Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Šestidílná minisérie Zrádci: Sledujte nerovný boj policie a drogové mafie!

26. února 2020 | 06:00

V neděli večer vstoupil na obrazovky neotřelý šestidílný seriálový kus režiséra Viktora Tauše. Zrádci nejsou tuctová televizní kriminálka. Inspirovali se ve skutečných příbězích z Národní protidrogové centrály. Prozradíme vám, čím je příběh drogového dealera Davida Frýdla zajímavý a kteří herci v něm nejvíce září.

Příběh minisérie vznikl na základě původního námětu Jiřího Vacka, jednoho ze zakladatelů Národní protidrogové centrály.

Zrádci jsou inspirováni Vackovou knihou Nelegál. Ten v knize popisuje nelegální rekrutování dealerů či narkomanů coby policejních informátorů. Tento předpoklad se stal výchozím bodem fabulace již fiktivního příběhu, byť důsledně ukotveného v lokální realitě současné drogové kriminality.

Dva hráči: Vietnamci a internet

Pokud chcete dnes pochopit fungování organizovaného zločinu s drogami v Evropě, musíte znát dva nové, silné hráče. „Jedním z nich je vietnamská mafie usazená ve střední Evropě, speciálně pak v České republice. Vietnamci se usídlili ve střední Evropě ještě během komunismu v rámci výměny mezi socialistickými zeměmi a dodnes je mezi nimi a domovinou silné propojení,“ vysvětluje scénárista Miro Šifra.

Posledních deset let, i za podpory vlády Vietnamu, se z části vietnamských podnikatelů (známých i jako bác – strýčkové) stali důležití výrobci a distributoři marihuany a pervitinu. „V samotném Česku ovládají dvě třetiny trhu a jejich výrobky zaplavují trh v celé západní Evropě. Jejich struktury jsou decentralizované a zavřít pár významných varen neznamená nic, hned se objeví další, stejně tak dobře financované jako ty předchozí. Druhým novým a silným hráčem je internet, speciálně dark web,“ připomíná scenárista.

Drogy vám přinese domů pošťák

Koupit pervitin přes web je podle něj dnes jen o trochu komplikovanější než koupit přes internet ledničku. „Drogy vám domů přiveze váš pošťák stejně jako kteroukoliv jinou zásilku. Seriál Zrádci se odehrává ve světě, kde musí protidrogová policie změnit způsob své práce, aby bylo vůbec možné držet tempo s dobou. Přitom ale zároveň dělají chyby, které stojí lidi kolem nich život. Seriál vznikl na základě skutečných událostí, ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou v České republice,“ popsal Miro Šifra.

Protidrogová práce je podle režiséra poměrně specifická. „V drogové kriminalitě de facto neexistuje oběť. Vařiči chtějí drogy vařit, dealeři je chtějí prodávat a narkomani užívat. Je to uzavřený kruh, který je vlastně šťastný až do chvíle, než ho naruší policie,“ řekl Viktor Tauš. Pro práci policisty toto představuje absenci satisfakce, které se dostává kriminalistům jiných útvarů. „Nikoho nepomstí, nikomu nepřinesou pocit vykonané spravedlnosti… Tito detektivové žijí z víry v dobro, čest a spravedlnost. V tomto smyslu jsou to pro mne novodobí rytíři,“ uzavírá režisér.

Zapletl se s česko-vietnamskou drogovou mafií

Děj tak reflektuje zkušenosti skutečných policistů z terénu a dal by se shrnout jako tři týdny v životě drogového dealera Davida Frýdla, který působí v česko-vietnamské drogové mafii.

David nikdy nechtěl být informátorem policie. Nikdy také nechtěl podlehnout nátlaku člena protidrogové centrály a nikdy neměl prozradit to, co ví o velkoobchodu s pervitinem. Nicméně stalo se, a on se tím pádem ocitne nejen v hledáčku policistů, ale i česko-vietnamské drogové mafie. Ta v Česku ovládá víc než 70 procent trhu s pervitinem. V jejím čele stojí investoři nazývaní aj-bác (strýcové), kteří se zde usadili ještě v době komunismu a navenek se tváří jako vážení podnikatelé.

Překračování morálních hranic

Kvůli propracované a efektivní struktuře výroby a distribuce jsou na ně klasické policejní postupy krátké. Policisté z protidrogového tak musí používat spíše praktiky tajných služeb – a často jdou i za hranice toho, co je vůbec legální. Příběh Zrádců je příběhem o nerovném boji policie s drogovou mafií a o morálních hranicích, které je někdy třeba v tomto boji překračovat.

V hlavní roli dealera Davida se představil Cyril Dobrý. V roli policistky Vávrové exceluje herečka Lenka Krobotová a v roli jejího milence a protidrogového vyšetřovatele se představí Václav Neužil. Manžela Vávrové hraje David Novotný. V dalších rolích diváci uvidí Igora Bareše, Elišku Křenkovou, Miloslava Pecháčka, Martina Havelku nebo Anežku Novotnou.

Autor: Hana Langrová