Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak by vypadaly rockové hvězdy, kdyby nezemřely mladé?

  • Zemřeli mladí, ale díky moderním technologiím víme, jak by dnes vypadali.
    26. února 2015 | 06:00

    Dokážete si představit, jak by vypadaly hvězdy jako John Lennon, Kurt Cobain, Janis Joplin, Bob Marley, Elvis Presley, Jim Morrison nebo Jimi Hendrix, kdyby nezesnuly předčasně a dožily se dnešních dnů? Grafické studio Phoje, které se specializuje na počítačovou manipulaci s fotografiemi, si tyto hvězdy vzalo do parády. A aby toho nebylo málo, vydavatelství Sachs Media požádalo profesora Reebee Garofala z Bostonské univerzity, který zde přednáší dějiny popkultury, a hudebního publicistu Elijaha Walda, aby předpověděli, jací by dnes asi tito idolové byli.

  • JOHN LENNON: Bojovník za lidská práva

    John Lennon
    Autor: Sachs Media, Phoje

    Byl by občanským aktivistou a bojoval stejně jako třeba Bono Vox a Bob Geldof za dodržování lidských práv a oddlužení zemí třetího světa. Možná by byl vůbec prvním rockerem, který by propojil rock s hip hopem nebo skládal experimentální vážnou hudbu. A ano, určitě by zůstal věrný své osudové lásce Yoko Ono.

  • ELVIS PRESLEY: Král Las Vegas

    Elvis Presley
    Autor: Sachs Media, Phoje

    Nejspíš by na svém životním stylu ani hudbě mnoho nezměnil, ale je možné, že by si v Las Vegas vybudoval vlastní kasino, kde by měl svou stálou scénu a show. Je také pravděpodobné, že by na přelomu milénia nahrál několika Grammy oceněné super album s mladými muzikanty a producenty, jako třeba Carlos Santana své Supernatural. Nebo by naopak nazpíval duety s Frankem Sinatrou a Tony Bennettem.

  • KURT COBAIN: Producent nezávislých kapel

    Kurt Cobain
    Autor: Sachs Media, Phoje

    S ohledem na jeho odpor ke statusu celebrity by pravděpodobně pokračoval v tvorbě se svou kapelou Nirvana, ale současně by využíval svého vlivu k podpoře mladých experimentálních kapel. Možná by i založil vlastní festival alternativní hudby, podobně jako to udělal Robert Redford s festivalem nezávislého filmu Sundance. A také by zřejmě pokračoval ve studiu tradiční americké hudby, tzv. amerikany, a spolupracoval s předními představiteli tohoto žánru.

  • JANIS JOPLIN: Velká dáma rocku

    Janis Joplin
    Autor: Sachs Media, Phoje
    Následkem svého nespoutaného životního stylu by zřejmě někdy počátkem sedmdesátých let zkolabovala a uchýlila se na čas do ústraní či léčebny. V osmdesátých letech by se ale odhodlala ke comebacku. Její hlas by s věkem sice ztratil svou průraznost, ale získala by nad ním plnou kontrolu. Díky tomu by dokázala vdechnout svým novým písním své životní zkušenosti a charizma podobně jako třeba její vrstevník Joe Cocker, který i na sklonku života vyprodával koncertní haly a brázdil velké hudební festivaly.

  • JIMI HENDRIX: Rebelující jazzman

    Jimi Hendrix
    Autor: Sachs Media, Phoje

    V době jeho smrti se proslýchalo, že se Jimi cítí žánrem rockové hudby příliš svázán a diskutoval o spolupráci s Milesem Davisem. Tato cesta by ho pravděpodobně dovedla do pozice průkopníka jazz- rockové fúze a později možná i fúze s hudbou elektronickou či dalšími novými žánry.

  • BOB MARLEY: Parťák Kanye Westa

    Bob Marley
    Autor: Sachs Media, Phoje

    Stal by se živoucí legendou a ústřední postavou afroamerické hudby a velkým propagátorem world music. Vedle toho by s přehledem točil desky s Kanyem Westem nebo Fugees. S největší pravděpodobností by také využil svého vlivu mezinárodní superstar a stal se politickým aktivistou a mluvčím afroamerické komunity celého světa.

  • JIM MORRISON: Básník a spisovatel

    Jim Morrison
    Autor: Sachs Media, Phoje

    Těžko říci, kam přesně by sbírka talentů Jima Morrisona zavála. Pravděpodobně by se dále věnoval poezii, ale také filmu a divadlu. Mohl by se stát jednou z ústředních postav rozvoje amerického nezávislého filmu. Nebylo by překvapením, kdyby ho ovlivnilo také punkové hnutí. Nebo by hudební scénu opustil zcela, odstěhoval se do Paříže nebo třeba Dakaru a dnes by byl více než jako rocková hvězda vnímán jako renesanční avantgardní umělec, spisovatel a básník.

Diskuse ke článku
.