Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V nové Výměně manželek půjde o víc peněz! Co ještě prosáklo ze zákulisí?

25. července 2023 | 11:52

V září tomu bude osmnáct let, co se začala vysílat první sezona Výměny manželek, a proto se pořadatelé a televize Nova rozhodli, že je na čase zvednout ještě o něco odměnu. V nové sezoně si tak účinkující přijdou na sto padesát tisíc korun. Pokud vás zajímají ještě další zajímavosti a toužíte nahlédnout pod pokličku, máme pro vás rozhovor s režisérkou a kreativní producentkou Janou Rezkovou.

5. září uplyne 18 let od vysílání úplně první epizody Výměny manželek. Jaké bylo vaše úplně první natáčení, kdy účastníci asi úplně přesně netušili, co je čeká, a vy jste museli vstoupit do soukromí dvou rodin?

První díl jsem točila s kolegou Jiřím Hornychem v dubnu 2004, já jsem byla v Klánovicích a on byl na Moravě. Myslím, že nejen účastníci nevěděli, do čeho jdou, ale i my. Samozřejmě jsme měli „nakoukané“ desítky zahraničních dílů, přesto jsme měli obavu. Zvláště pak z toho, abychom něco „neprošvihli“. Točili jsme stále a úplně všechno. Obě rodiny to tenkrát braly jako zábavu, takže to vlastně přirozeně plynulo.

Musí být náročné nevyhořet při práci 18 let u stejného projektu. Co vás na Výměně manželek stále baví?

Výměna je pokaždé jiná, samozřejmě se opakují nějaké stereotypy, ale máme se stále na co těšit. Každé natáčení je nová výzva, i po tolika letech nás stále něco překvapuje, proto asi u tohoto projektu nelze vyhořet.

Podívejte se na ukázku z jednoho dílu:

Video se připravuje ...
Rozčilený Josef Kůrka ve Výměně manželek: Čím ho jeho partnerka naštvala? • VIDEO: TV Nova

Po osmnácti letech práce musíte být expertka na rodinné soužití v Česku. Jak se proměnilo?

Že jsem expert, bych si vůbec netroufla říct, ale samozřejmě jsme všichni režiséři výrazně nahlédli pod pokličku českých rodin. Z našeho pohledu se české rodiny proměnily hlavně po boomu sociálních sítí, kdy se vytratila běžná komunikace mezi členy rodiny. Stále více vidíme, že páry spolu zůstávají hlavně z existenčních důvodů.

Kdybyste měla jmenovat jeden nebo pár dílů, které hodnotíte jako nejzdařilejší, které by to byly?

Já mám ráda každý díl, ale vzpomínám na díly, kterými jsme překročili nějakou hranici. První mezinárodní výměna v Rumunsku je moje srdcová záležitost, dodnes se s rodinou z Bígru stýkám. Samozřejmě první gay pár ve výměně se také řadí mezi mé přátele. Divácky atraktivní jsou i díly s VIP, rádi ukazujeme, že i tito lidé jsou schopni se postarat o běžnou domácnost.

Jaká máte nejzákladnější pravidla, kterými se řídíte při natáčení Výměny manželek?

Toč vše, co vidíš, a vstupuj do situace co nejcitlivěji.

Nyní se zvyšuje odměna za účast ve Výměně manželek. Pro mnoho rodin jsou finance určitě velká motivace pro to, jít do natáčení. Jaké další důvody rodiny uvádějí při castingu?

Důvody zůstávají po celá léta stejné, kromě financí je to nesoulad v rodině, potřeba vyjasnit si, zda s partnerem chci i nadále zůstat, touha po dobrodružství a narušení životního stereotypu.

Co byste popřála Výměně manželek do dalšího, již 19. roku?

Abychom byli stále divácky úspěšní a přinesli nejen zábavu, ale možná i střípek poučení.