Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Celebrity při setkání s královnou: Kdo porušil pravidla etikety a úplně pohořel?

13. dubna 2019 | 06:00

Alžběta II. je nejznámější a nejdéle vládnoucí královnou na světě. I v 93 letech má velký vliv na dění v zemi a bdí také nad všemi tradicemi i etiketou. Kdo z celebrit měl tu čest se s ní setkat a kdo byl tak nervózní, že na etiketu v její přítomnosti z nervozity zapomněl?

Královna Alžběta je tak vlivná osobnost, že ze setkání bývají paf i ty nejzkušenější celebrity. Někdo se třeba nevhodně oblékne – jako Marilyn Monroe v roce 1956 na filmové premiéře. Marilyn na sobě měla dlouhé zlaté šaty odhalující ramena i dekolt. Kvůli tomu k sobě samozřejmě přitáhla více pozornosti než královna.

Podobně tomu bylo i s Lady Gaga, ale o více než 50 let později. Ta si myslela, že bude nejlepší nechat si ušít repliku rudých šatů, které na sobě kdysi královna měla, ovšem z latexového materiálu. Protokol ale jasně říká: "Pro setkání s královnou volte světlejší a ne příliš výrazné oblečení."

Královna se setkala s Marilyn Monroe i s Lady Gaga.
Autor: profimedia.cz

Protokol prý porušila i Anna Wintour, která seděla vedle královny na módní přehlídce. Anna si nesundala sluneční brýle – tak, jako to ostatně nedělá téměř nikdy. Podle některých zlých jazyků to znamenalo jediné: nedostatečný respekt vůči královně!

Anna Wintour
Autor: profimedia.cz

A cenu za nejnervóznější celebritu v přítomnosti královny vyhrává herečka Kate Winslet. Získala Řád britského impéria za své herecké výkony, na ceremoniál přišla s dětmi a celou dobu se stresovala, aby něco neprovedly. Královna se jí při potřesení rukou zeptala, jak se jí líbí její práce. Kate odpověděla: "Herectví miluji, ale ne tolik jako být matkou." Královna odpověděla: "To je vaše hlavní zaměstnání."

Umíte si představit, že by královské pozvání mohl někdo odmítnout? To udělala třeba Helen Mirren. Královna se zamilovala do filmu Královna a rozhodla se Helen pozvat na večeři v paláci. Helen prý odmítla kvůli tomu, že byla uprostřed natáčení dalšího filmu. Prý nechtěla nikoho urazit a s královnou se sešla později.

Pokud je o někom známo, že je dlouholetým přítelem královské rodiny, je to sir Elton John. Účastní se mnoha královských akcí, zpíval na pohřbu Diany i na svatbě Kate a Williama i Harryho a Meghan.

I David Beckham je přítelem královské rodiny, přátelí se zejména s princem Williamem. Sám řekl, že královna je pro něj trochu jako babička, protože ji zná odmalička. Možná proto si myslí, že čas od času může etiketu porušit. Na svatbě Harryho a Meghan žvýkal žvýkačku, což se ovšem v lepších kruzích bere jako velké porušení etikety. 

V naší fotogalerii si prohlédněte všechna setkání celebrit s královnou Alžbětou II. Kdo to zvládl na jedničku?

Autor: Markéta Luštincová