Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak žije Lukáš Hejlík? Má byt z europalet!

9. února 2013 | 06:00

Kousek od vršovického Ďolíku ve starém činžovním domě si před časem pronajal byt mladý sympatický herec Lukáš Hejlík, známý ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Ačkoli v něm tráví jen zhruba polovinu měsíce, vždycky se domů do Prahy moc těší.

"Dřív jsem bydlel v Grébových sadech, v dolní Langhausce, bylo to tam úžasné, takže jsem hledal něco poblíž. Vršovice se mi moc líbí, mám k téhle oblasti vztah, žije tady spousta starých, ale i mladších lidí, pořád se tady něco děje, připomíná mi to trochu nový Berlín."

"Taky se tu dobře parkuje a mám to blízko na sjezd na dálnici na Brno. Byt jsem našel úplnou náhodou, vezl jsem sem kamarádku za jinou kamarádkou a objevil tenhle byt v prvním patře," směje se Lukáš.

A výběr nábytku? Najdete tu převážně kousky z europalet. "To byla taky vlastně náhoda, natáčel jsem v jedné bratislavské prodejně luxusního nábytku a radil jsem se, jak rychle zařídit byt a možná že ne nadlouho, a tamní designérka mi poradila právě europalety."

"Na internetu jsem našel skvělý nábytek a pak i šikovného truhláře Ladislava Holeňu, který mi ho vyrobil, něco na chalupu v Říčkách u Brna a taky sem do bytu. Vždycky se sejdeme, já mu řeknu svou představu, on řekne fajn, chvíli o tom přemýšlí a pak řekne: A nebylo by to takhle lepší?"

Jeden z nejhezčích kousků v bytě - knihovna z europalet.
Autor: Michaela Feuereislová

Nábytek s nápadem

"K mému návrhu vymyslí ještě další přidanou hodnotu. Například velkou knihovnu sestavil tak, že může stát úplně samostatně a nepadá. Byt mi dozdobil prvky z chalupy, třeba kramle v paletách, žebříky, deska stolu je z dvířek od sklípku na chalupě," vypráví nadšeně Lukáš.

"Kouzlo nábytku spočívá v tom, že přijedu do výkupu palet a tam si vyberu kousky, které se mi líbí, a s truhlářem proberu, co z nich vyrobit. Přitom nábytek je vlastně z masivu, je to smrkové nebo modřínové dřevo, světlé nebo tmavé, podle toho, jak dlouho se paleta používala,“ vysvětluje.

V obývacím pokoji spojeném s kuchyňským koutem najdete velký paletový stůl, knihovnu a pohovku a snad nejhezčí je závěsná police na talíře, v ložnici stojí pohodlná postel a v předsíni šikovný otevřený botník.

Osobité retro

A jaké jsou další "paletové plány"? "Chystám ještě zrcadlo do koupelny, věšák se zrcadlem do pokoje, obrovský stojan na aparaturu a cédéčka do obýváku,“ vypočítává herec.

Lukáš je navíc milovníkem retro nebo starších věcí, takže v bytě najdete velkou lednici ve stylu 60. let i staré židle, každou z jiného období. Kombinuje prostě věci z různých let a stylů, rád nakupuje v bazarech s nábytkem.

"Chodím se dívat třeba do antiku Pračna na nákladovém nádraží Žižkov, pak mám jeden oblíbený v Brně a během cest se dostanu i jinam  po celé republice,“ směje se. "Kupuju i menší předměty, třeba porcelán nebo nádobí z alpaky, ale nemám je na vystavení, aby na ně padal prach. Normálně je používám třeba při vaření.“

Autor: Olga Trešlová