan Chopin.

    Velký úspěch sklidil také duet s Lucií Bílou nazvaný Byl by hřích.

    Zazpíval si duety i s Vilémem Čokem, Leonou Machálkovou, Hanou Zagorovou, Dashou, Danielem Hůlkou, Lindou Finkovou, Petrou Janů, Marií Rottrovou a dalšími.

  • Dracula, Monte Cristo a Kvaska

    Dracula je legendární!
    Autor: archiv Blesku

    Svou první muzikálovou roli dostal ve Vídni v roce 1986 v představení Hans Andersen. V Česku to byli v roce 1992 Bídníci s českým libretem Zdeňka Borovce, kde ztvárnil chamtivého hostinského Thenardiéra.

    Zásadní pro Korna byl Svobodův muzikál Dracula, kde hrál a zpíval role šaška, sluhy a profesora. V roce 2015 muzikál oslavil 20 let na scéně. Jiří Korn v něm působil od úplného začátku v letech 1995 až 2003. V roce 2014 nechyběl u comebacku tohoto muzikálu.

    Dále se objevil v muzikálech Monte Cristo, Golem, Miss Saigon, Touha, Mauglí, The Addams Family i filmovém muzikálu Daniela Landy Kvaska.

  • Vokální 4TET i experimenty

    Od roku 2002 zpívá s vokálním tělesem 4TET
    Autor: archiv Jiřího Korna

    Pokud jste v poslední době viděli Jiřího Korna koncertovat, bylo to pravděpodobně společně s jeho kolegy z vokálního tělesa 4TET. S barytonem Jiřím Škorpíkem, bassem Dušanem Kollárem a tenorem Davidem Uličníkem zpívá od října 2002 a vydali spolu i několik nahrávek.

    Interpreti si zakládají na precizním a osobitém vokálním projevu. Důležité pro ně jsou i originální aranžmá a nepřehlédnutelné kostýmy Marie Markové a Jana Boušky.

    Jiří Korn ovlivnil několik generací. Stal se módní ikonou a vždy byl tak nějak napřed. Experimentoval i s žánry jako house, groove i s DJem. Patří zkrátka k nejuniverzálnějším českým umělcům.

  • Oženil se třikrát

    Jiří Korn se současnou manželkou Renatou a bývalou ženou Kateřinou, se kterou má dva potomky
    Autor: Profimedia, CNC/Kundrát

    K nejoblíbenějším Kornovým hitům patří bezesporu romantická balada Ještě tě mám plnou náruč, která nenechá chladnou snad žádnou fanynku. K dalším oblíbeným písním patří Zpívat jako déšť, Karel nese asi čaj, Miss Moskva nebo Té, co snídá.

    Jiří Korn se oženil celkem třikrát. První manželku Hanu si bral v roce 1972, ta již je bohužel po smrti. O dvacet let později se jeho ženou stala Kateřina Kornová a i toto manželství skončilo rozvodem. Pár má spolu dva potomky, syna Filipa (28) a dceru Kristinu (27).

    Před dvěma lety se zpěvák znovu oženil s dlouholetou partnerkou Renatou Cieslerovou. Pár má mezi sebou 25letý věkový rozdíl a jiskra prý přeskočila na golfu.

  • Koncert 70x dík

    Jiří Korn slaví 70 velkým koncertem a speciálním albem největších hitů
    Autor: Supraphon

    V posledních letech ho mohli posluchači slyšet pouze na divadelních prknech v muzikálech a na koncertech vokálního kvarteta 4TET, které také nebude chybět na velkolepé oslavě v pražské areně. Sólový koncert je tedy něco opravdu mimořádného.

    Zkoušky si užívám, v celém týmu je cítit radost z práce a dobrá nálada a já věřím, že to bude znát i na koncertě příští středu,“ řekl Jiří Korn, který loni získal Thálii za celoživotní dílo v oboru opereta a muzikál.

    Práci s Kornem si pochvalují i režiséři, sourozenecké duo Michal a Šimon Cabanovi. „Díky velkorysosti producenta vznikla velká scéna, téměř sto účinkujících, báječná choreografie, akrobacie, mimořádná kombinace historie i současnosti. Jsme hrdí na profesionalitu celého týmu. S Jiřím Kornem je radost pracovat, je to perfekcionista, o práci přemýšlí, naslouchá režii, není sebestředný a má respekt k ostatním profesím,“ shodují se oba.

Autor: Hana Langrová