Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Fenomén Oprah: Z chudé černošky slavnou miliardářkou

25. června 2011 | 05:00

V devíti letech znásilněná, ve čtrnácti první porod. Drogy a krádeže... Opěvovaná americká moderátorka Oprah Winfrey (57) k nám konečně přichází se svou proslulou talkshow. Zpovídá v ní slavné osobnosti, ale také vstupuje do neobyčejných osudů obyčejných lidí. Jak ale zjistíte, i její životní příběh by vydal na dost výživný román.

Kdo je tato černá dáma a jak si získala takovou popularitu? Už pětadvacet let je ikonou americké televize, nedávno se však rozhodla svou slavnou talkshow ukončit. U nás o Oprah probleskly střípky informací, když ve svých pořadech udělala něco neobvyklého.

Třeba jako když v prvním díle poslední 25. sezóny své show třem stovkám věrných fanoušků v hledišti oznámila, že s ní poletí do Austrálie natáčet několik dalších epizod a že letadlo bude pilotovat herec John Travolta. Euforie, jakou vyvolala v hledišti, je nezapomenutelná.

Oprah je první Afroameričanka, která se stala tak slavnou televizní hvězdou a mnoho žen si přeje být jako ona. Pohotová, úspěšná, bezprostřední a bezvýhradně oblíbená. Sen, který si tmavá korpulentní dáma doslova vydobyla na vlastních traumatech. Téměř v přímém přenosu hubla a zase tloustla, stejně jako se svou váhou zápasí většina žen. Ale to byl jen bonus k závažnějším tématům, do kterých se neváhala pustit.

„Chci využít televizi, aby změnila lidem životy, umožnit tak divákům vidět se v jiném světle a přinést štěstí a pocit naplnění do každé domácnosti,“ prohlásila hned na začátku. To také plnila a právě na to své publikum naprosto utáhla.

Příběh jak z telenovely

Oprah Winfrey je vlastně obyčejná černošská holka z Mississippi. Narodila se nezletilé svobodné matce a do šesti let ji proto vychovávala babička. K matce Vernitě Lee, která se však o život dcery nikdy moc nezajímala, se Oprah vrátila, když se jí narodila mladší sestřička Patricia. Ta v roce 2003 ve 43 letech zemřela na předávkování kokainem. Dětství moderátorky má ovšem ještě mnoho dramatických zápletek, s nimiž se postupně ve svém pořadu svěřovala.

Oprah v objetí s Julií Roberts
Autor: Reuters
„Matka mě jednou z nenadání poslala žít k mému biologickému otci Vernononovi do Neshvillu v Tennessee, kterého jsem do té doby nikdy neviděla. Byla jsem malá holka a nevěděla jsem, jak se k muži chovat,“ vzpomínala Oprah. V té době její matka porodila další dceru, kterou ale z finančních důvodů dala hned k adopci. Oprah se o její existenci dozvěděla až v roce 2010!
Tím však sourozenecká anabáze slavné moderátorky nekončí. Do rodiny nakonec přibyl ještě bratr Jeffrey, to už Oprah opět bydlela s matkou. Jeffrey v roce 1989 zemřel na AIDS.

Nenaplněná láska a drogy

Ve třinácti se Oprah rozhodla utéct z domova. Za sebou už měla pěknou řádku zkušeností na to, že ještě nebyla zdaleka dospělá. To také bylo sílou jejího budoucího úspěchu. Vždy se dokázala ztotožnit s těmi, které zpovídala. Sama také neváhala odtajnit temné vzpomínky z doby, kdy vyrůstala. „Nikdy jsem nechtěla být matkou, protože sama jsem mateřskou lásku nepoznala. Bojím se, že bych neuměla dětem lásku dát,“ vyznala se například.

Pestrý život měla i s muži. Dva jí dokonce přivedli k drogám. Přiznala se k užívání kokainu a kracku. „Cítila jsem ale, že droga není můj problém. Byla jsem závislá na tom muži. Dělala jsem pro něj všechno, tedy i užívala drogy,“ vysvětlila.

V lásce měla vesměs smůlu, dokud v roce 1986 nepoznala televizního moderátora a byznysmena Stedmana Grahama. V roce 1992 se vzali, ovšem jen při neoficiálním obřadu. Jejich vztah je navíc prý v posledních letech spíš přátelský, než partnerský. Vyvstaly proto spekulace, že moderátorka je zaměřená na ženy, to však Oprah rezolutně popírá.

