Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

U Kluse hrozil rozvod! Tamaře se zvedl žaludek z jeho songu k dokumentu V síti

16. února 2020 | 19:03

Celá Česká republika napjatě vyhlíží premiéru dokumentu Víta Klusáka a Báry Chalupové V síti, který přináší svědectví o tom, co se děje za „zdmi“ chatovacích místností a jak predátoři na internetu obtěžují nezletilé dívky. Písničkář Tomáš Klus pro tento dokument složil píseň Je doma máma? a sám si také zahrál ve videoklipu společně se třemi herečkami, které jsou hlavními hrdinkami V síti: Anežkou Pithartovou, Terezou Těžkou a Sabinou Dlouhou.

Už jen trailer všechny šokoval. Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu.

Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek on-line. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto pánů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání.

Setkali se poprvé

Písničkář Tomáš Klus k písni nahrál písničku Je doma máma? a zahrál si i ve videoklipu. „S Tomášem Klusem jsme se potkali na jedné akci. Byl jsem tam se svou ženou Marikou a na židlích bylo Klusák, Klusák, Klus, Klus. Asi to bylo z recese a pobavilo nás to,“ vypráví režisér Vít Klusák a přiznává, že se s hudebníkem potkal úplně poprvé. „Tomáš mi pochválil dokumenty a já jemu zase, že se jako hodně slavný muzikant vyjadřuje ke společenským tématům,“ dodal Klusák.

Rozhovor proběhl někdy v říjnu. „Slovo dalo slovo a já se ho zeptal, jestli by ho nebavilo udělat písničku k dokumentu V síti, protože se mě na něj ptal. Řekl, že je to hodně těžký úkol, nicméně že o tom bude přemýšlet. Pustil jsem jemu a Tamaře dokument a oba z něj byli jak opaření,“ pokračuje režisér dokumentárních filmů.

Nicméně spolupráce pokračovala dál a oba se sešli na obědě. „Tomáš se otočil na Tamaru a řekl: ‚Lásko, já se jdu na dva dny zavřít do studia a drž mi palce.‘ A otočil se na mě: ‚Hele, buď něco budu mít, nebo to neklapne. Teď jsem plný podnětů a pocitů a zkusím to vrhnout na papír,“ vzpomíná Vít Klusák.

Tamara: Bylo to skoro na rozvod

Za dva dny dorazila dokumentaristovi esemeska. „Víte, omlouvám se, ale to je tak složitý téma, že i když jsem se s tím trápil dva dny a vůbec jsem nespal, tak nic nemám,“ omluvil se Tomáš Klus.

Vít Klusák pro to měl pochopení a uklidnil zpěváka, že se nic neděje. Za pár hodin přišla další textovka. „Já jsem trochu kecal, něco mám, jenže jsem to pustil Tamaře a ta mi řekla, že jestli chci skončit kariéru, tak ať to publikuju. Já jsem to hodil do koše, ale pár hodin to ve mně hlodá a rozhodl jsem se ti to poslat, protože jsi taky magor,“ šel s kůží na trh Tomáš Klus.

Nechutné stejně jako dokument

„Když jsem poprvé slyšela Tomášovu píseň k filmu Víta Klusáka V síti, zvedl se mi žaludek stejně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová