Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nevěstě půjčila čelenku od Cartiera Alžběta II.

29. dubna 2011 | 13:34

Dlouho očekávaný okamžik konečně nastal. Kate se ukázala před zraky tisíců přihlížejících v bílých krajkových šatech s výstřihem do V z dílny módního domu Alexander McQueen. Ukončila tak měsíce očekávání, týdny spekulací i stovky fám.

Ve "svatebních šatech století" byla Kate naprosto úchvatná. A to i přes to, že byly poněkud konzervativnější, než módní svět očekával. Šlo však o svatbu monarchů, ne hollywoodských hvězd! Přesto byly pohádkově krásné a rozhodně byly hodny budoucí Princezny z Walesu.

"Pohled na nevěstu byl "naprosto ohromující," prohlásila sama autorka šatů, návrhářka Sarah Burton, kreativní ředitelka módního domu Alexander McQueen. Jak říká, možnost navrhnout a vytvořit pro Kate šaty, které oblékla na svůj nejdůležitější den v životě, pro ni byla "vrcholným zážitkem", na který nikdy nezapomene."

Potvrzeno! Nadherné šaty s vlečkou pocházejí opravdu z dílny McQueen.
Autor: ČTK, EPA, Reuters

Potvrzeno! Nádherné šaty s vlečkou pocházejí opravdu z dílny McQueen.

Čelenka půjčená od královny

Pod jemným závojem z hedvábného tylu, jehož okraj zkrášlily ručně vyšívané květiny, zdobil hlavu nevěsty krásný diadém od Cartiera. Ten Kate zapůjčila sama Královna Alžběta II. Ta ho dostala od své matky k 18. narozeninám. Vyroben byl v roce 1936.

Na návrhu svatební róby se aktivně podílela i sama Kate. To bylo ostatně její podmínkou. Přála si, aby šaty kombinovaly tradice, modernost i uměleckou vizi slavné návrhářky. A jak můžete sami posoudit,výsledek je dokonalý.

Nádherná ruční práce

Krajka zdobící celé šaty je samozřejmě ručně vyšívaná. Zvláštní technikou, která vznikla v Irsku v roce 1820. Motivem jsou samozřejmě květiny, konkrétně růže, narcisy, bodlák a jetel. Saténový korzet, který je zúžený v pase a po stranách hrudníku polstrovaný, čerpá z viktoriánské tradice a je charakteristickým znakem návrhů Alexander McQueen.

Aby nádherné šaty, ušité ze saténu v barvě bílé a barvě slonové kosti, zůstaly po celou dobu čisté a "neposkvrněné", myli si všichni, kdo na nich pracovali, každých třicet minut ruce a každé tři hodiny si měnili jehly, aby byly náležitě ostré.

Důraz na detail

Diamantové náušnice hruškovitého tvaru z dílny zlatníka Robinsona Pelhama byly osobním darem od Katiných rodičů. Byly vyrobeny tak, aby ladily s diadémem. Inspirací pro jejich design byl nový erb rodiny Middleton, který obsahuje žaludy a dubové listy.

I svatební boty, které našim zrakům zůstávají skryty, pocházejí z návrhářské dílny Alexander McQueen. Na ruční výrobě střevíčků z ručně vyšívaného saténu v barvě slonové kosti se podílel celý tým.

Autor: Lenka Chvostová, INT