V dětství byla znásilněná

Když došlo v její show na téma sexuálního obtěžování, přiznala šokovanému publiku, že ji v devíti letech znásilnili. Dalším „zpovědním tajemstvím“ bylo, že ve 14 otěhotněla, ale její syn se narodil předčasně a krátce po porodu zemřel. Z Oprah se pak stala náctiletá rebelka. Nějaký čas si pobyla i v nápravném zařízení pro mladistvé, a když matka zjistila, že jí okrádá i o těch málo peněz, které vydělá, poslala ji už na dobro k otci. „Táta byl přísný, ale spravedlivý,“ nevzpomíná na něj ve zlém Oprah. Pod jeho dohledem se totiž srovnala a brzy se stala nejpopulárnější dívkou střední školy. Dokonce zabodovala i ve volbě královny krásy.

Tehdy se jí také podařilo získat práci v rádiu WVOL jako moderátorka a krátce na to se v 19 letech stala nejmladší hlasatelkou večerních zpráv v lokální nashvillské televizi. Emotivní a bezprostřední projev s rychlými reakcemi ji brzy katapultoval na moderátorku odpoledního vysílaní s rozhovory a živými vstupy. Talkshow se díky ní rychle vyšplhala z třetího místa sledovanosti na první televizní show Chicaga.

Šokující příběhy ze života

Ze jména Oprah Winfrey se zanedlouho stal televizní fenomén a z obyčejné moderátorky nakonec nejbohatší Afroameričanka 20. století. Už od roku 1986 si Oprah zvala hosty, s nimiž rozebírala především ženská témata, vztahy, celebrity, současné dění i sociální problémy. Díky své empatii dokázala s hosty jednat citlivě a dostat z nich nečekaná přiznání, která by jinak neřekli živé duši, natož v celonárodní televizi. Její talkshow proto bývá srovnávána se skupinovou terapií.

Jednou například do jejího studia přišla původně velmi krásná Jacqui z Venezuely. Nyní má znetvořenou tvář, kterou jí zničil výbuch auta při havárii, kterou způsobili její opilí spolužáci. Oprah ženu vyzpovídala ze všech pocitů: Jak ji vnímá okolí, jak se jí zhroutily všechny sny a jak náročné je znovu a znovu prodělávat plastické operace… Jedno oko nezůstalo suché.

Boj o život anorektičky Rudine:

Video se připravuje ...
Show Oprah o dívce Rudine bojující s anorexií • VIDEO: Youtube.com


Sedm let se v mnoha dílech pořadu snažila přesvědčit mladou anorektičku Rudine Howard (†32), že opravdu jejím cílem života nemůže být to, že spojením palce a ukazováčku ruky obejme svou paži nad loktem. V průběhu let sledovala, jak se její stav měnil jako sinusoida. Po tom, co na kameru oznámila její smrt, se sama Oprah rozplakala…

Ano, i takto, možná poněkud na efekt, byla zaměřená její show. Ale ze skutečných dojemných příběhů, které lidem prezentovala, mrazilo celou Ameriku. A proto ji diváci milují.

Jestli ale u nás slavná Oprah zaujme stejně, jako po čtvrtstoletí bavila celé Spojené státy a spoustu dalších zemí, které její show přebíraly, teprve uvidíme. Za tu dobu vyzpovídala až na dřeň řadu slavných hvězd. A na horké “sofa” u Oprah neváhali přijít ani prezidenti Bill Clinton a Barak Obama. Být součástí její show bylo jednoduše vždy prestižní záležitostí. Nikdo si pozvání Oprah Winfrey nedovolil odmítnout.

Svět jménem Oprah:

* Narodila se roku 1954 chudé svobodné matce jako Orpah Gail Winfrey.
* Je největší černošský filantrop v americké historii a donedávna byla jediným černošským miliardářem. Mnozí ji označují za nejvlivnější ženu na planetě vůbec.
* Jako třetí žena v dějinách vlastní filmové studio. Má i vlastní rádio a v roce 2000 začala vydávat časopis The Oprah Magazine.
* Prosadila se i jako herečka. V roce 1985 debutovala filmem Purpurová barva režiséra Stevena Spielberga a za vedlejší roli Sofie získala nominaci na Oscara.
* Její talkshow každý týden sledovalo až 49 milionů amerických diváků. Držela se na špici popularity a vysílaná je ve 145 zemích světa.
* Jejím nejčastějším hostem byla Céline Dion – zúčastnila se sedmadvacetkrát.
* Díl s Michaelem Jacksonem z roku 1993 sledovaly 62 miliony diváků a stal se čtvrtým nejsledovanějším pořadem v americké televizní historii vůbec.
* V rámci oslav 20 let vysílání vzala Oprah celý štáb i s rodinami na dovolenou na Havaj – jako poděkování za tvrdou práci.
* Dne 25. května 2011 se Oprah se svou show před 13 000 diváky v publiku rozloučila. Hosty byli Aretha Franklin, Tom Cruise, Stevie Wonder, Beyoncé, Tom Hanks, Will Smith či Madonna.

Autor: Blanka Konrádová, mivrk