Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Retro vzpomínání: Slovenští herci, které jsme milovali. Kde jsou teď?

  • Magdu Vášáryovou máme v paměti vrytou především díky filmu Postřižiny.
    13. července 2015 | 06:00

    Je to jen pár dnů, co zemřel oblíbený herec Ladislav Chudík (†91), legendární primář Sova z Nemocnice na kraji města. Nebyl však zdaleka jediným hercem ze sousedního Slovenska, který exceloval na televizní obrazovce. Připomeňme si, koho jsme si v osmdesátých a devadesátých letech ještě oblíbili a po kom se nám stýská.

  • Ladislav Chudík

    1064692:gallery:true:trueChudík, který vystudoval filozofickou fakultu, se stal uznávaným a velmi populárním hercem doma i v zahraničí. Už jako dvacetiletý sklízel úspěchy na prknech Slovenského národního divadla i na Nové scéně. Na obrazovce se objevoval od začátku vysílání televize na Slovensku. Hrál v mnoha televizních inscenacích a filmech, které měly premiéru vždy každé pondělí v Československé televizi. Z množství jeho televizních rolí k nejúspěšnějším určitě patří postava primáře Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města. 

    Za své herecké mistrovství získal mnohá ocenění. Stal se prvním držitelem Ceny Jozefa Kronera za celoživotní dílo. V roce 2010 obdržel Českého lva jako nejlepší herec ve vedlejší roli za film Kawasakiho růže, o týden později pak cenu Trebbia za celoživotní umělecký přínos. Věnoval se však i politice. V letech 1989 až 1990 byl ministrem kultury Slovenské republiky.

  • Magda Vášáryová


    1979: Magda Vášáryová jako jedenatřicetiletá
    Autor: Archiv Blesku
    Sedmašedesátiletá Vášáryová nikdy nesnila o tom, že by se mohla stát herečkou. Už v patnácti letech ale byla obsazena do dětské role ve filmu Senzi mama. Průlomovou rolí se pak stala titulní postava ve filmu Františka Vláčila Marketa Lazarová a brzy se stala jednou z nejpopulárnějších hereček. Z četných filmových rolí byly významné zejména snímky Radúz a Mahulena, Zbehovia a pútnici, Princ Bajaja, Rusalka a u nás tak oblíbené Postřižiny. Řadu rolí ztvárnila v televizních inscenacích i na divadelní scéně. Plynně hovoří německy, anglicky, rusky, polsky, srbochorvatsky a francouzsky.

    Hraní však po sametové revoluci pověsila na hřebík a začala se věnovat politice. I v téhle roli byla úspěšná. V roce 1989 se stala velvyslankyní ČSFR v Rakousku, o rok později neúspěšně kandidovala na úřad prezidenta Slovenské republiky. V letech 2000 až 2005 působila ve funkci velvyslankyně Slovenské republiky v Polsku, poté pracovala ve funkci státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničních věcí. V roce 2006 se stala poslankyní Národní rady za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii – Demokratickou stranu, o čtyři roky později svůj poslanecký mandát obhájila. V té době se také ucházela o funkci primátorky Bratislavy v podzimních volbách, kde skončila jako druhá ze tří kandidátů. Nyní se rozhodla manželka Milana Lasici po deseti letech opustit Národní radu, po šestadvaceti letech skončit s vysokou politikou a v dalších parlamentních volbách v roce 2016 už nekandidovat.
  • Július Satinský

    Satinský svému kolegovi Lasicovi skutečně chybí.
    Autor: Dana Kolářová, profimedia.cz, ČTK
    Oblíbený komik s nevtíravým, přesto skvělým smyslem pro humor z populární dvojice Lasica – Satinský zemřel ve věku pouhých jedenašedesáti let v roce 2002. Herecké sklony se u něj projevovaly už v mladém věku. Vystudoval pedagogiku na střední pedagogické škole, profesi učitele však nikdy nevykonával. Jeho velkou touhou bylo herectví, na jehož studium nebyl přijat. Na Vysoké škole múzických umění studoval dramaturgii, a jako dramaturg v Československé televizi v Bratislavě dokonce pracoval.

    Od roku 1959 s Milanem Lasicou vystupovali jako komická dvojice v autorských pořadech. Snad nejpopulárnější byl kabaretní program Ktosi je za dverami, ve kterém společně glosovali aktuální témata. Po roce 1968, v období normalizace, však narážel i s partnerem Milanem Lasicou na množství překážek a po zákazu činnosti na Slovensku působili dva roky v moravském divadle Večerní Brno a v letech 1972 až 1978 v operetě Nové scény v Bratislavě. V roce 1978 přestoupil do činohry Nové scény.

     

  • Milan Lasica

    1989: Ve snímku režiséra Dušana Kleina Vážení přátelé, ano se slovenským kolegou hrála Jana Hlaváčová.
    Autor: Nový Čas (vbj, jf), Foto pro Blesk – Vladislav Knapp, Karel Ješátko, Zdeněk Dukát
    Nedávno oslavil pětasedmdesáté narozeniny, přesto si Lasica svůj věk nepřipouští a stále čeká na další pracovní nabídky. Pravidelně hraje v bratislavském divadle L+S, které spoluvlastní, a ve volném čase se stará o vnoučata. V divadle, v televizi i ve filmech vystupuje už více než 50 let. Je mistrem improvizace a inteligentního humoru, ke kterému nepotřebuje žádná velká gesta, převleky nebo pitvoření. Přiznává, že pokaždé, když jde do divadla, je otrávený a nechce se mu. Stačí prý ale první úsměv publika. "Je to droga, která neslábne," prohlásil.

     

    Se Satinským vytvořil skutečně sehranou dvojici a dokázal dovést banální scénky ze života až do absurdna. V roce 2002 ale Satinský zemřel a Lasica přišel o životního přítele a kolegu. Uvědomil si prý tehdy, že nejdůležitější v životě je zdraví, a ne úspěch u diváků.   

  • Jozef Kroner

    Ani představitel svérázného stařečka Pagáče z oblíbeného seriálu Slovácko sa nesúdí už nežije.
    Autor: archiv
    Legendární herec, který se n
    a základě hlasování slovenských filmových novinářů v Anketě 2000 stal slovenským hercem 20. století, zemřel 12. března 1998 ve věku nedožitých 74 let. Za svůj život ztvárnil mnoho rolí v divadle, filmu i televizi. V hlavní roli jsme jeho herecké umění mohli obdivovat například v oscarovém filmu Obchod na korze. My Češi si ho však pamatujeme především ze dvou televizních seriálů. Jako stařečka Pagáče v seriálu Slovácko sa nesúdí a také z Tisícročné včely.

    Kroner pocházel z dvanácti dětí. Nikdy se nevěnoval akademickému studiu herectví a jeho motto znělo: "Nenávidím slávu." Zpočátku hrával jen při práci v ochotnických souborech. Pracoval jako dělník v Brně, později se stal vedoucím dílny v Považské Bystrici. Jeho divadelní začátky se vážou s Armádním divadlem v Martině, kde působil v letech 1948 1956. Převážnou část profesionální herecké kariéry však zasvětil činohře Slovenského národního divadla.

Klíčová slova:  vip, seriály, slovenští herci
Diskuse ke článku
.