Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na věku nezáleží aneb Slavné páry s velkým věkovým rozdílem očima psychologa Šmolky

6. srpna 2012 | 11:46

Karel Gott, Petr Janda nebo Bára Basiková. Ti všichni našli lásku, která je o dvě generace mladší. A jak vidno, klape jim to spolu skvěle!

Zeptali jsme proto známého psychologa Petra Šmolky, jak vidí soužití některých slavných párů s velkým věkovým rozdílem a co si o tom myslí:

Prototyp starší muž:

Ivana Gottová - Karel Gott

Petr Šmolka: Částí již o nich řeč byla. Imponující úspěšný muž, navíc s nadstandardním přístupem ke  zdrojům. Částí tu zřejmě platí i to, že „kdo si počká, ten se dočká“. Paní Ivana se objevila na scéně v ten pravý čas. Nepochybně má řadu charakteristik, jimiž „mistra“ okouzlila; otázkou je, jak by vše dopadlo, pokud by se potkali o dvacet let dříve. V době, kdy si pěstoval image muže, který je zde především pro všechny své fanynky.

Alice Jandová - Petr Janda

Petr Šmolka: Opět charismatický, úspěšný a tím i imponující muž. Navíc – zásluhou či spíše vinou zákeřných nemocí – muž  s dost pohnutým rodinným osudem. V téměř každé ženě je alespoň kousek „sestry červeného kříže“; pokud jí i tak silný muž dopřeje, aby o něj mohla pečovat, aby se o něj mohla starat a být mu oporou, jeho charisma se tím ještě umocní!

Prototyp starší žena:

Ivana Trump - Rossano Rubicondi

Petr Šmolka: Slečna Zelníčková (tak nějak se snad Ivana Trump původně jmenovala) musela být nepochybně schopná a cílevědomá žena. Někdejší reprezentantka ve sjezdovém lyžování, později manželka jednoho z úspěšných a bohatých Američanů, a nakonec sama zdatná podnikatelka. Proč by si tedy měla odepírat to potěšení. Dnes už to skoro vypadá tak, že snem téměř každé Američanky, je skonat sešlostí věkem v náručí o pár gererací mladšího milence. Ten se zas (dříve než mu skoná) často její zásluhou dostane do prostředí, o němž by si jinak mohl nechat pouze zdát!

Martina se snoubencem Marcusem Tranem
Autor: Pavel Machan, Roman Souček
Martina Gavriely - Marcus Tran

Petr Šmolka: Možná už ne platí, že „přes postel“ se do oblačných výšin (nebo k vyšší mzdě) může vyšvihnout jen žena. Marcus snad promine, ale pro podobného zpěváčka je občas každá cesta ke zviditelnění dobrá. Byť by byla jinými už mnohokrát prošlápnutá.

Martin Chodúr - Ivona Selníková

Petr Šmolka: Maně si vybavuji povzdech bývalého kolegy ve chvíli, kdy jsme slavili jeho čtyřicátiny. Možná to vlastně byla jen řečnická otázka: „Pamatujete, kde jsme na prahu dospělosti získávali své nejvýznamnější sexuální zkušenosti? V náručí neuspokojených, pokud možno dobře situovaných vdaných pětatřicátnic! No, a teď je, pánové, máme doma. Jen nejsou tak dobře  situované“. Ale vážně – u tak mladého a tak úspěšného „kluka“ si umím představit i úplné jiný scénář. Může mít prostě plné zuby hystericky omdlévajících –náctiletých fanynek a tady nalezl něco úplně jiného.

Bára Basiková - Petr Polák

Petr Šmolka: Bára Basiková na mne působí dojmem ženy, která hledá. Mimo jiné sebe, možná především sebe. Předpokládám, že touží po vztahu, v němž by se mohla cítit bezpečně. Pokud jí tento pocit nynější vztah naplňuje, pak v něm může být šťastná. A – jak známo – šťastná žena umí činit šťastným i okolí.

Autor: Klena, dit