Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Markéta Schimmerová Procházková: Některé brutální případy týraných zvířat jsem nedokázala vyslechnout až do konce

19. července 2022 | 06:00

Muzikálová zpěvačka a maminka čtyřletého Teodora sice doma žádného čtyřnohého parťáka nemá, i tak ale po boku dalších známých tváří podporuje nadaci na ochranu opuštěných a týraných zvířat. A účast v soutěži Tvoje tvář má známý hlas jí přinesla ještě jednu příležitost pro smysluplnou pomoc. 

Jaký tanec je vašemu srdci nejbližší?

Je to jako s hudbou na poslech, není to jeden jediný, přijde na náladu, atmosféru... Ale kdybych měla mluvit o nějakém vlastním umu, tak nejbližší je mi asi současný tanec, když ztvárňuji jakýsi pocit v pohybu. Ale vzpomínám si, jak moc mě na škole bavilo stát u baletní tyče, tančit jazz dance nebo se svým mužem protančit večer v rytmu salsy. Zkrátka tanec zbožňuju – koukat se na něj i tančit!

Video se připravuje ...
Markéta Procházková z Tváře: S přítelem tančím jen doma! • VIDEO: Petr Soukup,David Turek

Tanec i zpěv jste zúročila v úspěšné soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Spousta účinkujících se přiznala, že i když zažili spoustu legrace a dobrou partu, byla to neuvěřitelná dřina. Kývla byste znovu na nabídku zúčastnit se Tváře, kdybyste věděla, do čeho jdete?

Kývla. Je to sice dřina, ale dřina, která člověka baví. Těžké na tom bylo psychicky ustát, že na každé číslo máte jen týden a je jen jeden pokus. Zatímco v divadle zkoušíme déle, a než něco ukážeme divákovi, zkoušíme to několikrát.

Máte za sebou několik muzikálových rolí. Dokážete „vypíchnout“ nějakou svou srdcovku?

Jen jednu?? To mi nedělejte! To nejde (směje se)!

Tak dobře, máte jich povoleno víc.

Jsou to Bonnie a Clyde, Rent, Quasimodo, Touha...

Vaším hereckým idolem je francouzská herečka Marion Cotillard. Možná nebudu první, kdo vám to říká, ale přijde mi, že jste podobné typy.

Jste první, opravdu (usmívá se). Líbí se mi její jemný a zároveň takový pevný upřímný projev. Ale není to jediná oblíbenkyně, mám jich spoustu, například Meryl Streep, Anne Hathaway, Libuši Šafránkovou, Simonu Stašovou...

Přeskočme od idolů k přátelům. A rovnou k těm čtyřnohým. Máte doma nějakého zvířecího kámoše?

Nemáme, ale máme období, kdy to reálně zvažujeme. Jen jsme oba – já a manžel – velmi opatrní a asi zodpovědní a nepropadáme zatím tolik nadšení. Nechceme, aby miláček kdykoliv strádal naší nepřítomností. Tak nevím, zda to klapne.

Ptám se, protože jste patronkou Nadace na ochranu zvířat. Jaká je vaše úloha?

Víte, já coby patronka nejsem ta, která pracuje v útulku nebo ošetřuje zraněná zvířata. Nadace potřebuje "tváře", které poukážou na tuto problematiku. A já jsem jednou z nich.

Stejně jako třeba zpěvačka Marta Kubišová nebo muzikant Jiří Suchý, velcí milovníci zvířat...

Ano, všechny nás pojí láska ke zvířatům, touha pomáhat, touha říct, že je dobře, že existuje Nadace na ochranu zvířat, a touha propagovat ji. Mimo jiné dalšími dílčími činy, podle možností každého z nás. Líbí se mi, že je tu někdo, kdo na zvířata myslí, kdo je brání proti brutálním činům. Víte, lidé někdy mají pocit, že mohou cokoliv. Pár příběhů jsem si vyslechla a musela jsem říct, že stačí, že už asi nezvládnu vyslechnout další, protože to bylo bolestné a k nepochopení.

Množírny psů – to je další kontroverzní téma, které hýbe společností. Pořád množírnám ale „pšenka kvete“. Jde proti tomuto zvěrstvu páchanému na zvířatech vůbec bojovat?

Slovo boj nemám ráda. Ale zkrátka proti něčemu, co není v pořádku, se musí dělat činy. Tedy bojovat. Nemá nám to být jedno. Množírny jsou absolutně proti přírodě, morálce... Ale stejně se najdou lidé, kteří to nechtějí chápat. A proč? Pro peníze?! Šílený! Tohle přece nejde nechat být. A proto je skvělé, že existují lidé, kteří tomu věnují čas a pozornost a snaží se, aby se toto nedělo. Díky za ně!

Podporujete i jihlavský hospic Bárka. Jak vznikla tato spolupráce?

Když jsem kývla na účast v Tvoje tvář má známý hlas, měli jsme my soutěžící možnost vybrat si, koho budeme podporovat, když vyhrajeme peníze. Já si přála podpořit rodnou Jihlavu. Hledali jsme – i s mým mužem – a našli jsme Bárku. Její zaměstnanci jsou andělé! Moc se mi tahle pomoc líbí. Vždyť všichni chceme být na konci života doma, s rodinou, s někým, koho milujeme…

Autor: Dita Mrázková
Video se připravuje ...